Fa En جمعه 25 آبان 1403 ساعت 16 و 32 دقیقه

«مشتاق» را از زندگی در کرمان سیر کردند

«مشتاق» را از زندگی در کرمان سیر کردند

آخرین نشان از حضورِ میرزا محمد تربتی یا «مشتاق علی‌شاه» یکی از چهره‌های سرشناس عرفان، شعر، ادب و هنر که سیم چهارم را به سه تار اضافه کرد و سومین سیم سه‌تار از پایین را به نام او «سیم مشتاق» یا «زنگ» می‌نامند، امروز حال و روزِ خوبی ندارد، به اندازه‌ای که بیشتر آن را به زباله‌دانی تشبیه می‌کنند.

دوشنبه 20 اسفند 1397 ساعت 8:35

، مشتاق را در سال ۱۲۰۶ قمری به جرم آن‌که قرآن را با نوای ساز می‌خواند، سنگسار کرده و بدن‌اش را در کنار مقبره میرزا حسین خان دفن کردند اما امروز برای مدفنِ او، مشتاقیه کرمان، معروف به گنبد مشتاقیه یا سه گنبدان نشانی می‌دهند؛ مکانی که دوستداران میراث‌فرهنگی بیشتر آن را یک زباله‌دانی تشبیه می‌کنند، تا مکانی تاریخی که می‌تواند گردشگران زیادی را به خصوص در حوزه‌ی موسیقی جذب کند.

امید ابراهیمی - دوستدار میراث فرهنگی کرمان - درباره‌ی وضعیتِ ظاهریِ این بنای تاریخی می‌گوید: علاوه برا ین‌که در روزهای شهادت یا عزاداری، این بنای تاریخی به طور کامل با پارچه‌های سیاه پوشیده می‌شود، جالب است که زوائد بصری در این بنای تاریخی به وضوح دیده می‌شود.

او با اشاره به این‌که به نظر می‌رسد آرامگاه «مشتاق» را به زباله‌دانی تبدیل کرده‌اند تا زودتر نابود شود، ادامه می‌دهد: هر چند این اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و در هسته‌ی تاریخی شهر کرمان قرار دارد، اما نسبت به آن بی‌توجهی می‌شود. حتی در فضای بیرونی این بنای تاریخی نیز ایستگاه تاکسی و اتوبوس تعبیه شده که آلودگی آن‌ها نیز به وضعیت بد آن اضافه می‌کند.

شرق مسجد جامع کرمان، رو به روی بازار سبزی‌فروش‌ها در خیابان ۱۷ شهریور سرراست‌ترین آدرس برای رسیدن به مقبره‌ی هنرمندی است که امروز حال و روز خوشی ندارد، بعد از دفنِ «مشتاق‌علیشاه» در دوره قاجار و در این آرامگاه، سه گنبد بر فراز قبر او، شیخ اسماعیل و کوثر علیشاه ساخته شد، دو گنبدِ این بنا کاشیکاری و یکی از گنبدها آجرکاری شد. در قسمت شمالی بنا و در زیر این گنبد، منبری نفیس نیز باقی مانده است، حتی از زیر این بنا دو رشته قنات عبور می‌کرد که در دوره‌های مختلف باعث نشست زمین و آسیب رساندن به ساختمان آرامگاه مشتاق‌علی‌شاه شد.

انتهای پیام

تعداد بازدید : 206

ثبت نظر

ارسال