Fa En چهارشنبه 7 آذر 1403 ساعت 16 و 3 دقیقه

حفاظت از چغازنبیل علمی میان رشته‌ای/تعطیلی چغازنبیل در زمان بارش باران

حفاظت از چغازنبیل علمی میان رشته‌ای/تعطیلی چغازنبیل در زمان بارش باران

«حفاظت از محوطه سه هزار ساله اونتاش که با مخاطرات طبیعی بسیاری مواجه است، به موضوعی میان‌رشته‌ای تبدیل شده که باید با استفاده از دانش و تخصص استادان، صاحب‌نظران و متخصصان رشته‌های گوناگون آن را عملی کرد.»

یکشنبه 11 آذر 1397 ساعت 5:30

، به نقل از روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی، عاطفه رشنویی - مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت‌تپه - با اشاره به برگزاری نشست مقدماتی همکاری بین گروه علوم زمین دانشگاه شهید چمران و پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت‌تپه با هدف بررسی راهکارهای این نوع حفاظت، اظهار کرد: در این جلسه، که نخستین حلقه از زنجیره همکاری‌هاست، ازسرگیری مطالعات مهار فرسایش خاک و زمین‌شناسی در محوطه شهر اونتاش یا محوطه چغازنبیل مطرح شد.

وی با اشاره به رفتار زمین و همچنین وضعیت اقلیمی، ژئومورفولوژی و ژئوکینتیک در محوطه وسیع چغازنبیل تاکید کرد: قصد ما مقابله با رفتارهای زمین به عنوان میراث هزاران‌ساله طبیعی، در برابر میراث ۳۰۰۰ساله انسانی نیست، بلکه شناخت و کنترل این رفتارها، با هدف کاهش مخاطرات میراث طبیعی بر میراث انسانی یک ضرورت حفاظتی است.

او اضافه کرد: همان‌طور که کنترل مخاطرات رفتارهای انسانی برای حفاظت از منابع طبیعی زمین ضروری شمرده می‌شود.

رشنویی ادامه داد: خندق‌های در حال رشد در محوطه چغازنبیل که هرسال با بارش‌های شدید خوزستان، طول، عرض و عمق بیشتری پیدا می‌کنند و خود را به مرز آثار معماری به‌جامانده از دوره ایلامیان رسانده‌اند، یکی از مخاطرات مهم این محوطه هستند.

او شیب‌بندی زمین برای هدایت حجم قابل توجه آب‌های سطحی، تغییر مسیر سیل‌های پاییزی و زمستانی و انحراف از آثار و ... از جمله مخاطراتی دانست که بین استادان گروه علوم زمین دانشگاه شهید چمران به عنوان قطب زمین‌شناسی کشور و متخصصان و کارشناسان پایگاه میراث جهانی چغازنبیل به اشتراک گذاشته شد و مورد بحث قرار گرفت.

به گفته رشنویی، در پایان این جلسه و بازدید میدانی از سایت جهانی چغازنبیل، مقرر شد تا برنامه‌ریزی‌های لازم برای تدوین تفاهم‌نامه همکاری در زمینه مطالعات مهار فرسایش خاک بین دانشگاه شهید چمران و پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت‌تپه در دستور کار قرار گیرد

اقدامات فوری حفاظتی پس از ۳ روز بارندگی شدید در چغازنبیل

مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت‌تپه همچنین از انجام اقدامات فوری حفاظتی پس از ۳ روز بارندگی شدید در چغازنبیل خبر داد و گفت: اثرات ناشی از سه روز بارندگی شدید در چغازنبیل با اقدامات حفاظتی و مرمتی فوری مهار شد.

او با بیان این‌که با پایانِ باران سیل‌آسای روزهای اخیر، کار حفاظت اضطراری و رفع تغییراتی که باران ایجاد کرده بود، آغاز شد، افزود: در طول سه روز بارشِ ۱۰۰ میلی‌متری باران، طبیعتا با افزایش قدرت عوامل آسیب‌زا، کار حفاظت معمول نیز باید شکل اورژانسی و فشرده انجام می‌شد، بنابر این با قطع بارندگی، ۲۰ نیروی کار به بخش عملیاتی پایگاه چغازنبیل اضافه شدند و اصلاح تاثیرات باران در دستور کار قرار گرفت.

وی با اشاره به باران‌های سیل‌آسای پاییزی در خوزستان، تاکید کرد: البته ما پیش‌بینی‌های لازم برای کنترل اثرات ناشی از این بارندگی‌ها را داشتیم. به همین جهت، پیش از شروع بارندگی، ورود گردشگران به محوطه میراث جهانی چغازنبیل متوقف شد و این توقف تا پایان عملیات حفاظت و مرمت فوری ادامه خواهد داشت.

مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت‌تپه با تاکید بر این که حفاظت یک امر دایمی است، ادامه داد: غافلگیری در تغییرات فصلی برای محوطه‌های میراث جهانی و تحت حفاظت معنایی ندارد و برنامه‌ریزی سالانه می‌تواند خسارت‌های طبیعی را به حداقل برساند.

انتهای پیام

تعداد بازدید : 206

ثبت نظر

ارسال