دبیر دوازدهمین جشنوارهی سینما حقیقت با تاکید براینکه مستندهای پروپاگاندا جایی در این جشنواره ندارند، از انتخاب بهترین مستند در این دوره با رای تماشاگران خبر داد.
، سید محمد مهدی طباطبایی نژاد سه شنبه ۱۳ آذرماه در نشست خبری جشنواره بینالمللی سینما حقیقت ضمن تشریح برنامهها و جزئیات این رویداد گفت: از اولین دوره جشنواره تلاش داشتیم، بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را معرفی کنیم و امسال با همکاری انجمن تهیه کنندگان مستند و خانه سینما مقدماتی فراهم شد تا امکان جمع آوری بهترین رای مردمی به وجود آید. البته تاکید میکنم این کار توسط خانه سینما و با مسئولیت آنها انجام میشود و مرکز گسترش عهدهدار آن نیست.
او افزود: خانه سینما اعلام کرده جایزه مردمی به سرمایهگذار اول تعلق میگیرد و این برای تشویق به سرمایه گذاری هم هست که تا جایی که اطلاع دارم در جشنواره فجر هم همین رویکرد دنبال میشود. همچنین در این رای گیری مهمانان ویژه حق رای ندارند و آنهایی که در صف ورود به سالن باشند، میتوانند برگههای رای دریافت کنند و پس از تماشا رای دهند و نتایج آنها هر روز اعلام میشود.
مهمانان حق رای ندارند
وی اعلام کرد: هر صاحب فیلم فقط ۱۰ کارت مهمان میتواند داشته باشد که البته هیچ کدام حق رای ندارند.
منع و سیاستی دربارهی برخی فیلمها نداشتیم؛ فقط پروپاگانداها کنار گذاشته شدند
دبیر این جشنواره در پاسخ به سوال ایسنا درباره اینکه آیا امسال هم سیاستی از سوی سازمان سینمایی اعلام شده تا فیلمی سیاسی برای جلوگیری از حاشیه پذیرفته نشود مانند آنچه سال قبل برای مستندی در ارتباط با فائزه هاشمی رخ داد؟ گفت: جشنواره حقیقت فیلمهای پروپاگاندا را نمایش نمیدهد ولی فیلمی که منتقدانه یا سمپاتیک باشد، مانعی برای نمایش ندارد و امسال منع و سیاستی در این باره نداشتیم.
طباطبایینژاد درباره جوایز هم با توجه به افزایش قیمت ارز بیان کرد: امسال مبلغ جایزه به همان میزان اعلام شده است چون طبق فراخوان تعهد داشتیم. در بخش بین الملل جوایز پنج، چهار و سه هزار دلاری داده میشود ولی در بخش مسابقه ملی افزایش داشتیم که بهترین فیلم ۲۰ میلیون، بهترین کارگردان بلند ۱۵، بهترین کارگردانی نیمه بلند ۱۲ و کوتاه ۱۰ میلیون و بخشهای فنی هم هر کدام هشت میلیون میگیرند.
چرا مستند «راه طی شده» به سینما حقیقت راه نیافت؟
طباطبایی نژاد در ادامه درباره راه نیافتن برخی فیلمها از جمله مستند «راه طی شده» علی ملاقلیپور که به نظر میرسد بخاطر ایجاد نشدن حاشیه در چهل سالگی انقلاب بوده است، گفت: این فیلم توسط هیات انتخاب پذیرفته نشده و به لحاظ کیفی حتی در بخش ذخیره هم نبود. من چه کنم وقتی هیات آن را انتخاب نکرده است؟!
او تاکید کرد: دوستانی که اصولگرا یا اصلاح طلب هستند میتوانند فیلمهای خودشان را در این جشنواره ببینند، چون این رویداد، جشنواره مستند سینمای ایران است.
کدام آثار و به چه دلایلی از جشنواره خارج شدند؟
وی بیان کرد: امسال از بین فیلمهایی که هیات انتخاب برگزیده بود یک اثر را خارج کردیم آن هم به دلیل حرفهای و یک فیلم هم بنا به مقررات زمانی (سال تولید) از بخش آوینی خارج شد.
دبیر جشنواره سینما حقیقت، در بخشی دیگر از این نشست، به تعداد فیلمهای حاضر در جشنواره اشاره کرد و گفت: در بخش نمایشهای ویژه که بهترینهای سینمای مستند جهان هستند هفت فیلم را نمایش میدهیم. در بخش پرتره هم طبق روال هر سال پرتره شخصیتهای معتبر دنیا که عمدتا سینمایی است و هشت اثر را شامل میشود، در برنامه داریم. همچنین امسال جشنواره مستند تسالونیکی یونان را با هفت اثر بررسی میکنیم، ضمن اینکه آثار برگزیده از آلمان، اتریش و سوئیس در این رویداد حضور خواهند داشت.
۴۰ مهمان خارجی به حقیقت میآیند
در این نشست عنوان شد که ۴۰ مهمان خارجی برای جشنواره به ایران میآیند از جمله نیکلا فلیبر مستندساز اسکاری فرانسه، کاسپر سونن از مدیران جشنواره ایدفا، مدیر جشنواره مسکو، کارگردان فیلم شاهدان پوتین، مدیر داک کرنر جشنواره کن، مدیر جشنواره بیگ اسکای از جشنواره های معتبر آمریکا، برنامه ریز جشنواره تسالونیکی، مدیر جشنواره سلیمانیه عراق و پدرر عکاسی هند.
طباطبایی نژاد یادآور شد: دو سه بخش دیگر در جشنواره حقیقت مهم هستند از جمله کارگاههای تخصصی که متخصصان خارجی مطرحی برای برپایی کارگاه که تقریبا تم اصلیاش صدا و موسیقی است به ایران میآیند. در بازار جشنواره هم برنامهریزیهایی شده و مهمانانی برای این بخش دعوت شدهاند. همچنین در کنار کارگاهها پیچینگ خواهیم داشت که ۱۸ طرح برای خریداران خارجی و داخلی ارسال شده و صاحبان آنها در دو جلسه متوالی در فرصتهای هفت دقیقهای میتوانند برای حمایت یا مشارکت طرح خود را ارائه کنند.
تلاش کردیم هزینهها را کاهش دهیم اما ...
او درباره هزینههای دوره قبل جشنواره هم گفت: سال گذشته حدود دو میلیارد تومان مجموع هزینههای جشنواره بود و ما امسال تلاش کردیم هزینهها را کاهش دهیم اما نه به گونهای که به کیفیت برنامهها خللی وارد شود. با این حال با توجه به افزایش هزینهها با افزایش رقمصرف شده برای جشنواره هم روبرو خواهیم شد.
وی همچنین اضافه کرد: امسال برای اولین بار در ۱۲ استان کشور، جشنواره را همزمان برگزار میکنیم. البته ممکن است تا روز جشنواره تعداد استانها افزایش یابد و آثاری برگزیده نمایش داده میشوند.
به گفته دبیر جشنواره؛ امسال تعداد ۶۳۴ فیلم مستند به دبیرخانه جشنواره ارسال شد. از جمع این آثار مستند، ۷۰ فیلم مستند بلند، ۱۶۹ فیلم مستند نیمهبلند و ۳۹۵ فیلم مستند کوتاه بودند.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته فیلمهای بخش مسابقه در دو بخش کمتر از ۴۵ دقیقه به عنوان فیلمهای کوتاه و بالاتر از ۴۵ دقیقه به عنوان فیلم های بلند مورد داوری قرار گرفتند، گفت: از آن جاکه تجمیع فیلمهای بیشتر از ۴۵ دقیقه در یک بخش دشوار بود و داوریها هم سخت شده بود امسال ترجیح دادیم تغییری در زمان بندی بخش مسابقه ایجاد کنیم و به سیاق معتبرترین جشنواره مستند دنیا "ایدفا" فیلمها را در سه دسته زیر ۴۰ دقیقه فیلمهای کوتاه، ۴۰ تا ۷۰ دقیقه فیلمهای بلند و بیشتر از ۷۰ دقیقه فیلمهای بلند قرار دادیم.
طباطبایینژاد افزود: ۷۱ فیلم به بخش مسابقه ملی سینماحقیقت راه یافتند که از این جمع، ۲۷ مستند کوتاه، ۲۰ مستند نیمهبلند و ۲۴ مستند بلند هستند. ۲۹ فیلم هم در بخش شهید آوینی حضور دارند که از این تعداد ۸ فیلم همزمان به بخش مسابقه ملی هم راه یافتهاند.
او ادامه داد: در بخش شهید آوینی فیلمها بدون قید زمان در یک بخش داوری خواهند شد و برخلاف بخش مسابقه ملی جایزهای به عوامل فنی داده نخواهد شد. در این بخش به ۳ اثر برگزیده تندیس طلایی، نقرهای و برنزی شهید آوینی اهدا میشود.
وی درباره مشارکت با سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران هم گفت: امسال براساس مشارکتی با این سازمان که از پنج ماه قبل آغاز شد، بخشی با عنوان مسابقه فیلمهای مستند معدن و صنایع معدنی ایران در جشنواره خواهیم داشت. تولید ۵ تا ۱۰ اثر مستند در حوزه صنایع و معادن گام بعدی این همکاری با ایمیدرو است. در جشنواره امسال ۱۶ فیلم هم در بخش معدنی به نمایش درمیآید که از این میان سه فیلم برگزیده خواهند شد که این برگزیدگان برای تولید اثر بعدی خود مورد حمایت سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران قرار خواهند گرفت.
دبیر جشنواره با اشاره به چهلمین سالگرد انقلاب جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: امسال به این بهانه مروری بر سینمای مستند انقلاب خواهیم داشت که یازده فیلم در این بخش به نمایش در میآیند. برای اولین بار نسخه بازسازی شده و کامل مستند «برای آزادی» در قالب این بخش، در جشنواره روی پرده میرود. فیلمهای دیگری هم در این بخش حضور دارند که همه نسخهای ناقص از آنها را پیشتر دیدهاند مانند مستند «طپش تاریخ» که نسخه ۱۴۶ دقیقهای آن برای این جشنواره آماده شده است. «تازه نفسها» به کارگردانی کیانوش عیاری و فیلمی ۹۰ دقیقهای از ۶ فیلمساز جوان دیگر فیلمهای این بخش هستند.
بزرگداشت حسین ترابی و منوچهر مشیری در سینما حقیقت
به گفته وی برگزاری دو بزرگداشت برای حسین ترابی و منوچهر مشیری از دیگر بخشهای دوازدهمین جشنواره سینماحقیقت است.
همچنین در بخش مسابقه بینالملل حدود ۴۰۰۰ فیلم مستند از ۱۰۰ کشور جهان، متقاضی شرکت در جشنواره بینالمللی سینماحقیقت شده بودند که از این تعداد ۲۷ فیلم مستند خارجی تولید ۲۰ کشور از ۵ قاره جهان و ۸ فیلم ایرانی انتخاب شدند.
دربخش خارج از مسابقه هم فیلمهایی از اساتید سینمای مستند از جمله محمدرضا اصلانی، منوچهر طیاب و فرهاد ورهرام نمایش داده میشوند.
شهنام صفاجو مدیر روابط عمومی جشنوارهی سینما حقیقت نیز در این نشست طباطبایی را همراهی میکرد.
جشنوارهی سینما حقیقت از ۱۸ آذر ماه در پردیس سینمایی «چارسو» آغاز میشود.
انتهای پیام
ثبت نظر