رئیس اداره میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان شاهرود از توسعه زیرساختهای گردشگری مجن با تسهیل در راه دسترسی و آسفالت بخشی از مسیر منتهی به آبشار "تنگه داستان" بهعنوان یکی از مهمترین جاذبههای شرق استان خبر داد.
، حمیدرضا حسنی با اعلام این خبر افزود: در راستای توسعه زیر ساخت گردشگری در مجن و تأمین زیرساختهای مناطق نمونه گردشگری شهرستان شاهرود، پروژه تسهیل در راه دسترسی و آسفالت بخشی از مسیر دسترسی آبشار تنگه داستان مجن با اعتباری بالغ بر 2 میلیارد ریال انجام شد.
وی گفت: با توجه به روند روبه رشد آمار گردشگران این جاذبه طبیعی در بخش بسطام، از محل اعتبارات استانی در سال جاری حدود 1.5 کیلومتر از مسیر دسترسی آبشار تنگه داستان آسفالت شد و مورد بهره برداری قرار گرفت.
حسنی افزود: ساخت سرویسهای بهداشتی در روستای هدف گردشگری رضاآباد و منطقه نمونه گردشگری جنگل ابر در کنار برقرسانی به تأسیسات گردشگری روستای هدف گردشگری نکارمن از دیگر پروژههای در دست اقدام این اداره است.
رئیس اداره میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان شاهرود با بیان اینکه آبشار تنگه داستان در 10 کیلومتری شمال شهر مجن قرار دارد، یادآوری کرد: طول این تنگه 2 کیلومتر و عرض آن 5 متر است و در مسیر آن آبشارهایی با ارتفاع 5 تا 10 متر وجود دارد.
یکی از خبرنگارانی که این آبشار را از نزدیک دیده است در وصف این آبشار مینویسد: این آبشار زیبا و باعظمت در میان تنگهای به نام «داستان» با ارتفاع ۱۲ متر در بین دو سنگ عظیم الجثّه جاری است. نکته جالب توجه آبشار این است که بیننده در نگاه اول میپندارد که سنگها تا لحظاتی دیگر در حال فروافتادن است.
فضای تنگه حالتی شگفتانگیز دارد. این آبشار به روایت بسیاری از گردشگران بینظیر است چراکه فرم صخرهها و توپوگرافی منطقه بر زیبایی آن افزوده است و مکان مناسبی برای صخرهنوردی به نظر میرسد.
طول تنگه در حدود ۲ کیلومتر و عرض تقریبی آن ۵ متر است. در مسیر رودخانه آبشارهای دیگری با ارتفاع ۵ تا ۱۰ متری دیده میشود که جریان آن در میان تنگه بسیار جذّاب است. سال ۸۶ آبشار تنگۀ داستان در کنار بافت باارزش تاریخی شهر «مجن» بهعنوان منطقۀ نمونۀ گردشگری تصویب شد که این مساله نیاز به جذب سرمایهگذار در صنعت گردشگری را دوچندان کرده است.
پیچش صدای آب در میان صخرهها و قدرت خیرهکننده آن بهگونهای است که دل هر فردی را به لرزه درمیآورد. شدّت صدا به گونه ایست که افراد فریاد یکدیگر را از فاصلۀ ۵ متری نمیشنوند. فضای عجیب تنگه مملو از ذرات ریز آب است که در اثر ریزش جریان آب روی سنگها ایجاد میشود گویی از سرما به بخار میمانند. شاید یکی از دلایل نبود عکسهای مناسب از این آبشار وجود همین ذرّات ریز آب باشد.
همهچیز اینجا زیباست و بیشتر از همه میزان برودت آب قابل توجّه است، بهطوریکه کمتر کسی توانایی نگهداشتن دست خود در میان آب را بیش از یک دقیقه دارد.
ورود به فضای داخل تنگه مساوی است با شکل گرفتن توهّم در خیال برای انسان، شاید افسانههایی که از این منطقه شنیده میشود زاییدۀ همین توّهمات مردم عامی و چوپانانی که برای چرای گوسفندان به این منطقه عزیمت میکردهاند.
ریزش آب آبشار با گذشت قرنها موجب شسته شدن سنگهای آهکی کوه و ایجاد کانالی چند ده متری تا محل فعلی آبشار شده و زیبایی خیرهکنندۀ آن هر بینندهای را مجذوب خود میکند. قسمتهای فوقانی تنگه محل زیست کبوترهای چاهی هایی است که پرواز آنها در میان صخرهها تماشایی است.
در «تنگۀ داستان»، ۲ کوه بلند به چشم میخورد یکی به نام «تنگۀ داستان» و دیگری به نام «تنگۀ اسمال» (Esmal) که بر فراز کوه «تنگه داستان» بقایای قلعهای قدیمی به نام «کافر قلعه» جای مانده است.
شاید دلیل نامگذاری این تنگه به این نام به خاطر داستانهایی که از این تنگه نقلشده است. سرچشمۀ این آبها چشمههایی هستند که در بالای تنگه قرار گرفته و از دل کوه میجوشند. وجود یخچالهای طبیعی که بیشتر فصول سال انباشتی از برف در میان آنهاست، از دیگر جاذبهها به شمار میرود.
«تنگه داستان» در حقیقت دارای ۳ آبشار است یکی آبشار اوّل که در ابتدای تنگه و در معرض دید همگان قرار دارد و ۲ آبشار دیگر در امتداد آن در بالادست و در چشمانداز زیبای «تنگۀ رستم» قرار دارند. جریان آب که تأمینکنندۀ آب شهر «مجن» است بهقدری سرد است که وقتی وارد دهانۀ کانال میشوی برودت بسیار آن قابل لمس بوده و حتّی در فصل تابستان و در اوج گرما نیز نمیتوان این برودت را تحمل کرد. شاید به همین علّت است که در شهر «مجن» دستگاه آبسردکن مشاهده نمیشود!
وجود انواع گونههای گیاهی، درختان و درختچهها، چشمانداز جالبی برای بازدیدکنندگان به وجود آورده است. مراتع مشجّر و درختان پراکنده اورس و زرشک و بیشههای کوچکی که در درّهها و در میان صخرهها و تنگههای مسیر قرارگرفته بسیار دیدنی است. از ویژگیهای منحصربهفرد این منطقه وجود درختان کهنسال و دیرزیست «اورس» در اراضی زراعی منطقۀ «دَشن تلی» (Dashen tali) است که مورد توجّه طبیعت گردان و زیستبوم شناسان قرارگرفته است. باغات سیب و زردآلو و مزارع سیبزمینی این حدود، مکان مناسبی برای گذران اوقات فراغت اهالی شاهرود و گرگان محسوب میشود.
از کمبودهای این منطقۀ نمونۀ گردشگری میتوان به مواردی نظیر نبود هتل، مهمانسرا و رستوران در شهر «مجن»، نبود جادّۀ مناسب، سرویسهای بهداشتی در منطقۀ «دشن تلی» و نیز فقیر بودن مراتع و کوههای اطراف که استعداد کاشت درختان «اورس» از سوی منابع طبیعی و شهرداری را داراست، اشاره کرد.
سال ۸۶ آبشار تنگۀ داستان در کنار بافت باارزش تاریخی شهر «مجن» بهعنوان منطقۀ نمونۀ گردشگری تصویب شد که این مساله نیاز به جذب سرمایهگذار در صنعت گردشگری را دوچندان کرده است.
انتهای پیام
ثبت نظر