Fa En جمعه 25 آبان 1403 ساعت 9 و 54 دقیقه

طلا و ذخایر طلا در ایران 

طلا و ذخایر طلا در ایران 

این فلز به علت خصوصیاتی همچون قابلیت حمل و نقل، دوام، قابل تشخیص و تقسیم‌پذیری و همچنین ماهیت وحدت‌بخش نسبی خود در دوران ماقبل تاریخ نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده‌است و از آنجاکه به‌عنوان یک عنصر شیمیایی نمی‌توان آنرا تولیدکرد، تبدیل به فلز کمیابی شده‌است.

دوشنبه 1 آذر 1400 ساعت 10:1

 

طلا و ذخایر طلا در ایران 

 

طلا|ذخایر طلا|ذخایر طلای ایران

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ارگ خبر به نقل از شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران

تاریخچه طلا همانندپول از قدمت بسیاری برخوردار است. این فلز به علت خصوصیاتی همچون قابلیت حمل و نقل، دوام، قابل تشخیص و تقسیم‌پذیری و همچنین ماهیت وحدت‌بخش نسبی خود در دوران ماقبل تاریخ نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده‌است و از آنجاکه به‌عنوان یک عنصر شیمیایی نمی‌توان آنرا تولیدکرد، تبدیل به فلز کمیابی شده‌است. چنین خصوصیاتی سبب شده‌است تا فراتر از ارزش ذاتی، ارزمند تلقی شود و در نهایت به‌عنوان اساس پولی جهان پذیرفته‌شود.
استاندارد طلا در قرن ۱۹ و ۲۰ تا وقوع جنگ جهانی در امر اصلاح عدم موازنه تجاری و رفع تورم سلطه یافت تا اینکه وقوع رکودی عظیم، شرایط حاکم را تغییرداد. تحت حاکمیت سیستم مزبور پشتوانه پول‌های کاغذی ذخایر طلا بودند و براساس آن اسکناس‌ها و سکه‌ها برحسب تقاضا مورد مبادله قرارمی‌گرفتند.
در ایالات‌متحده تنها دلار قابل تبدیل بود، تااینکه در سال ۱۹۷۱ جنگ ویتنام و استمرار کسری بودجه تغییری در این مکانیزم به‌وجودآورد. از آن زمان به بعد اسکناس اهمیت یافت و تحت تاثیر کاهش نقش طلا به‌علت گرایش دولت‌ها به پول، فلز موردنظر ارزش اولیه خود را از دست داد.
بااین‌وجود در دوران ترقی و افول اقتصادی، طلا به علت ماهیت بادوام و فسادناپذیری خود باردیگر تبدیل به پناهگاه امنی شد.

پس از دوران تورمتوام با رکود در سال ۱۹۷۰، در سال ۱۹۸۰ قیمت طلا به ۸۵۰دلار رسید. دراین ‌رابطه انقلاب اسلامی ایران و حمله به افغانستان بی‌تاثیر نبودند. بااین‌وجود در سال ۱۹۹۰ همزمان با رشد اقتصادی و کاهش تورم،از قیمت آن کاسته ‌شد و سرمایه‌گذاری در دیگر بخش‌ها سودآورتر به‌نظرمی‌رسید. بانک‌های مرکزی اروپا با پیروی از ایالات‌متحده و بخش ذخایر پولی بین‌المللی سهم مهمی از طلای خود را برای رسیدن به این مقصود اختصاص دادند. دلار آمریکا به حمایت از عملکردهای اقتصادی و تایید موقعیت آمریکا به عنوان یک ابرقدرت تبدیل به استاندارد ذخیره جهانی شد، به‌ طوری که دیگر بانک‌های مرکزی در مقیاسی وسیع دلارها را جمع‌آوری کرده و دوباره آنها را در ایالات‌متحده سرمایه‌گذاری می‌کردند.
درچنین شرایطی امکان
حاکمیت "یورو" نیز می‌رفت اما از آنجا که اروپا نتوانست وحدت سیاسی و قدرت اقتصادی لازم را به نمایش بگذارد تحقق خواسته مذکورمیسرنشد. "ین" ژاپن نیز سرنوشتی مشابه با یورو داشت زیراایالات‌متحده با برخورداری از امتیازات ویژه حساب‌های خود را با شرکاء با دلار تسویه می‌کرد. گرایش آمریکا به رشد سریع، مصرف و رویارویی با کاهش فزاینده بودجه با جریاناتی که در دیگر مراکز حاکم بود متفاوت به‌نظر می‌رسید.در هرحال وابستگی متقابل به کشورهای اروپایی و آسیایی که حیات آنها به تجارت و بازارهای سرمایه آمریکا وابسته بود سبب تداوم این وضعیت شده‌است.

در شرایطی که آمریکاقادر بود تا تحریم‌های مالی خود را به اجرا گذارد، دیگر کشورهاازچنین توان و قدرتی برخوردار نبودند و جرات ارزیابی مجدد پول خودرا نداشتند. تفاوت چشمگیر میان موقعی که بدهکار و بستانکار به میزان هشداردهنده‌ای رسیده‌است و عدم موازنه اقتصادی بیش از حدتصور واقعیت یافته‌است.
در چنین اوضاعی، کلسیستم از نظر اقتصادی و مالی درخطراست. بیان تصاعدی ارقام به‌دست‌آمده در قالب صدها تریلیون دلار، سناریوی وحشتناک ‌تری را پیش رو ترسیم می‌کندکه گریز از آن به منزله رویارویی با تورم بسیار بالایی است. تعجبی ندارد که با توجه به سابقه تنش‌های سیاسی در سطح جهانی تحت تاثیر جنگ آمریکا با تروریسم، کاربرد طلا باردیگر رواج یافته‌است.

طلا |ذخایر طلا |طلا در ایران

ذخایر معادن طلای ایران ۲۰۱ هزار میلیارد تومان


سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) از کشف 72 تن ذخیره محتوی ذخایرطلا طی شش سال گذشته در کشور خبر داد و مجموع ذخایر طلای کشف شده کشور را 201 تن برشمرد که مطابق نرخ روز طلا حدود 201 هزار میلیارد تومان می شود.

بر این اساس نتیجه کشف ذخایر ناشی از فعالیت اکتشافی طی مدت یاد شده نشان می‌دهد، هم اکنون کل ذخایر محتوی طلا به 201 تن می‌رسد و پیش‌بینی می‌شود با ادامه برنامه‌های توسعه ای و راهبری ایمیدرو در بخش اکتشاف، میزان ذخایر شناسایی شده طلا تا سال 1420، تا 100 تن دیگر افزایش یابد. شایان ذکر است که اکتشاف پهنه‌ها در فازهای شناسایی و پی‌جویی در 30 استان شامل 107 پهنه بیش از 660 هزار کیلومتر مربع گستره کشور در حال اجراست که 80 درصد آن تکمیل شده است. به این ترتیب با توجه به نرخ یک میلیون تومانی هر گرم طلای 18 عیار، ارز ذخایر طلای معادن کشور، حدود 201 هزار میلیارد تومان می شود.

طلا|ذخایر طلا|طلا در ایران |ارزش طلا


در سال ۱۴۰۰ رخ می دهد: افزایش ذخیره مجتمع طلای موته


با بهره برداری از معدن طلای دره اشکی در سال آینده تعداد معادن فعال مجتمع به ۳ معدن خواهد رسید. علیرضا طالاری مدیر مجتمع طلای موته در گفت وگو با «دنیای اقتصاد» با بیان اینکه هم اکنون تعداد دو معدن در مجتمع فعال است، گفت: از سال ۹۴ به دنبال اخذ مجوز زیست محیطی برای دریافت پروانه معدن دره اشکی بودیم که سرانجام بعد از گذشت ۵ سال موفق به دریافت این مجوز شدیم.

وی تصریح کرد: با دریافت مجوز زیست محیطی برای معدن دره اشکی تا اوایل سال ۱۴۰۰ پروانه بهره برداری نیز اخذ خواهیم کرد. به گفته طالاری، با بهره برداری از معدن طلای دره اشکی علاوه بر اینکه ذخیره طلای مجتمع از حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار تن به سه میلیون تن افزایش خواهد یافت، بر طول عمر مجتمع نیز اضافه خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: بعد از اکتشافات تکمیلی از معدن یادشده ۵۰۰ هزار تن به ذخایر معدنی مجتمع اضافه می شود. بهره برداری از معدن طلای سنجده ازجمله طرح های در حال اجرای مجتمع است که اکنون پیمانکار آن انتخاب و قرارداد سه ساله امضا شده است و از ابتدای دی ماه عملیات بهره برداری از معدن کلید خورد.

طلا |ذخایر طلا |ذخایر طلا در ایران|ارزش طلا

وی همچنین طرح مدار آبگیری و استحصال طلا از سد باطله قدیمی را از جمله طرح های توسعه ای مجتمع طلای موته برشمرد و گفت: طی سال آینده مناقصه پروژه یادشده به عنوان بزرگ ترین پروژه برگزار خواهد شد. اجرای این طرح موجب می شود علاوه بر اهداف زیست محیطی، حدود ۸۵ درصد آب موردمصرف در کارخانه بازگشت داشته باشد و سالیانه حدود ۴۰ کیلوگرم از سد باطله های قدیمی استحصال شود.

مدیر مجتمع طلای موته در مورد میزان تولید شمش طلا در مجتمع طلای موته در سال ۹۹ افزود: میزان تولید مجتمع در سال جاری درمجموع ۳۲۱ کیلو شمش طلا است که نسبت به برنامه از رشد ۷ درصدی برخوردار است. در سال جاری به علت افت عیار خاک اما ۳ درصد کاهش تولید نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشتیم. وی برنامه تولید مجتمع طلای موته را برای سال آینده ۳۰۰ کیلو شمش طلا اعلام کرد و گفت: چنانچه بتوانیم ماده معدنی پرعیار تامین کنیم به طورقطع بیشتر از برنامه تولید خواهیم کرد. طالاری در مورد تولید شمش های ۵۰۰ گرمی و یک کیلویی افزود: در سال جاری با خرید کوره های ذوب مجهز توانستیم شمش طلای ۵۰۰ گرمی و یک کیلویی مطابق با استانداردهای جهانی تولید کنیم.

مدیر مجتمع طلای موته بابیان اینکه تولید شمش طلا در این مجتمع، هم تراز استانداردهای جهانی است، تصریح کرد: این مجتمع با اقدامات انجام شده در زمینه استانداردسازی شمش طلا، توانسته است شمش تولیدی خود را ازنظر کیفی و عیار به سطح جهانی برساند. مدیر مجتمع طلای موته افزود: سیستم های ذوب و ریخته گری این کارخانه را برای تولید شمش های ۵۰۰ و ۱۰۰۰ گرمی ارتقا داده ایم و با استفاده از کوره های مخصوص القایی، ذوب انجام می دهیم. همچنین برای استانداردسازی تولید شمش، مجتمع مذکور به آزمایشگاهی با استاندارد ۱۷۰۲۵ مجهز شده که در سطح کشور منحصربه فرد است.

وی در خصوص چشم انداز تولید طلا در کشور خاطرنشان کرد: ذخیره طلای کشور در حد مطلوب و ظرفیت تولید آن حدود ۴۴۰ تن است. برای افزایش این ظرفیت، معادن بسیاری برای تولید طلا، پروانه اکتشاف گرفته اند و درصدد احداث کارخانه فرآوری هستند. به جرات می توان گفت چشم انداز طلا در ایران روشن است و در یک الی دو سال آینده، به تولید بالای ۱۲ الی ۱۳ تن خواهیم رسید.

طالاری در خصوص چالش های موجود در استخراج و اکتشاف طلا در کشور تاکید کرد: خوشبختانه فعالیت های اکتشافی و استخراجی طلا در کشور بومی سازی شده است. تنها مشکلی که در این زمینه وجود دارد، تهیه مواد اولیه است که یکی از مواد مصرفی آن، سیانورسدیم ۹۸ درصد است که با توجه به تحریم ها، واردکردن آن به کشور بسیار سخت است.

ذخایر طلا |طلا|ذخایر طلای ایران|طلا و ارزش طلا

مدیر مجتمع طلای موته خاطرنشان کرد: شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران یک سری قرارداد منعقد کرده تا تولید سیانور ۹۸ درصد را در سطح کشور انجام دهد. در حال حاضر تنها دو کارخانه آن هم در سطح بسیار کوچک، سیانور ۴۰ درصد تولید می کنند. این سیانور، در فرآیندهای مجتمع طلای موته صفرتا صد مورداستفاده قرار می گیرد، اما خیلی از معادن طلا نمی توانند از آن استفاده کنند.

وی در مورد قیمت های جهانی طلا در سال آینده افزود: بر اساس پیش بینی های صورت گرفته نرخ جهانی طلا در سال ۱۴۰۰ باید به ۳ هزار دلار در هر اونس برسد اما با توجه اخبار ناشی از واکسیناسیون کرونا هم اکنون شاهد افت ۲۰۰ دلاری قیمت این فلز زرد هستیم به گونه ای که قیمت جهانی طلا از ۱۹۳۰ دلار در هر اونس به ۱۷۳۰ دلار رسیده است.

طالاری در مورد قیمت داخلی طلا در سال آینده نیز افزود: پیش بینی نرخ طلا در بازار داخلی تابعی از مسائل و محدودیت های بین المللی است و در صورت برداشته شدن تحریم ها شاهد کاهش قیمت طلای زرد در کشور خواهیم بود.

تعداد بازدید : 312

ثبت نظر

ارسال