ساعت24 -معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی لرستان گفت: سوزن دوزی را نمیتوان به وقت خاصی اختصاص داد.
افشین باباحسینی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: هنرهای دستی تجلی زیباییهایی نشأت گرفته از ذوق و سلیقه مردمان هر دیاری نشاندهنده توجه آنان به
پیرامون هزاررنگ و دنیای اطرافشان بوده و هنر سوزندوزی نیز از این هنرها جدا نیست.
وی سوزندوزی را هنر نقشآفرینی با سوزن عنوان کرد و افزود: زمان رواج آن بهعنوان یک هنر اصیل بهطور کلی مشخص نیست اما از آنجایی که سوزن دوزی با طبیعت رابطهای تنگاتنگ دارد پس میتوان آن را در نهاد و سرشت آن یافت .
باباحسینی بیان کرد: سوزن دوزی را نمیتوان به وقت خاصی اختصاص داد اما اگر بخواهیم زمان به فعلیت رسیدن آن را بررسی کنیم شاید در حدود 100 یا 200 سال پیش از ظهور و آمدن اسلام به ایران مربوط باشد که قومی به نام اسلاوها به ناحی ای از بلوچستان آمده و در آنجا سکونت کردند .
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی لرستان اظهار کرد: این گروه از اسلاوها از طریق جاده ابریشم به این منطقه آمدند و این قوم پرورش کرم ابریشم و بهدست آوردن نخ از پیلههای ابریشم و استفاده در پارچه بافی و سوزن دوزی را به زنان بلوچ آموختند .
وی خاطرنشان کرد: قبل از رواج پارچه خارجی این منطقه به لحاظ تامین لباس و پارچه خودکفا بود که به افراد متخصص این کار جولاهک میگفتند و زنان بلوچ با ظرافتکاریهای خاص خود هنر سوزن دوزی را رواج میدادند که در کنار زنان، مردان نیز به نوبه خود در این امر یاری میرساندند .
باباحسینی با بیان اینکه کارهای سخت و خشن این هنر را مردان و کارهای ظریف را زنان بر عهده داشتند، گفت: سوزن دوزی بهعلت زیبایی و شهرتی که پیدا کرده فقط محصوربه این منطقه نیست بلکه آوازه آن فرسنگها فراتر از اینجا نیز رسیده و خود را به صورتهای متفاوتی نشان داده است. بهطوریکه حتی در بین افرادی که قدرت آن را نداشته باشند تا پی به رموزی که در تار و پود آن وجود دارد ببرند اما از همان ظاهر زیبا و جذاب نهایت استفاده را خواهند برد.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی لرستان تصریح کرد: سوزن دوزی هنری بوده که درسایر کشورها جایی برای خود باز نکرده و سازمان صنایع دستی هم بهعلت عدم تقاضای بازار در خارج از کشور اقدام قابل توجهی در این زمینه انجام نداده است با این حال کشورهای حوزه خلیج فارس، پاکستان، هندوستان و کشورهای اروپایی را میتوان محل فروش نام برد .
وی ادامه داد: نقش و طرح که رکن اساسی در سوزن دوزی به شمارمیآید برای هر دوره سند هویتی است که معمولا از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود. زنان بلوچ ممکن است بر اساس نوع سلیقه و تجربیات خود در نقوش تغییراتی بوجود آورند و نقوش را کم و زیاد کنند اما اصل آن و در واقع هویت آن نقش هرگز از بین نمیرود.
باباحسینی بیان کرد: سوزن دوزی در میان بلوچان کشورهای پاکستان، افغانستان و ترکمنستان نیز رواج دارد که سوزن دوزی بلوچان افغان شباهت زیادی با سوزن دوزی ترکمنستان دارد اما سوزن دوزی پاکستان همانند سوزن دوزی ایرانی از ظرافت و لطافت ویژهای برخوردار بوده و تنوع بالای رنگهای سوزن دوزی بلوچی، همچنین استفاده از نقوش تاریخی و رمزآلود بر جذابیت سوزن دوزی بلوچی افزوده است.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی لرستان با بیان اینکه شیوههای گوناگون این هنر در اکثر مناطق استان و به طور ویژه شهرستان بروجرد رواج دارد، گفت: این رشته مختص استانهای شمالی و جنوبی و سیستان بلوچستان است و در مورد ثبت و صادرات آن به دلیل اینکه جز رشتههای بومی استان نیست نمیتونیم فعالیتی داشته باشیم.
منبع:ایسنا
برچسب ها
ثبت نظر