ابراهیم رها با بیان اینکه برای قاچاق کتاب مافیا شکل گرفته است، میگوید: کتاب روسری نیست که بگوییم اگر پشت ویترین مغازه ۵۰هزار تومان است، منِ دستفروش آن را ۲۰هزار تومان میفروشم.
این نویسنده و طنزپرداز که کتاب «چقدر خوبیم ما»یش به صورت قاچاق چاپ و عرضه میشود، درباره این پدیده اظهار کرد: قاچاقِ گسترده، حیرتانگیز و سازماندهیشدهای که در حوزه کتاب وجود دارد، بازار نحیف نشر را نابود خواهد کرد. به رغم اینکه انبارهای کتاب قاچاق را به صورت مکرر میگیرند اما این مسئله کماکان ادامه دارد و گوشه خیابان از کتابهای قاچاق پر است.
او در ادامه تاکید کرد: ما به کپیرایت نپیوستهایم که این موضوع به قاچاق کتاب دامن میزند. همچنین کسانی که درگیر کار کتاباند، از تألیف و تولید گرفته تا پخش آن، قاچاق را جدی نمیگیرند؛ اما این قاچاقِ گسترده و سازماندهیشده صنعت نشر را نابود میکند. به عنوان نمونه میتوانم بگویم «چقدر خوبیم ما» دهها هزار جلد فروش داشت، کتاب قدیمیای هم نیست و در سال ۹۴ چاپ شده است. اما از ابتدای امسال که این کتاب را در بساطیهای کنار خیابان دیدم، فروشش ناگهان افت کرد. این موضوع هم به دلیل این نبود که مدتی از چاپش گذشته زیرا همچنان پرنفس میفروخت. قاچاق کتاب هم به ناشر ضربه میزند و هم به مولف و توزیعکننده.
رها خاطرنشان کرد: قاچاقچیان کتاب برای فروش بیشتر کتابها میگویند اینها نسخههای سانسورنشده هستند. این افراد حق تألیف و توزیع نمیدهند، کاری هم نمیکنند، و فقط کتابها را کپی میگیرند. در حالی که هزینهای نمیکنند کتابها را ارزانتر میفروشند. نمیتوان از وجدان مردم با توجه به شرایط اقتصادی موجود انتظار داشت کتابِ ارزانتر را نخرند؛ افراد الان ترجیح میدهند اگر میخواهند کتابی بخرند، ضرر مالی کمتری به جیبشان بزنند.
او در ادامه بیان کرد: به نظرم باید برخورد خیلی جدیای با این ماجرا اتفاق بیفتد. گرفتن چند انبار هم خیلی مفید نبوده است. گویا سود قاچاق کتاب آنقدر سرشار است که این هزینهها را میپردازند و کماکان به کار خود ادامه میدهند. زمانی که به کتابهای بساطیها نگاه میکنم، ۹۰ درصد کتابهایی که میفروشند، کتابهایی هستند که در کتابفروشیها وجود دارند؛ یعنی کتابها مجوز دارند و ممنوعه و سانسوری هم نیستند. همان کتابهای کتابفروشیها را به شکل ارزانتری ارائه میکنند که متأسفانه خریدار هم زیاد دارد.
نویسنده کتاب «عموجان استالین» درباره آگاهسازی مردم نسبت به کتابهای قاچاق، اظهار کرد: مردم باید متوجه شوند کتابی که در کنار خیابان فروخته میشود، چیز اضافهتری ندارد. از طرف دیگر کسی که کتاب میخرد، کمی دغدغه فرهنگی دارد، این فرد باید بداند با خرید این کتابها شریان تولید کتاب را نابود میکند و اگر دغدغه فرهنگی دارد باید مطلقا این کار را نکند.
او با بیان اینکه با برخورد با هرگونه دستفروش مخالف است، گفت: در این شرایط اقتصادی دستفروشی یک کار است، و اگر کسی کار داشت نمیآمد دستفروشی کند؛ اما در مورد کتاب فرق دارد. کتاب روسری نیست که بگوییم اگر پشت ویترین مغازه ۵۰هزار تومان است، منِ دستفروش آن را ۲۰هزار تومان میفروشم. یک مافیا برای کتاب شکل گرفته و کتابها را در تیراژ وسیع چاپ میکنند. ناشر ۱۰۰۰ نسخه کتاب چاپ میکند و قاچاقچیان ۵۰۰۰ نسخه.
ابراهیم رها در ادامه گفت: چطور زمانی که مردم متوجه شدند متکدیان سازماندهیشده عمل میکنند، کمتر بهشان پول دادند؛ اگر بفهمند کتاب هم مافیا دارد و سازماندهیشده است و عدهای از راه ناسالمی ارتزاق میکنند، حجم خرید این کتابها هم شاید کم شود. مردم باید نسبت به این ماجرا واقف شوند.
او خاطرنشان کرد: به جای اینکه بیشتر به مردم بگوییم اینها را نخرید، باید به ضابطان قضایی و کسانی که با این افراد برخورد میکنند و یا میتوانند برخورد کنند، بگوییم با این افراد جدی و اساسی برخورد کنید تا جلو این کار گرفته شود؛ وگرنه این را که به مردم بگوییم نخر، کارآمد نمیدانم.
انتهای پیام
ثبت نظر