Fa En جمعه 25 آبان 1403 ساعت 12 و 2 دقیقه

برف در کویر! + تصاویر

برف در کویر! + تصاویر

تصاویری که می‌بینید از یک عصر و بعدازظهر سرد و یخبندان در طبیعت کوهستانی شهمیرزاد سمنان تهیه شده است.

چهارشنبه 3 بهمن 1397 ساعت 14:15

، شهمیرزاد در فاصله حدود ۲۴ کیلومتری از سمنان، مرکز استان و در شهرستان مهدیشهر با آب و هوایی کوهستانی واقع شده است و این شهرستان در بیشتر روزهای فصل زمستان پوشیده از برف و دارای آب و هوایی سرد و زمستانی است.

شهمیرزاد از نظر آب و هوایی زمستانی سرد و تابستانی معتدل دارد و از لحاظ پوشش گیاهی بسیار سبز و خرم است. همچنین نسبت به شهرهای همسایه‌اش معمولاً خنک تر است.

شهمیرزاد دارای بزرگ‌ترین باغ گردوی جهان است که مساحت آن حدود ۷۵۰ هکتار است. بسیاری از اهالی شهمیرزاد از سالیان قبل در فصل سرما به شهرهای مازندران کوچ می‌کردند و در شهرهای ساری، قائمشهر، بابل، نکا و بهشهر ساکن می‌شدند و از اواسط بهار به شهمیرزاد بازمی‌گشتند. این سکونت زمستانگاهی در شهرهای مازندران باعث شده‌ است که زبان، فرهنگ و پوشش مردم شهمیرزاد تأثیر زیادی از مازندران و فرهنگ آن گرفته باشد.

به شهمیرزاد سرزمین تک درخت‌ها می گویند، جایی که درختانش مهریه دخترانش می‌شود تا به برکت ازدواجی مقدس همیشه پایدار بماند؛ بهشت گمشده‌ای وسط کویر است و شهری که درختان گردوی بلند و بالایش به جنگل بالای سرش کنایه می‌زند از زیبایی. شهری میان کویر مرکزی اما با طبیعتی بکر و بلبلانی که در بلبل دره با نوایی همیشگی می‌خوانند.



 انگار اینجا تافته‌ جدا بافته از کویر است. گویی سرابی است با پایانی خوش. این جا شهمیرزاد است. سرزمینی ناشناخته که می‌تواند پهلو به پهلوی زیباترین شهرهای دنیا قدم بزند و سرش را بالا بگیرد تا همچنان نگین کویر باشد. سرزمین درخت‌های گردو،بلبل دره،چشمه سر و کمان رستم. این جا پر است از کوچه باغ‌ها با جوی‌های آب روان.

شهری روستایی که هنوز می‌توان صدای بلبل‌ها را وقتی خورشید شهر را روشن می‌کند، شنید و با صدای کلاغ‌ها برای آفتاب غروب دست تکان داد. شهمیرزاد با همه شهرهایی که دیده‌اید فرق می‌کند. آرامشی با رود و بادی که میان درخت‌های گردو می‌وزد، پخش می‌شود در همه شهر و جان می‌دهد به خانه‌های گلی قدیمی و به کوچه باغ‌ها و آدم‌هایش.

بنا به روایت تاریخ طبرستان نام قدیم شهمیرزاد، شهمار، سهار، شهار و شامار ذکر شده است. دراین کتاب‌های تاریخی درباره شهمیرزاد نوشته‌اند که این شهر آبادترین شهر حکومت طبرستان بود و مسجد جامع منحصر به فردی که هم‌اکنون نیز دایر است، در آن وجود داشت.

 از  این روایت‌های تاریخی چنین استنباط می‌شود که شهمیرزاد دارای قدمت ۳۰۰۰ ساله است که حتی قبل از مهاجرت آریایی‌ها به ایران منطقه‌ای آباد بوده و وجود چشمه‌سارهایی به نام ارشک و اشکش که از نام‌های دوران اشکانی است، قدمت شهمیرزاد و آبادی آن را از دوران اشکانیان و حتی قبل از آن را تایید می‌کند. 



 مردم این شهر از نظر فرهنگی به دلیل ارتباط زیاد با مردم مازندران در سال‌ها و قرن‌های مختلف، اشتراک‌های فراوانی دارند.

 کوچه‌ها وخیابان‌های شیب‌دار شهر پر است از چنار و سپیدار و گردو. حتی در حاشیه خیابان‌ها می‌توان درخت گردوو سیب دید. درختان گردوی  کهنسال سر به آسمان ساییده و بیدهای مجنون و تبریزی در هر فصلی هوش از سر مسافر می‌ربایند. درخت‌ها هنوز گردو می‌دهند و تبریزی‌ها و سپیدارها در هر فصلی دست به کار رنگ آمیزی طبیعت می‌شوند.

 حالا که زمستان آمده با همان تک و توک برگ‌های زرد و نارنجی هم منظره زیبایی درست کرده‌اند. شهمیرزاد پر از باغ است. باغداری و کشاورزی یکی از منابع مهم درآمد این مردم است. هنوز هم گردوهای شهمیرزاد برای خودشان کلی اسم و رسم در بازار این محصول دارند. سیب، آلو، زرد آلو و گلابی‌هایش هم تعریفی است.


شهمیرزاد در شمال شهر سمنان و در ۲۰ کیلومتری کویر مرکزی است. با اینکه سمنان شهری کویری و یکی از استان‌های گرم ایران است اما شهمیرزاد فقط با ۲۰ دقیقه اختلاف رانندگی با ماشین طبیعتی بی‌نظیر و دلنشین دارد. کمی که از سمنان به سمت شمال بروید و بیابان را پشت سر بگذارید زمین‌های کشاورزی و درخت‌های بلند گردو تکه‌ای از بیابان همه سرها را به سمت خود می‌چرخاند.

 پارادوکسی عجیب از رنگ‌ها. جایی که ناگهان خاکی بیابان همه می‌شود سبزی طبیعت. ناگهان داغی کویر و آفتاب جای خودش را به سایه و جوی آب و صدای بلبل و پرنده‌های بی‌نظیر می‌دهد.

آسمان آبی بدون آلودگی و سرو صدا و هزاران قاب طبیعی نقش بسته بر دامان شهر بهترین دلیل برای رفتن به شهمیرزاد است. سفری که اگر اهل مرکز کشور باشید با دو، سه ساعت رانندگی به آن می‌رسید و اهل هر جای دیگر ایران که باشید با هر چند ساعتی که برای رسیدن به آن می‌گذرانید، آن‌قدر در جان و دلتان می‌نشیند که هیچ سفری چنین تاثیری روی خاطرات‌تان نگذاشته و آن را این قدر شیرین نکرده است.

اینجا درخت‌ها را مهر دختران تازه بخت می‌کنند؛ در خانواده‌های اصیل شهمیرزادی‌، یک درخت گردو، مهریه دختران است و این درخت ها مثل  درخت نخل شناسنامه و سند مالکیت جداگانه‌ای هم دارند. فائو سازمان خواربار جهانی، شهمیرزاد را به عنوان بزرگ‌ترین باغ گردوی دنیا به وسعت ۷۵۰ هکتار می‌شناسد. مهم‌ترین ویژگی گونه‌های گردوی این باغ‌ها که به تائید پروفسور ژرمن فرانسوی هم رسیده، خوشه‌ای بودن آن است.

این شهر فقط ۲۳۰ کیلومتر با تهران فاصله دارد آن هم با قدمتی باستانی. شهمیرزاد در شمال شهر سمنان و در ۲۴ کیلومتری مرکز استان واقع است. این شهر از نظر تاریخی، گردشگری و کشاورزی دارای اهمیت است. شهمیرزاد در سال ۱۳۸۶ شمسی در تقسیمات استانی به بخش ارتقاء یافت، هر چند شهمیرزاد از سال ۱۳۰۶ شمسی دارای شهرداری است.

شهمیرزاد در سال‌های قبل از ۱۳۴۰ شمسی بخشی از شهرستان قائمشهر بود ولی در تقسیمات استانی انجام شده در سال ۱۳۴۰ شمسی و پس از جدا شدن شهرستان سوادکوه از شهرستان قائم شهر، از استان مازندران جدا شد و به «فرمانداری کل سمنان» اضافه شد. سمنان در آن زمان استان نبود و به عنوان فرمانداری کل که از استان دوم منفک شده بود، شناخته می‌شد و در سال ۱۳۵۵ شمسی به استان تبدیل شد.

انتهای پیام

تعداد بازدید : 237

ثبت نظر

ارسال