رئیس دانشگاه کردستان، گفت: کمتر بر روی جنبههای مختلف فاجعه حلبچه تحقیق صورت گرفته که لازم است دانشگاهها کار تحقیقاتی و پژوهشی بیشتری بر روی این رخداد انجام دهند.
، رحمت صادقی روز سه شنبه (۲۱ اسفند) در مراسم گرامیداشت شهدای شیمیایی حلبچه که در دانشگاه کردستان برگزار شد، اظهار کرد: در حمله شیمیایی صدام به شهر حلبچه حدود ۵۰۰۰ نفر شهید و تعدادی زیادی نیز مجروح شدند که این حادثه یک فاجعه انسانی بود.
وی افزود: کمتر بر روی جنبههای مختلف فاجعه حلبچه تحقیق صورت گرفته که لازم است دانشگاهها کار تحقیقاتی و پژوهشی بیشتری بر روی این رخداد انجام دهند.
رئیس دانشگاه کردستان ابراز امیدواری کرد که دانشگاهها بیشتر جنبههای علمی حادثه شیمیایی حلبچه را بررسی کرده و در این زمینه پژوهش انجام دهند.
در ادامه این مراسم یک پنل تخصصی با حضور محققان و اساتید دانشگاهی برگزار شد، که احمد سهرابی، روانشناس و عضو هیات علمی دانشگاه کردستان در این پنل طی سخنانی اظهار کرد: حمله شیمیایی صدام به شهر حلبچه جزو سیاهترین نقطههای تاریخ است که بازگو کردن آن جهت آشنایی نسل آینده با این فاجعه امری ضروری است.
وی ادامه داد: ما نباید نسبت به سرنوشت یکدیگر بی تفاوت باشیم بلکه باید از حادثههای این چنینی درس بگیریم و همبستگی و همدلی خودمان را بیشتر کنیم.
سهرابی خاطرنشان کرد: تا زمانی که اعتراض و انتقادی صورت نگیرد هیچ پاسخی به مطالبات داده نمیشود پس واکنش نشان دادن نسبت به اینگونه حادثهها باعث جلوگیری از تکرار آن خواهد شد.
شهرام محمدی، حقوقدان و عضو هیات علمی دانشگاه کردستان نیز در ادامه اظهار کرد: سلاحهای شیمیایی اولین بار در جنگ جهانی اول و در سال ۱۹۱۵ مورد استفاده قرار گرفت و پس از آن نیز در دی ماه سال ۱۳۵۹ توسط صدام علیه کشورمان به کار برده شد.
وی افزود: کنوانسیون بین المللی منع سلاحهای شیمیایی در سال ۱۹۹۷ تشکیل شد و ایران جزو اولین کشورهایی بود که به آن پیوست اما آمریکا هنوز به عضویت آن در نیامده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه کردستان با اشاره به اینکه ۴۵۵ شرکت خارجی سلاحهای شیمیایی را در اختیار صدام قرار میدادند، تصریح کرد: مردم حلبچه به دلیل حمایت نکردن سازمانهای بین المللی و کشورهای خارجی از آنها بسیار مورد مظلومیت قرار گرفتند، در صورتی که حمایتهای حقوقی، پزشکی، اجتماعی، جبران خسارت و … میبایست از آنها صورت میگرفت.
حسین دانش مهر، جامعه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه کردستان نیز در این پنل اظهار کرد: امروز بیشتر از هر زمانی نیازمند برگزاری یادوارههایی این چنینی هستیم تا از تکرار اینگونه فجایعی جلوگیری به عمل آید.
وی با تاکید بر اینکه امروز بیش از چیزی باید سیستمهای اداری و سیاسی و …، کنترل پذیرتر و مهارپذیرتر باشند، گفت: باید حوادثی همچون حلبچه بازنمایی شده و نسل آینده با آن اشنا شوند تا راهکار برای آن ارائه شود.
دانش مهر در پایان سخنان خود، تلفات نیروی انسانی، مختل شدن نظام تولید، تخلیه و جابجایی جمعیت، انزوای اجتماعی، آسیب دیدن افراد کم برخوردار جامعه و نابودی عرصه اجتماعی جامعه را از جمله پیامدهای ناگوار فاجعه حلبچه برشمرد.
انتهای پیام
ثبت نظر