«متأسفانه شهر تهران با توجه به سهولت و قابلیت عکس و تصویر آنگونه که باید از آن استفاده نمیکند. امروزه در عصر دیجیتال بسیاری از پیامها با زبان تصویر است و خوانش تصویر، عمومی شده است؛ ولی از عکس و تصویر استفاده نمیشود. به همین دلیل ما در تهران دچار خلأ تصویری میشویم و ضرورت دارد که در تعریف شهر استفاده بیشتری از عکس شود. فضای شهر تهران برای عکاسی امن و آماده نیست. این موضوع ما را دچار خلأ تصویری میکند. مجموعههای تصویری و تجهیزات و اسنادی که بعضی اشخاص دارند، دارای سرنوشت نامعلوم هستند و ضرورت دارد برای حفظ آنها فکر و تلاش کرد.»
بخشی از سخنان حسن غفاری (عکاس) در نشست هیأت مدیره انجمن عکاسان با کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران.
به نقل از روابط عمومی انجمن عکاسان ایران، نشست هیأت مدیره انجمن عکاسان ایران با کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران عصر دوشنبه ۱۷ تیرماه برگزار شد.
در ابتدای این نشست افشین شاهرودی، عکاس درباره تاریخچه انجمن عکاسان ایران بیان کرد که بحث تشکیل آن از بیش از ۳۰ سال پیش مطرح بود و حدود ۱۸ سال پیش به طور جدی دنبال شد. با گردهمایی حدود ۷۵۰ عکاس، هیأت مؤسس انجمن عکاسان ایران انتخاب شد. هیأت مؤسس اساسنامهای را برای انجمن تدوین کرد و انجمن تاکنون بدون هیچ کمکی بیش از ۱۰ سال است که فعالیت میکند و تثبیت شده است.
مسعود زندهروحکرمانی که یکی دیگر از عکاسان است، در ادامه این نشست با بیان اینکه انجمن عکاسان ایران نزدیک ۱۹۰۰ عضو از سراسر کشور دارد، گفت: ۵۷ درصد از اعضای انجمن از استانها، شهرها و روستاهای کشور هستند. انجمن عکاسان ایران فراگیر است و به ژانر خاصی محدود نیست. هفت انجمن تخصصی عکاسی در کشور داریم که هر کدام در یک ژانر فعالیت دارند؛ بنابراین انجمن عکاسان ایران بیشتر بر عکاسی هنری متمرکز است. انجمن و اعضای آن برای فعالیت نیازهایی دارند که لازم است در بخشهای دولتی، عمومی و شهری مرتفع شود. بخش عکاسی مستند شهری و حافظه تصویری شهر در حال از بین رفتن است و عکاسی در تهران سخت شده است. وقتی نتوان عکس گرفت حافظه تصویری شهر از بین میرود.
سعید دستوری یکی دیگر از اعضای هیئت مدیره انجمن عکاسان ایران در این نشست درباره ناامنی فضا برای عکاسی شهری گفت: ناامنی عکاسی در شهر باعث شده عکاسان از عکاسی مستند اجتماعی دور شوند و به سمت فضای انتزاعی بروند. اگر ممکن باشد مذاکراتی با نهادهای دادگستری و قضائی انجام شود تا عکاسان، آزاد عکاسی کنند. متأسفانه از یک سو عکاسان به حقوق خود آشنا نیستند و از سوی دیگر حوزه قضائی و دادگستری نیز اشراف لازم را بر مسائل عکاسی ندارد.
محسن راستانی در ادامه درباره مشارکت و تعامل بیشتر کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران با انجمنهای هنری، بیان کرد که باید نمایندگانی از انجمنهای هنری در کمیسیون حضور داشته باشند.
او افزود: اگر عکاسان در شهر مشارکت نداشته باشند، حافظه شهر از بین میرود. برای مشارکت عکاسان باید فضایی امن فراهم شود. عکاس مستند اجتماعی به عنوان یک مصلح اجتماعی مطرح میشود و باید مشارکت عکاسان و هنرمندان و انجمنهای هنری با سازمانهای مختلف محقق شود.
همچنین محمد مهدی رحیمیان درباره تأسیس موزه عکس اظهار کرد: در طول حدود ۱۷۷ سال تاریخ عکاسی در ایران بجز ناصرالدین شاه که مرکزی برای تصویر و اسناد ایجاد کرد و موزه عکسخانه شهر که در دهه هفتاد ایجاد شد، هیچ مکان منسجمی برای نگهداری آثار تصویری، اسناد و مکتوبات ایجاد نشده است و تهران فاقد موزه عکس است و هر روز اسناد و آثار تصویری در حال گسترش است. ضرورت دارد شورای اسلامی شهر تهران و شهرداری تهران کمک کنند تا سنگ بنای موزه عکس ایران در مکانی مانند اراضی عباس آباد در کنار سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گذاشته شود. موزهای که شامل تجهیزات، آثار تصویری و پژوهشکده باشد و بر اساس استانداردهای مدرن طراحی شود تا بتوانیم این میراث را حفظ کنیم. موزه عکس ایران یک عزم ملی نیاز دارد. متأسفانه ما تاریخ نگاری و تاریخ شفاهی نداریم و در دانشگاههایی که عکاسی تدریس میشود کرسی تاریخ عکاسی نداریم.
بابک برزویه، عکاس نیز درباره راهاندازی موزه عکس در ایران گفت: بر اساس تجربههایی که در بازدید از موزههای عکس و سینما در برلین و پاریس داشتم میتوان از آن ایدهها برای راهاندازی موزه عکس ایران استفاده کرد. سالها پیش در قالب تورهای گردشگری تهران تولید محتوای عکس در تهران فراهم بود و یک دوره هم جایزه قلب تهران در منطقه ۱۲ برگزار شد اما این تورها و جایزه دو سال است تعطیل شده و در واقع تولید محتوای تصویری در تهران دچار خلأ شده است.
فرزاد هاشمی عکاس بیان کرد که وقتی کمیسیون فرهنگی در شورای اسلامی شهر تهران فعالیت دارد یعنی شورا نقش مشورتی و راهبردی دارد بنابراین شورا میبایست مطالباتی را از بخش فرهنگ و هنر داشته باشد.
او ادامه داد: کمیسیون فرهنگی مطالبات و نیازهای خود را مطرح کند تا انجمنها که از امور اجرایی فارغ هستند طرح و ایده بدهند. نیازهای شهر تهران بیان شود تا انجمنهای هنری برای آنها فکر کنند و طرح ارائه کنند که آنچه در شهر تغییر میکند مستندنگاری شود. کمیسیون فرهنگی شورا باید نگران تاریخ تصویری شهر تهران باشد. حدود دو سال قبل طرحی با عنوان «تهران شهری برای فردا با منظری هنرمندانه و ساختاری فرهنگی» به شهردار تهران ارائه کردیم که به کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر نیز ارائه میکنیم. انجمن عکاسان ایران به پشتوانه اعضا و جامعه عکاسی میتواند در ارتقای آگاهی و سواد بصری مردم نقش داشته باشد.
در راستای صحبتهای عکاسان حاضر در این نشست، محمد جواد حق شناس، رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران بیان کرد: عکاسان نقش مهمی در شهر دارند و بخشی از حافظه شهری را عکاسان خلق میکنند و به عکسها در سالهای آینده استناد میشود. بخشی از مسائلی که اعضای هیأت مدیره انجمن عکاسان ایران طرح کردند به خاطر نداشتن یک فضای مفاهمه و گفتمانی مشترک در جامعه است و انجمن عکاسان ایران و تصمیم سازان به زبان مشترک نرسیدهاند. البته بخشی از این مسائل و تلقی مربوط به امروز نیست. امروز با تحولات تکنولوژی فهم رابطه تکنولوژی، عکس و جامعه عمومی نشده است و بخشی به عکاسان بر میگردد که با جامعه چنانکه باید گفتگو نکرده است.
حق شناس در ادامه درباره ممنوعیت عکاسی در فضای شهری را بیمعنا خواند و عنوان کرد: فقط حفظ حریم خصوصی ضرورت دارد. انجمن عکاسان ایران پیش نویس طرح عکاسی در تهران را تهیه کند تا بعد در نشستهای مشترک انجمن و کمیتههای هنر و فرهنگ کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران نهایی شود و کمیسیون تصویب کند. اگر لازم شد مصوبه شورای اسلامی شهر هم برای آن گرفته شود تا عکاسی در فضاهای عمومی شهر تبیین و روشن شود و عکاسان برای عکاسی در شهر با مشکل مواجه نشوند. مساله ضروری دیگر این است که فرهنگ سازی شود و این فرهنگ سازی از همین انجمن آغاز شود اگر فعالیت انجمن از نظر کیفی و کمی تقویت شود حقوق آن دست یافتنی تر خواهد شد. برای برطرف کردن مسائل در مرحله اول نمایندهای از انجمن به کمیسیون معرفی شود تا مشکلات عکاسان برای عکاسی ابتدا در حوزه مدیرت شهری و شهرداری رفع شود و بعد در کل شهر تهران این مسائل برطرف شود.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران درباره موزه عکس ایران گفت: موزه عکس ایران نیاز امروز است و انجمن عکاسان ایران طرح خود را برای موزه ارائه کند تا بررسی شود. کمیته هنر و فرهنگی کمیسیون نیز گزارشی از آخرین وضعیت موزه عکسخانه شهر برای احیای آن تهیه کند.
انتهای پیام
ثبت نظر