در حالی که روز گذشته عملکرد برخی از رسانهها در انتشار خبر پیش از موعد درگذشت رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با انتقادهای زیادی مواجه شده بود، امروز نیز برخی از روزنامهها یا به این خبر مهم نرسیدند، یا از حال وخیم مرحوم هاشمی شاهرودی گزارش دادهاند.
بسیاری از روزنامههای صبح روز سهشنبه ۴ دی ماه توانستند خودشان را به خبر درگذشت آیتالله هاشمی شاهرودی که شامگاه دوشنبه سوم دی ماه دعوت حق را لبیک گفت، برسانند. اما تعدادی دیگر با وجود اخبار زیادی که روز گذشته درباره حال وخیم این شخصیت سیاسی منتشر شده بود، از این خبر جا ماندند و برخی روزنامهها نیز همچنان از وضعیت جسمانی آیتالله شاهرودی گزارش دادهاند.
بر این اساس، روزنامههای «شرق»، «ایران»، «اعتماد»، «رسالت»، «آرمان امروز»، «قدس»، «جام جم» و ... از جمله روزنامههایی بودند که خبر درگذشت آیتالله شاهرودی را انعکاس دادند. برخی از روزنامهها نیز همانند «وطن امروز» که در نسخه اینترنتی صفحه نختستشان متفاوت بود، با اعمال تغییراتی خودشان را به خبر درگذشت این شخصیت سیاسی رساندند.
در این میان البته برخی از روزنامهها نیز که در بین آنها روزنامههای غیرخصوصی و بعضا حاکمیتی و دارای چاپخانه نیز دیده میشوند، از خبر فوت زندهیاد شاهرودی جا ماندند و برخی دیگر از روزنامهها، از حال وخیم آیتالله هاشمی شاهرودی گزارش دادند.
در همین راستا، بهروز بهزادی _روزنامهنگار پیشکسوت_ در گفتوگویی با ایسنا درباره عملکرد غیرحرفهای برخی رسانهها در انتشار خبر فوت آیتالله هاشمی شاهرودی اظهار کرد: این نشانه وخامت اوضاع مطبوعات و رسانههای ما است. بسیاری از کسانی که امروز در رسانهها کار میکنند، پشت میز مینشینند و هیچ چیزی از گزارشهای میدانی نمیدانند.
او با اشاره به حال وخیم زندهیاد آیتالله هاشمیشاهرودی در روز گذشته، یادآور شد: در تمام دنیا اینگونه است که وقتی حال جسمانی شخصیت مهمی همچون آقای شاهرودی نامناسب میشود، خبرنگاران به بیمارستان میروند؛ تا هم اخبار را با دقت و صحت بیشتری پیگیری کنند و هم گزارش و حواشی را از نزدیک تهیه کنند. به هر حال، خبرنگار نباید تنها به خبر خالص اکتفا کرد، بلکه باید بتواند با تهیه گزارشهای کامل و جامع نظر مخاطب را به خود جلب کند.
بهزادی با تاکید بر اینکه بنیه مطبوعات خراب است، اظهار کرد: بارها گفتهام که این بنیه ضعیف به فضای رسانهای کشور و به روزنامهنگاران آسیبهای زیادی را وارد میکند. روزنامهنگارانی که از این روزنامه به آن روزنامه و از این حوزه به آن حوزه در رفت و آمد هستند، در آیندهای نه چندان دور به جز غم نان و زندگی هیچ دغدغه دیگری نخواهند داشت.
او با بیان اینکه «موارد زیادی باعث شده است که روزنامهنگاری در مملکت ما پیشرفت نکند»، گفت: رفتارهایی که زمانی با مطبوعات شد و به دنبال آن محدودیتها افزایش پیدا کرد و برخی از روزنامهها بسته شدند، امروز تبعات خودش را نشان میدهد. اگر رسانهها میتوانستند با آزادی تمام دستورات اخلاقی و علمی کار در رسانه را رعایت کنند، الان به اینجا نمیرسیدم که در مقابل مردمی قرار بگیریم که دیگر به رسانهها اعتماد ندارند.
این روزنامهنگار ادامه داد: مردم دیگر به رادیو و تلویزیون، مطبوعات و رسانههای دولتی و حتی خصوصی اعتمادی ندارند؛ چراکه معتقدند این رسانهها اخبار را سانسور میکنند و درست هم میگویند. الان شرایط بهگونهای شده است که برخی از روزنامهنگاران به خودسانسوری عادت کردهاند. این درحالی است که خودسانسوری یکی از خطرناکترین انواع سانسور در دنیا محسوب میشود. اگر بهزور بگویند فلان مطلب را چاپ نکن، خیلی بهتر از آن است که این فرهنگ را ایجاد کنند که روزنامهنگاران خودجوش برخی از مطالب را منتشر نکنند. در صورتی که انتشار گزارش درست و صمیمانه وقایع و رویدادها یک خط مستقیمی به سمت پیشرفت، دموکراسی و توسعه است.
بهزادی در پایان سخنان خود را اینگونه جمع کرد که «خبر فوت آقای هاشمی شاهرودی در ماهیت خبر بسیار مهمی بود ولی در بحث رسانهای، خبر سادهای بود که رسانهها نتوانستند در انعکاس آن به یک اجماع برسند. این رسانهها درباره خبرهای مهمتر و پیچیدهتر چه کار میخواهند بکنند؟»
انتهای پیام
ثبت نظر