طبق روال هرساله که روزهای پنجشنبه در ماه آوریل، کنفرانس مطبوعاتی بخش رسمی برپا می شود، امسال هم پنج شنبه ۱۸ آوریل برابر۲۹ فروردین ساعت ۱۱ صبح درپاریس این جلسه برپا خواهد شد. رئیس جشنواره، پییرلسکور و دبیرکل هنری آن، تییری فرمو در آن روز فیلم های انتخاب شده خود را در حضور نمایندگان رسانه های جهان که در پاریس دفتر دارند، به آگاهی رسانه ها می رسانند.
به گزارش بانی فیلم، بر مبنای شنیده ها در محافل سینمایی فرانسه، نام های فیلمسازان بزرگ و پرسروصدا که آثارشان برای کن آماده شده، آنچنان زیاد هستند که به نظر می آید جایی برای تازه رسیده ها و یا غیرمعروف ها باقی نمی ماند.
۱۴ روز به اعلام لیست امسال کن باقی نمانده، نام بزرگانی که منتظر رفتن به کن هستند، حیرت آور است. یکی از محبوب ترین آنها که هم نخل طلا به دست آورده و هم بعدا رئیس هیأت داوران کن بوده است، کوانتین تارانتینو با فیلم «روزی روزگاری هالیوود» خیلی از مشتاقان خود را منتظر دیدن فیلمش کرده است. نهمین فیلم این کارگردان قطعا در کن خواهد بود.
پدرو آلمادوار با «درد و افتخار» خواهد آمد. این کارگردان شش بار در مسابقه کن فیلم داشته و جوایز زیادی (به جز نخل طلا) به دست آورده بود و خود نیز یک بار رئیس هیأت داوران کن بوده است. گفته می شود این فیلم یکی از شخصی ترین آثار این کارگردان است. از سوی دیگر، این اثر پایان یک تریلوژی از آثار او به همراه «قانون هوس انگیز» و «تربیت بد» تلقی می شود. خود وی قبلا در مصاحبه ای با یک روزنامه اسپانیایی اعلام کرده بود که فیلمش در مسابقه کن است! این فیلم به تازگی در اسپانیا به پرده آمده و موفقیت خوبی هم داشته است.(توضیح اینکه به ندرت پیش آمده فیلمی در کشور خود سازنده به نمایش عمومی درآمده باشد و جشنواره کن هم آنرا درمسابقه قراردهد!).
برادران داردن از بلژیک با «احمد» به کن خواهند رفت. این فیلم قرار است ۲۲ ماه مه در بلژیک روی پرده بود. درحالیکه جشنواره ۲۵ ماه مه اختتامیه خود را برپا می کند. همچون فیلم های قبلی این دو برادر، سوژه «احمد» اجتماعی است و درباره پسر جوان خارجی ۱۳ ساله ای است که برسر دوراهی مذهبی شدن و نشدن، گیرکرده است. برادران داردن ۲ بار تاکنون نخل طلا به دست آورده اند.
از فیلمساز کانادایی اگزاویه دولان، جدیدترین اثر او «مات و ماکس» که خود در آن بازی هم کرده است و داستان عاشقانه ای بین دو دوست را روایت می کند، شانس بسیاری برای رفتن به مسابقه دارد.
از جیم جارموش، فیلم «مرده ها نمی میرند» با بازیگران بسیار درباره ارواح اس و بسیار پرکشش و فرم میزانسن او برخلاف فیلم های قبلی، پرتحرک است.
فیلمساز ژاپنی هیروکازو کوریدا، برنده نخل طلای سال گذشته (دزدان فروشگاه)، امسال هم با فیلمی که در فرانسه ساخته به نام «حقیقت» به کن خواهد آمد که در آن کاترین دونوو، ژولیت بینوش و … بازی دارند. «حقیقت» به نوعی فیلم درفیلم به حساب می آید، اما خانواده همچون دیگر فیلم های او هسته اصلی را تشکیل می دهد. داستان مربوط به یک هنرپیشه مشهور فرانسوی در حال نگارش خاطراتش است که با آمدن دخترش به همراه شوهر آمریکایی خود به پاریس، دچار پریشانی می شود. کمپانی های فرانسوی روی این فیلم سرمایه گذاری کرده اند.
کلود للوش ( برنده نخل طلا با فیلم یک مرد، یک زن) ، بعد از سالها با «زیباترین سالها» به جشنواره خواهد آمد و همان حکایت یک زن، یک مرد را در زمان حال روایت می کند.
کن لوچ انگلیسی که ۱۳ بار درمسابقه کن فیلم داشته و برنده دونخل طلا هم بوده، در ۸۲ سالگی با «معذرت میخواهم، دلمان برایت تنگ است» باز می گردد.(عکس دوم مطلب حاضر مربوط به این فیلم است)
ترنس مالیک، دیگر برنده نخل طلا(درخت زندگی)، با فیلم «رو گاند» در این دوره از کن حضور دارد. این فیلم درباره مرد جوان آلمانی است که در زمان هیتلر مخالف رژیم اوبود و در سال ۱۳۴۳ توسط نازی ها به قتل رسید.
«روکتمن» فیلمی آمریکایی راجع به زندگی خواننده مشهور، التون جونز به کارگردانی دسکترفلشرنیز جزو کاندیداهاست.
همچنین صحبت از فیلم ژانگ ییمو «یک دقیقه» نیز هست که پیش از این قراربود در جشنواره برلین حضور داشته باشد، اما در آخرین لحظات، به نمایش در نیامد و گفته شد که اشکال تکنیکی دارد و برطرف نشده است!
جمزگری که از مشریان کن است، با «اد آسترا» که سوژه ای جذاب دارد، به کن باز می گردد؛ مردی بعد از ۲۰ سال به دنبال پدر خود به فضا می رود و ….
اگرچه بارها اسم فیلم مارتین اسکورسزی (مرد ایرلندی) برای حضور درکن در رسانه ها آورده شده، اما مدیران جشنواره کن، هنوز با کمپانی نتفلیکس که تهیه کننده فیلم است به توافق نرسیده اند و خبر در هاله ای ابهام مانده است.
از سینمای فرانسه حدود ۶۰ فیلم به کن پیشنهاد شده است، اما هنوز خبری درباره شانس آنها برای حضور در کن در رسانه ها دیده نشده است. فرانسه حداکثر می تواند سه فیلم در مسابقه داشته باشد. آیا امسال هم فیلم هایی از ساخته های فیلمسازان زن فرانسوی خواهیم دید؟ فیلمهایی که خوب نبودند، اما با فشارهائی که بر جشنواره وارد شد، وارد مسابقه شدند ازجمله «دختران خورشید» که به طرز حیرت آوری مبتدیانه است!
البته لیست نام آوران از سینمای جهان بسیار زیاد است، اما میتوان از الیا سلیمان (باید بهشت باشد)، فیلمساز مشهور فلسطینی نام برد که مدت هاست فیلمی از او به نمایش درنیامده بود.
وضعیت سینمای ایران
آیا امسال ازایران فیلمی در مسابقه کن حاضر خواهد بود؟
با نظر به اینکه فیلمسازان نامدار ایرانی فیلمی نساخته اند و با توجه به حضور بسیار پررنگ سینماگران بزرگ جهان تقریبا هیچ شانسی برای ایران در این قسمت وجود نخواهد داشت. سینمای ایران فعلا باید به همان نخل طلا که درسال ۱۹۹۷ برای طعم گیلاس، ساخته استاد عباس کیارستمی به دست آورد، دل خوش کند.
به نظر نمی آید بزودی ها هم چنین موفقیتی در سالهای آینده تکرار شود. البته اینجا احتمالاً خوانندگان خواهند پرسید: مگر شما علم غیب دارید؟! اما امسال میتوان انتظار داشت که از بین فیلم های ارائه شده، آثاری در بخش های نوعی نگاه، ۱۵ روزکارگردانان، هفته بین المللی منتقدین، امیدهایی وجود داشته باشند یا لااقل اینکه ما امیدواریم.
بین آثار دیده شده تا یک هفته قبل، این فیلم ها جالب تر بوده اند: پیرمردان نمی میرند، زنان به روایت مردان، فردا آزادیم، قسم، سرخپوست، متری شش ونیم، موج اف ۱۴ و یکی دو اثر دیگر.
بخش ۱۵ روز کارگردانان در ۲۳ آوریل طی کنفرانسی فیلم های انتخابی خود را اعلام می کند و بخش هفته منتقدین یکی- دو روز زودتر در سایت خود، لیست انتخابی هفت فیلمشان را منتشر خواهند کرد .
در بخش ۱۵ روز کارگردانان هرساله از یک کارگردان در قید حیات ستایش می شود و به انتخاب کارگردانان فرانسوی به او جایزه کالسکه طلایی را طی مراسم افتتاحیه در ۱۵ ماه مه اهدا می کنند. امسال قرار است به جان کارپنتر که فیلم های فانتاستیک می سازد، این جایزه داده شود.
جشنواره کن در هفتاد و دو سالگی خود از ۱۵ تا ۲۵ مه به ریاست هیأت داورای – ایناریتو، فیلمساز بزرگ مکزیکی برپا خواهد شد. ریاست هیأت داوران بخش نوعی نگاه را فیلمساز لبنانی، خانم نادین لبکی را به عهداه خواهد داشت. او با سینمای ایران آشناست و بسیاری از فیلم های ایرانی را دیده است.
محمد حقیقت – پاریس
ثبت نظر