خانه یا عمارت نراقی یکی از شاخص ترین آثار تاریخی استان همدان بوده که به دلیل گچبری های منحصر به فرد آن و وجود حسینهی شخصی، آن را از دیگر بناهای استان متمایز کرده است. قدمت این بنا به دوران قاجار برمیگردد و یکی از خانه های اعیان نشین آن دوران بوده که دارای اندرونی و زمستان نشین است که به دلیل شهرسازی های صورت گرفته از بین رفته و تخریب شده است.
معاون میراث فرهنگی ادارهی کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان، در خصوص این بنا گفت: عمارت نراقی مالک خصوصی دارد و یکی از بناهای ثبتی ادارهی میراث فرهنگی بود که مالک این بنا به دیوان عدالت اداری شکایت کرده و این عمارت را از ثبت ملی خارج کرده است.
احمد ترابی در گفت و گو با ایسنا، بیان کرد: این بنا در حال حاضر به صورت متروکه درآمده و مالک نسبت به مرمت آن اقدامی انجام نداده است.
وی تأکید کرد: با نظر به اینکه این بنا از ثبت خارج شده، ادارهی میراث فرهنگی نمیتواند در خصوص جذب اعتبار و مرمت این اثر ورود کند و اقدامی انجام دهد.
ترابی در خصوص حفظ این بنا، اظهار کرد: در صورتی که پرونده ثبت دوبارهی این بنا به جریان بیفتد؛ میراث فرهنگی می تواند در خصوص حفظ آن اقدامات لازم را انجام دهد.
معاون میراث فرهنگی استان افزود: اگر شهرداری در این خصوص وارد عمل شود، ما خیلی سریعتر جریان را پیگیری می کنیم و مراحل قانونی آن طی خواهد شد، حتی توانایی تأمین اعتبار اضطراری در صورت لزوم هم خواهیم داشت.
وی خاطر نشان کرد: اداره کل میراث فرهنگی می تواند در کنار شهرداری به تهیه طرح، نظارت و مرمت بنا کمک کند که البته تمام این موارد منوط به جریان افتادن پروندهی ثبتی این بنا است و تا قبل از این اتفاق هیچ کاری نمی توان انجام داد.
ترابی در خصوص تاریخچهی این بنا، اضافه کرد: عمارت نراقی یکی از بناهای شاخص اواخر دورهی قاجاریه است که به صورت ساختمانی دو طبقه با تزئینات آجری خاص بوده که در قسمت پایین آن حوضخانهای زیبا احداث شده است.
یکی از فعالان مدنی استان نیز در مورد این بنا، گفت: عمارت نراقی یکی از زیباترین بناهای همدان بوده و متعلق به تمام ایران است.
حسین زندی ادامه داد: در جلسه ای که با حضور هنرمندان و فعالان مدنی استان با شهردار برگزار شد، آقای صوفی قول یاری در خصوص حفظ این بنا داده و حتی اظهار کرد که در حال تملک این بنا هستند.
وی با اشاره به اینکه شهردار حرف خود را رد کرده است، بیان کرد: شهردار در حضور جمع کثیری از هنرمندان قول تملک این بنا را داد و اکنون این موضوع را قبول نمی کند و زیر بار نمیرود.
زندی شرایط فعلی این بنا را اینگونه توصیف کرد: قناتی در زیر این عمارت وجود داشته که در حال حاضر کور شده و در زیر این خانه آب به صورت دریاچه جمع شده است، همچنین دیوار پشتی این بنا به عمد تخریب و ایزوگام آن کنده شده است.
این فعال مدنی یادآور شد: متأسفانه مسئولین و مدیران شهری استان همدان تنها به فکر صندلی خود بوده و اقدامات و وظایف خود را به صورت گروکشی در قبال یکدیگر و مردم انجام میدهند.
دبیر: زهرا حبیب پور
انتهای پیام
ثبت نظر