Fa En جمعه 25 آبان 1403 ساعت 8 و 30 دقیقه

آثار تاریخی این شهرستان رها شده است!

آثار تاریخی این شهرستان رها شده است!

مدیر انجمن‌های میراث فرهنگی خراسان‌رضوی گفت: اعتبارات دولتی به تنهایی جوابگوی مرمت و نگهداری آثار تاریخی در روستاها نیست.

سه شنبه 18 تیر 1398 ساعت 13:2

، مهدی علیپور محمّدیه در جلسه توانمندی انجمن‌های میراث فرهنگی شهرستان خلیل‎آباد عنوان کرد: استفاده از ظرفیت‌های مردمی و واگذاری و سپردن برخی امور به خود مردم به جد در دستور کار سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار دارد.


وی ادامه داد: با توجه به اینکه بانوان ۵۰ درصد جمعیت جامعه را تشکیل می‌دهند و نقش بسیار ارزنده‎ و مؤثری را دارند به همین دلیل در اکثر انجمن‌هایی که تشکیل می‌دهیم یک نفر از بانوان حضور دارند.

مدیر انجمن‌های میراث فرهنگی خراسان‌رضوی بیان کرد: اکنون ۱۰ هزار اثر تاریخی در استان خراسان‌رضوی داریم که یکی از وظایف انجمن‌های میراث فرهنگی کشور حفظ این آثار است.

وی گفت: باید تلاش کرد که آثار تاریخی کمتر مورد آسیب قرار گیرند، اکنون در استان خراسان‌رضوی خلیل‎آباد اولین شهرستانی بوده که تمام روستاهای آن واجد شرایط تشکیل انجمن‌های میراث فرهنگی هستند و فقط در دو روستای دیگر آن انجمن تشکیل نشده است.

علیپور محمّدیه اظهار کرد: تاکنون در شهرستان خلیل‎آباد ۱۶۰ اثر تاریخی شناسایی و ۱۱ اثر نیز به ثبت رسیده است، از سویی نگهداری و حفاظت آثار تاریخی به دلیل کمبود امکانات و نیروی انسانی به تنهایی از توان میراث فرهنگی خارج است.

وی گفت: برای رفع کمبودها سعی شده انجمن‌های میراث فرهنگی در روستاها تشکیل و از توان خود مردم در نگهداری و حفاظت آثار تاریخی بهره گرفته شود.

۱۰ مدیر انجمن‌های میراث فرهنگی استان خراسان‌رضوی افزود: استان خراسان‌رضوی با وجود بیش از ۱۰ هزار اثر تاریخی از نظر پیشینه فرهنگی و تاریخی بسیار غنی و متنوع است.

وی عنوان کرد: اکثر روستاها آداب و رسوم و بازی‌های بومی محلی خاصی دارند که برای جلوگیری از فراموشی باید شناسایی و به عنوان ظرفیت و پتانسیل روستا به درستی معرفی شوند.

علیپور محمّدیه بیان کرد: متأسفانه ۵۰ درصد صدماتی که ناشی از حفاری‌های غیر مجاز به آثار تاریخی وارد می‌شود به دلیل عدم آگاهی و شناخت از اهمیت آثار و بناهای تاریخی است.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه ۱۰۰ رشته صنایع دستی در استان داریم و از سویی صنایع دستی در روستاها نقش بسیار مؤثری دارند اعلام آمادگی می‌کنیم اگر استقبال در روستا باشد کلاس‌های آموزشی را برگزار کنیم.

او گفت: به رغم اینکه بر اساس آمار اعلام شده سالیانه بالغ بر ۲۵ میلیون زائر و گردشگر وارد استان خراسان می‌شوند اما تاکنون نتوانسته‎ایم به خوبی از این ظرفیت برای روستاها استفاده کنیم.

وی اظهار کرد: سهم و درآمد اکثر روستاهای استان خراسان از گردشگری که وارد این استان می‌شوند، صفر است و به دلیل نبود برنامه‎ریزی نتوانسته‎ایم سهم خود را بگیریم.


علیپور محمّدیه افزود: براساس تصمیمی که اخیراً از سوی مدیر کل میراث فرهنگی خراسان‌رضوی گرفته شده تمام برنامه‌ها در روستاها برای حوزه‌های صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری بر محور انجمن‌های میراث فرهنگی خواهد بود.

وی گفت: این آمادگی وجود دارد که اگر در روستایی سنت و آئین قدیمی وجود دارد معرفی شوند تا از سوی استان مستندسازی لازم برای معرفی بهتر شهرستان صورت گیرد.

وی همچنین بیان کرد: بر اساس بخشنامه جدید به کسانی که مالیات پرداخت می‌کنند این اجازه داده شده تا مالیات خود را در حوزه میراث فرهنگی هزینه کنند و تاییدیه بگیرند و این حرکت بسیار خوبی است.

علیپور محمّدیه اظهار کرد: با توجه به اینکه ۱۰ هزار بنای تاریخی در استان داریم که تاکنون بالغ بر دو هزار اثر به ثبت رسیده اعتبارات دولتی به تنهایی جوابگوی مرمت و نگهداری این آثار نیست و باید مشارکت مردمی را جلب نمود.

وی گفت: متأسفانه گاهی مواقع دیده می‌شود مردم با میراث فرهنگی قهر هستند و این انجمن‌های میراث فرهنگی هستند که باید این حلقه اتصال را برقرار کنند.

در این جلسه دادستان خلیل‎آباد بیان کرد: با توجه به وضعیت شهرستان و حفاری‌های غیر مجازی که در بخش میراث فرهنگی وجود دارد می‌طلبد توجه بیشتری به این حوزه شود.

حمید سلطانی گفت: خلیل‎آباد شهرستانی غنی از آثار باستانی و تاریخی و فرهنگی است که حفاظت و حراست از آن‌ها ضرورت دارد.

وی اظهار کرد: با توجه به اینکه تشکیل انجمن‌های میراث فرهنگی در کاهش مشکلات تأثیر بسیار بسزایی دارد انتظار می‌رود در گام اول آثار تاریخی و فرهنگی روستای خود را شناسایی کنند.

سلطانی بیان کرد: متأسفانه به دلیل کوتاهی برخی افراد در برخی از روستاها و رعایت نکردن ضوابط، پرونده‌هایی تشکیل شده که مشکلات بسیاری را به وجود آورده است.

وی گفت: متأسفانه کوتاهی‌هایی در حفظ و حراست از آثار تاریخی وجود داشته به طوریکه در ی کی از مناطق شهرستان آثار تاریخی به محلی برای تجمع معتادان و استعمال مواد مخدر تبدیل شده بود.

دادستان خلیل‎آباد اظهار کرد: بسیاری از آثار تاریخی شهرستان رها شده هستند و انتظار می‌رود با نصب تابلو به معرفی آثار تاریخی بپردازند که همین اقدام در پیشگیری از وقوع جرم اهمیت بسیاری دارد.

وی افزود: پرونده‌های متعددی در شهرستان با موضوع کاوش و حفاری غیر مجاز به قصد به دست آوردن آثار تاریخی داشته‎ایم، دهیاران باید نسبت به آثار تاریخی و رفت و آمدهای مشکوک در روستاها حساس باشند و به نیروهای انتظامی اطلاع دهند و در صورت بی‎تفاوتی برخوردهای لازم صورت خواهد گرفت.


در ادامه رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خلیل‎آباد گفت: به رغم اینکه روستاهای سعدالدین، ارغا، جعفرآباد، بزنجرد و یخدان گلی در اولویت اعتبارات هستند اما متأسفانه در سال جاری تاکنون اعتباری تخصیص نیافته است.

محمدجواد بلبلی بیان کرد: هرچند براثر بارندگی و سیلاب اخیر برخی آثار تاریخی دچار خسارت‌هایی شده‎اند اما برای مرمت اعتباری نداریم و این موجب شده با مشکلات جدی مواجه باشیم.

بلبلی گفت: حوض انبار روستای سعدالدین برای تخصیص اعتبار باید به میراث فرهنگی واگذار شود، همچنین مقرر شده خانه تاریخی جعفرآباد به موزه انصاف تبدیل شود و جز اعتبارات است.


انتهای پیام

تعداد بازدید : 243

ثبت نظر

ارسال