نخستین جشنواره چهل سال ایثار و پایداری در قاب اینفوگرافیک با عنوان «رسم سرخ» با معرفی برگزیدگان به کار خود پایان داد.
، در این مراسم حجتالاسلام سید محمدعلی شهیدی در سخنانی با اشاره به سالروز تشکیل بنیاد شهید و امور ایثارگران توضیح داد: روز ۲۲ اسفند ماه سال ۱۳۵۸ امام خمینی فرمان تشکیل این بنیاد را اعلام کردند. که در آن سال نشان از ریزبینی و زیرکی ایشان داشت.
وی افزود: امام از همان دوران ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی به فکر جامعه ایثارگر و فداکار بود. تا پیش از پیروزی انقلاب ما س ۳۰۰۰ شهید از سال ۴۱ به بعد داشتیم. البته در دوران دژخیمان قبل نیز شهدای حضور داشتند که خانواده آنها پیکرهایشان به صورت شبانه دفن کرده بودند. رسیدگی به خانواده ایثارگران و انجام کارهای فرهنگی دو محوری هستند که وظایف بنیاد شهید و امور ایثارگران را تشکیل دادهاند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا آغاز جنگ تحمیلی توطئههای متعددی علیه نظام نوپا جمهوری اسلامی ایران رقم خورد. همچنین ترورهای انجام شد که همین موارد سبب تشکیل ۴ هزار پرونده در بنیاد شهید در آن سالها شد.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران یادآور شد: در جنگ تحمیلی نیز ما ۲۳۰ هزار شهید، ۵۶۲ هزار جانباز و ۴۳ هزار آزاده را تقدیم کردیم جنگ برای ما گران تمام شد و هزینه بسیاری داشت. اکنون آزادی امنیت و افتخاری که داریم از برکت فداکاری ایثارگران است.توجه به امور فرهنگی جامعه ایثارگران نیز یکی دیگر از وظایف ما است. برگزاری جشنواره رسم سرخ نیز در همین راستا به کار خود امروز پایان خواهد داد. ما در زمینه دیدار با خانواده شهدا در قالب طرح سپاس سالانه ۳۲۰ هزار دیدار داریم. و در این مدت با حضور رئیس جمهور با به بیش از ۱۰۰ خانواده شهید سرکشی کردهایم.
وی ادامه داد: اکنون در آستانه روز شهید قرار داریم در ابتدای کار تنها ۱.۷ کشور میدانستند که روز ۲۲ اسفند به نام روز شهدا نامگذاری شده است. اما اکنون بیش از ۵۰ درصد جامعه نسبت به این روز آگاهی دارند. ما وظیفه داریم که به روشهای گوناگون اطلاعات و واقعیتهای جنگ و چهل سال انقلاب اسلامی به نسلمان معرفی کنیم. این فرهنگ ریشه در عاشورا دارد. و همواره باعث موفقیتهای ما بوده است. خانواده شهدا نیز در همین زمینه باید خاطرات خود را بیان کنند.
نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران با اشاره به اینکه نسل جوان ما در معرض خطر است توضیح داد: میخواهند نسل جوان را از انقلاب بگیرند و خطرات مسمومی نسل جوان را تهدید میکند ما در این شرایط مسئول هستیم و نباید بگویم امام زمان خودش ظهور میکند و به کارها میرسد. ما باید جوانان را آگاه کنیم. امروز آمریکا و سرمداران او علیه انقلاب توطئه میکند. بنابراین ش رایط ایجاب میکند به روشهای نو و جدید به موضوع ایثار و شهادت بپردازیم تا جامعهای پایدار و سالم داشته باشیم.
، در بخش دیگر این مراسم حجتالاسلام سید سعیدرضا عاملی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضو شورای عالی فضای مجازی در سخنانی گفت: ما با یک نظام الگوریتمی جدید و باسواد طرف هستیم. به همین دلیل باید از سواد اطلاعات تصویری درستی برخوردار باشیم. سواد مجازی یعنی سوادی که فرد را به یک توانایی مسلط میکند تا صفر تا صد یک فرآیند را قدرت و مرحله به مرحله طی کند.
وی افزود: نقصهای ما در فضای سایبری ناشی از فقدان در نظر گرفتن الگوریتمها است. این الگوریتمها در اصل رهیافتهای علمی دانشمند ما خوارزمی به شمار میآید. در همین راستا مقام معظم رهبری نیز تاکید فراوانی برای فضای سایبری داشتهاند. بنابراین ما باید قدرت سایبریمان از آمریکا بالاتر باشد. چرا که تمام رفتار و عادتها و سلایق ملت ایران توسط غربیها و آمریکا تحلیل میشود. بنابراین باید ظرفیتهای خود را بازخوانی کنیم با داده شدن اطلاعات، با الگوریتمی شدن دادهها و طبیعی شدن واقعیتهای مجازی در قالب واقعیت گسترده مواجه هستیم. ما اگر بتوانیم این محیط را به محیط ارزشی و الهی تبدیل کنیم آسیبی نخواهیم دید.
حجتالاسلام عاملی یادآور شد: سواد اینترنتی ظرفیتی برای تبدیل تهدید به فرصت است و ما با توجه به پیشرفتها ناگزیریم در عین حرکت برنامههای خود را عملی کنیم. ما باید جامعه را از نظر سواد رسانهای توانمند کنیم. قطعاً با کنترل نسلها موفق نخواهیم بود. بنابراین باید بتوانیم سواد تحلیلی را ارتقا دهیم تا بد و خوب را تشخیص بدهیم. استفاده از ظرفیت فرهنگ ایثار و شهادت یکی از راههای است که میتوانیم انتخاب برتر را رقم بزنیم.
وی تاکید کرد: دنیای غرب در بحران اخلاق و تنهایی به سر میبرد و در این دنیا اطلاعات پاک برایشان جاذبه دارد اما جهان هنرنمایی تصویری است و باید جلوههای بصری و جاذبههای خود را به دقت عرضه کنیم. در این زمینه باید بتوانیم یک الگوریتم ایرانی اسلامی ایجاد کنیم. ایران جمهوری اسلامی با آمریکا باید تفاوت ماهوی متفاوتی داشته باشد. و پلت فروم خودمان را داشته باشیم. چرا که پردازش ذهن نسبت به تصویر ۶۰ هزار برابر قدرتمندتر است بنابراین از خلاقیت در این عرصه مهم است.
، در بخش دیگر مراسم اختتامیه جشنواره رسم سرخ دکتر یونس شکرخواه استاد روزنامه نگاری و ارتباطات گفت: خانم مرضیه امیرخانی و خانم دکتر سلیمی آقایان کامران افشار مهاجر و علی قنواتی از جمله دانشجویانی بودند که سالها پیش در رابطه با اینفوگرافیک پایان نامه و مقالاتی به نگارش درآوردهاند. در این زمینه اکنون نامهای فراوانی هستند که به گرافیک خبری و اطلاع رسانی تصویری پرداختهاند. عمر گرافیک خبری خوشبختانه زیاد نیست و ما هم فاصله چندانی با جهاننداریم.
وی افزود: در این زمینه همچنان جای پیشرفت وجود دارد اما باید توجه داشته باشیم که اینفوگرافیک، نقاشی نیست بلکه تبلور بصری عینیات است. و به تعبیر دیگر تجلی عینیاتی است که در آنجا خبرنگاری نیست و کار تیمی به شمار میآید.
این استاد ارتباطات تاکید کرد: یک شهید یک تن نیست بلکه یک خانواده و تبار است که بی دلیل به آن درجه نرسیده است. او از عمق و ریشه برخوردار است. بنابراین نباید هنگامی که به شهدا میپردازیم کار را تباه کنیم. من آثاری که به جشنواره رسیده است را دیدم و متوجه شدم همچنان این آثار به متن وفادار هستند تا تصویر. توصیه میکنم کیفیت را فدای کمیت نکنید. عجلهای در کار نباشد و کارتان را به درست ترین شیوه انجام بدهید.
وی خطاب به روزنامه نگاران یادآور شد: روزنامه نگاران باید توجه داشته باشند که هیچ محتوای ضعیفی را تصویر نجات نمیدهد بنابراین باید قوی کار کنید تا کار شما قوی باشد. آسید فرید قاسمی گنجینه در زمینه اینفوگرافیک است قسم خورده می گویم که او یکی از افرادی است که در عرصه اینفوگرافیک یک گنجینه است پیشنهاد میکنم که به سراغ او بروید. و از اسناد و مدارکی که در اختیار دارد را پردازش کنید.
در بخش دیگر این مراسم سلیمی ضمن قرائت بیانیه اختتامیه جشنواره رسم سرخ توضیح داد: این جشنواره با هدف ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در هفت محور از ۲۲ آذر تا ۲۲ بهمن ماه سال جاری برگزار شد. ۱۳۹ نفر در آن شرکت کردند و ۳۰۰ اثر در بخشهای اینفوگرافیک ایستا و متحرک برای ما ارسال کردند.
وی افزود: هشت داور در دو مرحله به داوری آثار پرداختند و در نهایت ۹ نفر برگزیده مشخص شدند. همچنین ۱۱ اثر دیگر به دلیل کیفیت کارشان در نمایشگاه فرهنگی نمایش خواهد داده شد. آثار از سطح قابل قبولی برخوردار بودند و با این وجود غلبه آثار ایستا بیشتر بود.
انتهای پیام
ثبت نظر