Fa En جمعه 25 آبان 1403 ساعت 1 و 35 دقیقه

سیگنال «سود تقسیمی‌» به سهامداران بورسی

سیگنال «سود تقسیمی‌» به سهامداران بورسی

یک استاد دانشگاه در سلسه مطالبی با محوریت «درس‌گونه‌هایی از اقتصاد مالی برای فصل مجامع» به تشریح مفاهیم علمی و کاربردی اقتصاد مالی و بازار پول و سرمایه پرداخته که اولین مطلب با موضوع «سود تقسیمی هر سهم (DPS)» در ایبِنا منتشر شد.

یکشنبه 12 تیر 1401 ساعت 10:35

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ارگ خبر به نقل از شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران

، واژه اصطلاحی "سود تقسیمی هر سهم (DPS)" عبارت است از کل سود پرداختی یک شرکت بورسی (برای یک دوره زمانی که معمولاً سالیانه یا فصلی است) تقسیم بر کل تعداد سهام منتشره آن شرکت. شرکت‌ها سود حاصل از فعالیت سالانه خود را با این محاسبه بین سهامداران خود تقسیم می‌کنند. DPS مبیین آن است که یک شرکت سودده یک دوره مالی را چگونه گذرانده و می تواند به یک سرمایه‌گذار آن شرکت بگوید که صحت و سلامت گذشته مالی شرکت چگونه بوده و آیا شرکت از ثبات مالی در حال حاضر برخوردار است.
نکات کلیدی بحث :
•    سود تقسیمی هر سهم یکی از مهمترین نسبت های مالی برای درک و شناخت سلامت مالی و رشد بلند مدت یک شرکت است.
•    رشد مداوم و پایدار پرداخت سود تقسیمی گویای ارائه سیگنال و علامتی برای ثبات و رشد شرکت است.
•    کاهش DPS ممکن است به دلیل سرمایه گذاری مجدد سود شرکت و یا کاهش بدهی های آن باشد، ولی به هرحال می تواند بیانگر عایدی (Earning) یا سود ضعیف و ناتوان و یک تابلو هشداردهنده مثل نصب "پرچم قرمز" در ساحل وقتی دریا اوضاع و احوال مساعدی برای شنا ندارد باشد، یعنی هشداری برای وجود مشکلات و سختی های مالی در شرکت باشد.



DPS برای شما چه پیامی دارد؟

"سود تقسیمی هر سهم" برای سرمایه گذاران ملاک و عیار مهمی بحساب می آید ، زیرا پرداختی سود به طور مستقیم بخشی از درآمد سهامداران را تشکیل می‌دهد و DPS یکی از سرراست‌ترین نسبت‌هایی است که یک سرمایه گذار (خریدار) سهام از سود ناشی از مالکیت سهام خود در طول زمان بدست می آورد. در ضمن رشد DPS در طول زمان می تواند علامتی بر این باشد که مدیریت شرکت باور دارد که رشد سوددهی شرکت با پایداری همراه است.

برای مثال، فرض کنید شرکت بورسی یک DPS 45 تومانی سال گذشته داشته ، ولی امسال سودی بین سهامداران خود تقسیم نمی کند. این امر علامت و پیامی برای سهامداران آن شرکت می فرستد که به‌هوش باشید؛ سلامت مالی شرکت ضعیف شده، شرکت بنیه مالی خود را از دست داده و تاب تحمل شرایط فعلی بازار را ندارد. یک کاهش در DPS می تواند باعث آن شود که سرمایه گذاران آن شرکت سهام خود را بفروشند و این موجب شود که ارزش بازار شرکت X بیش از پیش افت کند.

با وجود اینها، کاهش سود تقسیمی هر سهم را همیشه نباید علامتی دانست که شرکت مزبور از ثبات مالی برخوردار نیست. برای مثال فرض کنید شرکت بورسی X سود تقسیمی به سهامداران خود نپرداخته است ، زیرا سود حاصل از فعالیت خود را می خواهد صرف "سرمایه گذاری مجدد" و برای تولید و عرضه محصولی جدید کند. این سرمایه گذاری مجدد برای رشد و توسعه آن کسب و کار به طور بالقوه موجب سود تقسیمی بیشتر آن شرکت در بلند مدت می شود.



DPS را چگونه محاسبه کنیم؟

همانطور که اشاره شد، DPS از تقسیم کل سود تقسیمی پرداخت شده شرکت برای یک دوره مالی به فرض یکساله بر تعداد سهام در دست مردم آن شرکت به دست می آید. اغلب بر DPS یک شرکت از سود تقسیمی پرداخت شده سال قبل (یا فصل قبل) کمک می گیرند.

فرض کنید شرکت بورسی Y یک سود تقسیمی 45 تومانی پرداخته و سال بعد سود تقسیمی هر سهم خود را به 66 تومان افزایش داده است. این امر گویای آن است که شرکت مزبور از ثبات مالی برخوردار بوده و عملکرد خوبی در شرایط کنونی بازار از خود نشان داده است. همچنین روند افزایشی DPS این سیگنال را به سهامداران و ذینفعان و تیم مدیریت شرکت می دهد که به سود دهی آتی شرکت امیدوارتر بوده و بیشتر اعتماد داشته باشند.

احمد یزدان پناه / عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا(س)

تعداد بازدید : 134

ثبت نظر

ارسال