Fa En چهارشنبه 7 آذر 1403 ساعت 2 و 54 دقیقه

تحریم‌ها حضور ایران در ونیز را سخت کرد/می‌خواهیم با زبان هنر با جهان سخن بگوییم

تحریم‌ها حضور ایران در ونیز را سخت کرد/می‌خواهیم با زبان هنر با جهان سخن بگوییم

مدیر کل دفتر هنرهای تجسمی با اشاره نقش تحریم‌ها در حضور ایران در این دوره از بینال ونیز، اظهار کرد: ما امروز در شرایط عادی قرار نداریم و به همین خاطر هم به شدت تحت فشار بودیم؛ اما در نهایت توانستیم با افتخار پرچم کشورمان را در این رویداد هنری بالا ببریم تا بتوانیم از صلح و با زبان هنر با مردم جهان سخن بگوییم.

شنبه 14 اردیبهشت 1398 ساعت 17:12

، نشست خبری نمایشگاه هنر ایران در پنجاه و هشتمین بینال ونیز، صبح روز شنبه (۱۴ اردیبهشت ماه) با حضور هادی مظفری (مدیر کل دفتر هنرهای تجسمی و کمیسیونر پاویون ایران در ونیز) و رضا لواسانی، سمیرا علیخان‌زاده و علی میر عظیمی، سه هنرمندی که با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نمایشگاه حضور دارند در تالار وحدت برگزار شد.

در این نشست، هادی مظفری _مدیر کل دفتر هنرهای تجسمی_ درباره اهمیت حضور ایران در این دوره از بینال ونیز با توجه به فشارهای جهانی که به دنبال افزایش تحریم‌ها علیه کشورمان ایجاد شده است، خاطرنشان کرد: در روزهایی که جهان با ما چندان مهربان نیست و رهبران سیاسی با واژگانی از کشورمان سخن می‌گویند که شایسته تاریخ و فرهنگ این ملت نیست و در زمانی که برخی توان دیدن پرواز هواپیماهای ما را ندارند و برای رساندن دارو به کشور ما مسیرها را دور و سخت می‌کنند، ما تصمیم گرفتیم تا در این دوره از بینال ونیز شرکت کنیم و از صلح و دوستی بگوییم و یادآور شویم ما ملتی هستیم که با زبان هنر و امید با جهان سخن می‌گوئیم.

مدیر دفتر هنرهای تجسمی همچنین درباره نحوه انتخاب هنرمندان برای حضور در این دوره از بینال ونیز، توضیح داد: در دوره‌های گذشته برای انتخاب هنرمندان فرآیند انتخابی مشخصی وجود نداشت، اما در این دوره یک شورای انتخاب با حضور پژوهشگران، مشاوران استادان این حوزه برگزار شد تا هنرمندان شایسته برای شرکت در این رویداد هنری را معرفی کنند.

او حسن سلطانی، فرح اصولی، امیر سقراطی، سلیمانی، احسان آقایی، علی بختیاری و خودش را از اعضای این شورا عنوان کرد و گفت: در نهایت مجموع امتیازات شورا به هنرمندان منجر به انتخاب آقایان رضا لواسانی و علی میرعظیمی و خانم سمیرا شد که ما هر سه هنرمند افتخار ما هستند و قطعاً آینده هنر تجسمی ایران با حضور آنها درخشان‌تر خواهد شد.

مظفری با اشاره به شاخص‌های انتخاب هنرمندان برای شرکت در پنجاه و هشتمین دوسالانه هنر ونیز، اظهار کرد: یکی از شاخص‌های اصلی شورای انتخابی این بود که هنرمندان حتماً در داخل کشور زندگی کنند. همچنین تاکید ما بر این بود که حتماً از میان سه هنرمندی که انتخاب می‌شوند، یک بانوی هنرمند حضور داشته باشد تا این پیام را منتقل کنیم که در کشور ایران زنان نیز در کنار مردان به جدیت هنر را دنبال می‌کنند.

او افزود: همچنین با توجه به اینکه همواره در دفتر هنرهای تجسمی تاکید داشته‌ایم «ایران فقط تهران نیست»، تصمیم گرفتیم یکی از این سه هنرمند از سایر استان‌های ایران انتخاب شود؛ که آقای میرعظیمی از استان اصفهان در این دوره از بینال ونیز شرکت خواهند کرد. همچنین از دیگری شاخص‌های اصلی شورای این بود که حتماً هنرمندانی انتخاب شوند که بتوانند با زبان جهانی هنر، با مردم دنیا ارتباط برقرار کنند.

مدیر دفتر هنرهای تجسمی در ادامه درباره پاویون ایران در بینال ونیز و با بیان اینکه «مجموعاً ۲۸۰ متر فضا در اختیار کشور ایران قرار داده شده است»، اظهار کرد: در سال‌های گذشته پاویون ایران چندان در دسترس نبود و در بخش اصلی قرار نداشت، اما در این دوره ما در یکی از بهترین موقعیت‌های شهر ونیز قرار داریم و بر همین اساس هم امیدواریم بازدیدکنندگان بیشتری نسبت به دوره‌های گذشته داشته باشیم.

کمسیونر پاویون ایران در ونیز همچنین یادآور شد که ۳۳ جلد کتاب چاپ شده در موزه هنرهای معاصر که هنر و هنرمندان ایرانی در آنها معرفی شده‌اند، در جریان این رویداد هنری به کتابخانه ونیز اهدا خواهد شد.

مظفری درباره آثار ارائه‌شده در پاویون ایران در این دوره از بینال ونیز، گفت: خانم علیخان‌زاده از گذشته و خاطره سخن گفته‌اند، آقای لواسانی حال و امروز را روایت و شکوه زندگی را معنا می‌کند و آقای میر عظیمی نیز از فراگیری آموزش و آینده صحبت کرده‌اند. این سه اثر در کنار هم مجموعه‌ای از زندگی را خواهد ساخت.

مدیر دفتر هنرهای تجسمی افزود: به طور کلی جهان تصور رایجی نسبت به هنر ایران دارد و بیشتر نقش مایه‌های محلی را از ایران می‌شناسد. در همین راستا ما تلاش کردیم در این دوره هنرمندانی را انتخاب کنیم که بتوانند با زبان هنر با مردم جهان ارتباط برقرار کنند.

مظفری همچنین در بخش دیگری از سخنان خود درباره هزینه‌های شرکت در پنجاه و هشتمین دوره از بینال ونیز، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه برگزاری این رویداد شش ماه به طول می‌انجامد، هزینه‌های قطعی نیز بعد از اتمام دوره اعلام مشخص خواهد شد؛ اما در کل می‌توان گفت که با صرفه‌جویی‌هایی که صورت گرفته است، امسال هزینه شرکت در این رویداد هنری، نصف هزینه‌های شرکت در دوره‌های قبلی خواهد بود.

او با اشاره به مشکلاتی که تحریم‌ها برای حضور در این رویداد هنری ایجاد کرده‌اند، اظهار کرد: ما امروز در شرایط عادی قرار نداریم و به همین خاطر هم برای اجاره فضا، واریز وجه، انتقال و حمل و نقل آثار و … به شدت تحت فشار بودیم. در واقع مشکلات زیادی را پشت سر گذاشتیم که اگر در شرایط تحریم نبودیم، خیلی ساده‌تر می‌توانستیم از پس آنها بر بیاییم. اما در نهایت به لطف خدا و با تلاش‌های چند ماهه توانستیم با افتخار پرچم کشورمان را در این رویداد هنری بالا ببریم تا بتوانیم از صلح و با زبان هنر با مردم جهان سخن بگوییم.

مظفری همچنین یادآور شد: برای خریداری فضا هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است. در دوره‌ای این موضوع مطرح شد که ایران فضای مشخصی را در بینال ونیز داشته باشد، اما ادامه پیدا نکرد.

همچنین در ادامه این نشست، هنرمندانی که قرار است در پنجاه و هشتمین بینال ونیز شرکت داشته باشند، در سخنانی کوتاه به ارائه توضیحاتی درباره آثارشان پرداختند.

بر این اساس، رضا لواسانی در توضیح اثر خود به نام «زندگی»، گفت: بیشترین تلاشم این است که بتوانم در تصاویر شعر و زبان فارسی را نشان دهم و هنوز نمی‌دانم چقدر در این امر موفق بوده‌ام. اسم کار زندگی است. ابعاد این اثر که چند سالی برای طراحی آن وقت گذاشته‌ام حدود ۱۷ متر است که از از مواد بازیافتی در خلق آن استفاده شده است.

همچنین سمیرا علیخان‌زاده نیز درباره اثر خود به نام «شبح صلب خاطره»، اظهار کرد: برای حضور در این دوره از بینال ونیز یک چیدمان آماده کرده‌ام که به نوعی در ادامه کارهای قبلی‌ام است. این اثر نیز با استفاده از عکس‌های قدیمی و چاپ دیجیتال روی توری‌های فلزی خلق شده است.

او یادآور شد: این اثر درباره آدم‌هایی است که در این عکس‌ها هستند، ولی دیگر نیستند. در واقع نوعی مرگ‌اندیشی و نیستی در کارهایم دیده می‌شود. این اثر قرار است روی دیوار ۱۱ متری نصب شود.

علی میرعظیمی نیز نام اثر خود را «شاهد آواز» عنوان کرد و گفت: این کار از یک پروسه آغاز شد که به دو یا سه سال پیش برمی‌گردد که روی مفهومی سینمایی و ادبی کار می‌کند. اثر چیدمانی است که برای خلق آن مواد اولیه گوناگونی همچون آلومینیوم، شیشه، کاربن سلفون و … استفاده شده است.

سام فرخی، که به عنوان نماینده بانک آینده، اسپانسر حضور ایران در این دوره از بینال ونیز در نشست حضور داشت در سخنانی از اهمیت توجه به رویدادهای هنری سخن گفت.

، پنجاه و هشتمین دوسالانه هنر ونیز ۲۰۱۹، از ۲۱ اردیبهشت ماه تا ۲۶ آذرماه ۹۸ در ایتالیا برگزار می‌شود.

انتهای پیام

تعداد بازدید : 176

ثبت نظر

ارسال