در پی یکی از گزارشهای ایسنا از وضعیت و مشکلات دانشجویان هنر که با خود آنها به گفتوگو پرداختیم، اکثر آنها از شرایط تحصیلی، امکانات دانشکده، سطح سواد استادان و آینده شغلیشان گلهمند بودند.
دانشجویان رشته موسیقی اینگونه عنوان میکردند که برای درس خواندن در رشتههای مختلف موسیقی و آموزش سازها دچار محدودیت بالایی هستند و تنها باید تحصیل و آموزش دیدن با سازهایی را انتخاب کنند که حوزه محدود دانشکدههای موسیقی به آنها اجازه میدهد. همچنین بسیاری از آنها از آینده شغلی خود در رشتههای موسیقی ناامید بودند و برخی از آنها نیز اظهار کردند که قصد ایران ماندن ندارند و میخواهند به خارج از کشور مهاجرت کنند.
در راستای این اظهارات به گفتوگو با برخی از هنرمندان که تعدادی از آنها سابقه تدریس در دانشگاه را هم داشتهاند، درباره راهکار پیشنهادیشان برای حل مشکلات دانشجویان رشتههای هنر پرداختیم.
«دانشجویان حق دارند که از وضعیت دانشگاهها و تدریس شکایت داشته باشند؛ چراکه سیستم آموزشی در ایران بسیار پیشپا افتاده و قدیمی است و اصلا بهروز نیست.»
اینها بخشی از سخنان اولیه نادر مشایخی ـ آهنگساز و رهبر ارکستر ـ درباره موضوع مشکلات دانشجویان رشتههای هنر و راهکار او برای حل مشکلات این دانشجویان به خصوص در حوزه موسیقی است.
او ادامه داد: قریب به ۵۰ یا ۶۰ سال است که اتفاق خاصی در نحوه و روشهای آموزشی ما نیفتاده و همچنان بر سر تغییرات روشهای آموزشی در رشتههای هنری بحث داریم. آموزش در ایران آنقدر بد است که دانشجویان نمیدانند باید چه چیزی یاد بگیرند و اصلا چگونه یاد بگیرند. به همین دلیل در درجه اول باید یاد دهیم که یادگیری چیست و چگونه است.
مشایخی بیان کرد که در رشته موسیقی نمیتوان به هنرجو یک نُت را داد و به او گفت که آن را حفظ کند. اصلا چگونه باید این کار را کرد؟ آیا خود استادی که این حرف را به دانشجو میزند، میداند چگونه باید این کار را کرد؟
این موسیقیدان تأکید کرد که در درجه اول باید آموزش دادن را به خود اساتید یاد داد و سپس باید به دانشجو متد و روش یادگیری را آموزش داد.
او با بیان اینکه بعضی افراد به عمد اجازه ندادند تا دست در موسیقی زیاد شود و فعالیت در همه حوزههای آن آزاد شود، ادامه داد: خیلیها که در عرصه موسیقی صاحب قدرت هستند قصد دارند موسیقی را در دست خود نگه دارند و اجازه پیشرفت به آن ندهند. ممنوعیت در موسیقی معنایی ندارد. کلمه هنر هیچ ربطی به ممنوعیت ندارد.
مشایخی درباره راه حل پیشنهادی خود برای ایجاد بازار کار برای موسیقیدانها و یا دانش آموختگان موسیقی گفت: در ایران سیستم مدیریتی ضعیف است و باید این مشکل را حل کرد. در واقع مدیران برگزارکننده کنسرت و یا اسپانسرهای موسیقی نباید تنها به دنبال سلیقه مردم بروند. ما که بقال نیستیم که ببینیم مردم چه میخواهند و آن را برایشان فراهم کنیم. مدیر درست و حسابی کسی است که استعداد هنرمند را کشف و آن استعداد و هنر او را تبدیل به نیاز کند.
او ادامه داد: کار ما این است که هنر و استعداد خود را تبدیل به نیاز کنیم و اگر این کار را به درستی انجام دهیم میتوانیم موفق شویم.
ثبت نظر