مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی و کتابخوانی از تدوین پرونده بینالمللی برای ده نویسنده کودک و نوجوان ایران خبر داد.
به نقل از ستاد اطلاعرسانی رویدادهای ترویج کتابخوانی، ابراهیم حیدری مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی و کتابخوانی گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به پیشنهاد نهادها و موسسههای کتاب کودک و نوجوان، برای آرمان آرین، احمد اکبرپور، عباس جهانگیریان، مهدی رجبی، نوید سیدعلیاکبر، حمیدرضا شاهآبادی، محمدرضا شمس، آتوسا صالحی، سوسن طاقدیس و فریبا کلهر پرونده بینالمللی به منظور ارائه به جوایز جهانی تشکیل خواهد داد.
او توضیح داد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در کنار حمایت و معرفی آثار ادبیات کودک و نوجوان در سطح بینالمللی با تدوین کاتالوگ معرفی کتابهای کودک و نوجوان ایران به زبانهایی مثل انگلیسی، اجرای طرح گرنت؛ حمایت از ترجمه و نشر کتابهای ایرانی در کشورهای دیگر، عرضه آثار ادبیات کودک و نوجوان در نمایشگاههای بینالمللی مانند فرانکفورت، بلونیا و شانگهای و.... در گامی دیگر پس از مشورت با صاحبنظران ادبیات کودک و نوجوان و نهادهای غیر دولتی پرونده بینالمللی ده نویسنده را تدوین میکند. انتظار میرود در سال بعد شمار نویسندگان دارای پرونده بینالمللی برای معرفی به جایزههای جهانی بیشتر شود همچنین برای مروجان و تصویرگران کتاب کودک و نوجوان هم تشکیل پرونده میشود.
مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی و کتابخوانی در تبیین ضرورت انجام این کار توضیح داد: بررسیها و مشورتهای ما نشان داد، برای معرفی نویسندگان ایران به جوایز معتبر بینالمللی مثل جایزه «آسترید لیندگرن» و «هانس کریستین آندرسن» نیاز به پروندهای وجود دارد که تهیه آن تخصصی، وقتگیر و هزینهبر است. به همین دلیل تصمیم گرفته شد در این زمینه به نویسندگان و فعالان ادبیات کودک و نوجوان کمک کنیم.
او فرایند انتخاب نویسندگان برای تشکل پرونده را مبتنی بر تعامل و مشارکت و همفکری نهادهای فعال کتاب کودک و نوجوان توصیف کرد و گفت: ما برای اینکه در این کار فعالیت خوبی داشته باشیم، اول باید به فهرست مناسبی برسیم؛ اما قبل از آن باید درباره ویژگیهای پروندههای بینالمللی و شاخصها و معیارهای افراد شایسته معرفی بحث میشد، برای همین در چند نشست با حضور نمایندگان نهادهای غیردولتی و تخصصی ادبیات کودک و نوجوان درباره این موضوع بحث شد و قرار شد برای رسیدن به فهرست مناسب از نهادهای دولتی و غیردولتی که امکان معرفی نامزد به نهادهای بینالمللی را دارند، دعوت به همکاری کنیم. برای این موضوع با انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، شورای کتاب کودک، مرکز مطالعات ادبیات کودک و نوجوان دانشگاه شیراز و موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان مکاتبه و از آنان درخواست کردیم، فهرست ده نفره از نویسندگان را ارائه کنند. موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودک و نوجوان ضمن استقبال از این حرکت فهرستی ارائه نکرد زیرا موسسهای ترویجی و پژوهشی است و با شورا و انجمن تفاوت دارد. اما کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان فهرست مربیان برگزیده کانون در جوایز مهم داخلی و همچنین سه نهاد دیگر فهرستهایشان را ارایه کردند. فصلنامه پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان برای تدوین دقیق پروندهها به همکاری دعوت شد.
ابراهیم حیدری تشکیل پرونده برای نویسندگان فاقد پرونده را در اولویت دانست و اظهار کرد: بنا بوده در این فهرست فقط افرادی معرفی شوند که تا کنون پروندهای برای آنها تشکیل نشده است و قبلا به جوایز ادبی جهانی معرفی نشدند. از اینرو بزرگانی مثل هوشنگ مرادی کرمانی، مصطفی رحماندوست، احمدرضا احمدی، جمشیدخانیان، فرهاد حسنزاده و ... از جمله نویسندگان ایرانی راه یافته به جوایزه جهانی هستند و در نهادهایی مانند کانون پرورش فکری، شورای کتاب کودک و انجمن نویسندگان کودک و نوجوان و موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودک برایشان پرونده تدوین شده است. این احتمال وجود دارد که برخی از این بزرگان باز هم به عنوان نامزد دریافت جوایز جهانی ادبیات کودک و نوجوان معرفی شوند، در این صورت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آمادگی تصحیح و تکمیل پرونده آنها را دارد. همچنین به خواست علیاصغر سیدآبادی نام ایشان از این فهرست حذف شود؛ به رغم اینکه نامشان در میان فهرستهای مجامع ادبی کودک و نوجوان بود. پرونده متشکل از زندگینامه تحلیلی، فهرست آثار و فعالیتها، کتابشناسی، مرور و نقد آثار و کتابها است
بر اساس این گزارش، شورای کتاب کودک امکان معرفی نامزد برای جایزه «هانسکریستین آندرسن» و انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودک و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و شورای کتاب کودک برای جایزه «آسترید لیندگرن» امکان معرفی نامزد دارند.
انتهای پیام
ثبت نظر