با سرد شدن هوا و پهن شدن کُرسی در خانهها، دورهمیهای شب نشینی نیز رونق میگرفته است. این دورهمیها در برخی از مناطق ایران به تبدیل میوههای فصلی به عروسک ختم میشد.
علی گلشن- یکی از مدیران موزه عروسک و فرهنگ ایران-، در این باره بیان کرد: عروسکهای مختلفی را در نقاط ایران میبینیم که با میوه درست میشوند و مشابه این عروسکها در موزه فرهنگ و عروسک ایران نیز وجود دارد.
او با بیان اینکه، این عروسکها با سیب ساخته شدهاند، افزود: به گفته برخی از موسپیدان این عروسکها در شبهای سرد زمستان و زیر کُرسی درست میشدند.
این پژوهشگر اضافه کرد: در واقع بزرگان فامیل مثل پدر بزرگها و مادربزرگها برای سرگرم کردن بچهها، از میوههای فصلی برای ساخت عروسک استفاده میکردند. در واقع با این حرکت به نحوی برگهی سیب درست میکردند و سپس آن را میخوردند.
گلشن اظهار کرد: نمونههایی از ساخت عروسک با میوههای مختلف را در شهرهایی مثل خراسان و روستاهای مازندران دیدهام. با توجه به این موضوع ممکن است در شب چله نیز اعضای خانواده کنار هم و زیر کُرسی جمع شده و با میوههای در دسترس که معمولا هم انار و سیب بودهاند، این عروسکها را درست میکردند.
این مدیر موزه عروسک و فرهنگ ایران با بیان اینکه من ندیدم تا کنون درباره عروسکهایی که در شب چله ساخته میشدند، پژوهشی صورت گرفته باشد، گفت: پوپک عظیمپور کتابی با عنوان «فرهنگ عروسکها» دارد. اما یاد نمیآید در آن اطلاعاتی درباره عروسک یلدا یا شب چله نوشته شده باشد. شاید بتوان از عروسکهایی که به شبهای زمستان مربوط هستند، اطلاعاتی در این باره کسب کرد.
انتهای پیام
ثبت نظر