رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با تاکید بر این موضوع که در دنیای امروز نگاه وحدتبین و وحدتنگر فوقالعاده ضروری و مهم است، گفت: بزرگان و علمای ما منادی این وحدت بودند. در این ۴۰ سالی که از انقلاب اسلامی گذشته است یک نمونه واقعی و عملی از رفتار اسلامی با پیروان ادیان را در ایران داشتهایم ما درس همزیستی مسالمتآمیز با ادیان را از قرآن گرفتهایم.
، غلامعلی حداد عادل صبح امروز دوشنبه (۲۴ دیماه) در همایش «همبستگی معنوی ادیان برای سربلندی ایران» که به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد با بیان این که پیروزی انقلاب اسلامی در ایران پیروزی تمام پیروان و ادیان الهی است، اظهار کرد: اینکه یک ملتی به نام خدا و دین برای برپایی حکومت دینی قیام کنند و بخواهند حاکمیت خدا را در جهان عملی و محقق کنند برای هر انسان معتقد به خدا و برای تمام پیروان ادیان یک پیروزی است. به این جهت که انقلاب از جوهره دین و حاکمیت خداوند دفاع میکند به تمام ادیان الهی تعلق دارد.
وی گفت: در باب ادیان باید این موضوع را مدنظر داشته باشیم که طبیعتا هر انسان عاقلی باید برای اعتقادات خود دلیل، برهان و منطق داشته باشد. هیچ یک از ما مسلمانی را تقلیدی انتخاب نکردهایم، بلکه مسلمانی باید با عقل و خرد پذیرفته شود و در دین اسلام به مقام حق و استدلال و خرد توجه ویژهای میشود. در معارف دینی این استدلال و خرد به علم کلام معروف است. ما برای انتخاب اسلام استدلال داریم. سایر ادیان هم برای خود استدلالهایی دارند، اما در این بین عقل وسیله گفتوگوست.
حدادعادل ادامه داد: به غیر از گفتوگو، مقام حقیقت نیز در باب ادیان باید مورد توجه قرار گیرد. تعدد ادیان در جهان امروز یک واقعیت است و تمام پیامبران برای این مبعوث شدند که انسانها را با این واقعیت آشنا کنند. ما در جمهوری اسلامی برای این واقعیت جا باز کردهایم و نگاه به تکثر و اختلاف ادیان میتواند دو نوع باشد. یکی زمانی که از مسیحی و زرتشتی صحبتع میکنیم به فکر پیدا کردن اختلاف باشیم و نگاه دیگر نگاه وحدتیاب و وحدتنگر است. ما در فلسفه میگوییم هر وقت صحبت از دو چیز میکنیم باید بین آنها وجه اشتراکاتی باشد تا وجه اختلاف معنی پیدا کند. اشتراکات بستر تعدد و تنوع اختلافات است. اشتراکات بین ادیان و نگاه وحدتنگر بین ادیان الهی بسیار مهم است. اگر نگاه وحدتی داشته باشیم میتوانیم بسیاری از مشکلات را کنار بگذاریم.
وی در ادامه با ارائه چند مورد از مشترکات مذهبی، گفت: اعتقاد به خدا، اینکه همه از یک خدا آفریده شدهایم و اخلاق مهمترین مسائلی است که میتوان به صورت فهرستوار به آن اشاره کرد. در دنیای امروز، نگاه وحدت، دین و وحدتنگر فوقالعاده، ضروری و مهم است. بزرگان و عرفای ما منادی این وحدت بودهاند. در این ۴۰ سال که از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته است ما یک نمونه واقعی و عملی از رفتار اسلامی با پیروان ادیان را در ایران نشان دادهایم. در تهران بیش از هشت معبد برای پیروان ادیان غیر از اسلامی وجود دارد و آنها مناسک دینی خود را در این معبدها انجام میدهند. ما به عنوان یک مسلمان خود را متعهد به دفاع از ادیان میبینیم و اگر کسی بخواهد تعرضی کند فرزندان ما و خود ما مدافع حریم ادیان خواهیم بود.
حداد عادل گفت: این رفتارها یک طرفه نبوده بلکه دوسویه بوده است. اینکه ما در جنگ تحمیلی از شیعه و سنی، مسیحی و کلیمی شهید دادهایم نشان از همزیستی ادیان دارد. ما درس همزیستی ادیان را از قرآن گرفتهایم. دشمنان در این ۴۰ سال همواره به دنبال این بودهاند که راههایی برای ایجاد اختلاف و ضربه زدن ایجاد کنند. آنها میگویند که ما تعصب دینی داریم و حتی گاهی در این رابطه نیز توطئههایی کردهاند. ما باید هوشیار باشیم و بدانیم اینجا یک نقطه آسیبپذیر است و همه باید مراقب باشیم که دشمن از این مسیر وارد نشود.
انتهای پیام
ثبت نظر