Fa En جمعه 25 آبان 1403 ساعت 16 و 37 دقیقه

خداحافظی بقعه "سیدون علی نقیا" با موریانه‌ها

خداحافظی بقعه "سیدون علی نقیا" با موریانه‌ها

سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان یزد از موریانه‌زدایی بنای تاریخی بقعه «سیدون علی نقیا» در شهرستان ابرکوه خبر داد.

سه شنبه 1 مرداد 1398 ساعت 23:45

، «علی اصغر صمدیانی» با اشاره به انجام شدن عملیات اجرایی کنترل و پاک‌سازی موریانه‌های بقعه «سیدون علی نقیا» در شهرستان ابرکوه، اظهار کرد: این عملیات تحت نظارت گروه تحقیقات و کنترل عوامل بیولوژیک پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی یزد و به منظور کنترل و پاکسازی موریانه‌های این بنا انجام شد.

وی در مورد جزئیات این عملیات، تصریح کرد: ایجاد سد شیمیایی و یک سد یکپارچه‌ی سمی در کف بنا و پیرامون آن برای جلوگیری از آسیب بیشتر موریانه اجرا شده که از سموم فسفره و نیکوتینوئیدها برای کنترل آسیب موریانه‌ها استفاده شده است.

صمدیانی نوع مصالح بکار رفته به دلیل شرایط اقلیمی حاکم بر این بنا را عامل جذب موریانه در آن عنوان و اظهار کرد: خشت و کاهگل بکار رفته در بقعه «سیدون علی نقیا» به عنوان اجزای اصلی ساختمانی این بنا محل مناسبی برای تغذیه و آسیب موریانه است.

وی به تغذیه موریانه از لایه‌های سطح زیرین و سستی و ریزش بسیاری از تزئینات متصل به آن اشاره کرد و افزود: در بسیاری از موارد، گالری‌های تغذیه‌ای روی لایه تزئینات پیشروی کرده و آن‌ها را پوشانده است که جدا کردن این گالری‌ها آسیب زیادی به تزئینات وارد می‌کند.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان در رابطه با این بنای تاریخی، یادآور شد: بقعه «سیدون علی نقیا» بنایی چهار ضلعی از خشت با گنبد بلند و آجری است و در بالای پنجره این بقعه کتیبه‌ای از کاشی معرق و با خطوط آبی کار شده و در دایره داخل گنبد کتیبه‌ای از آیات قرآن با خط کوفی و با رنگ آبی تیره مزین شده است.

صمدیانی افزود: بالای سردر ورودی از سمت شرق و غرب دو شمسه با نقوش هندسی و آیات قرآنی به خط کوفی و با رنگ‌های الوان آبی، سبز، خاکستری و قهوه‌ای به صورت محو شده‌ای دیده می‌شود.

، این بنای متعلق به دوران سلجوقی، در سال ۷۸ با شماره ۲۴۵۱ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.


انتهای پیام

تعداد بازدید : 228

ثبت نظر

ارسال