مدیر اقامتگاههای بومگردی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: پیش از این ما حدود 25 اقامتگاه بومگردی داشتیم که اکنون این تعداد ظرف همین یک سال اخیر به 58 اقامتگاه بومگردی تغییر یافته است و به عبارتی رشد 140 درصدی در صدور مجوزها و پروانه بهرهبرداری اقامتگاههای بومگردی را داشتیم.
حامد مهدوی با حضور در تحریریه این خبرگزاری با اشاره به اینکه استان خراسان رضوی تمام پتانسیلهایی که یک اقامتگاه بومگردی میتواند داشته باشد را دارد، افزود: ما منطقه داورزن، کویر یونسی بجستان و زیباییهای طبیعی درگز را داریم. همچنین شاهرگ بودن شهرستان سبزوار و داورزن در مسیر ما را بر آن داشت تا طبیعتگردی را در آن مناطق هم گسترش دهیم که این کار را هم انجام دادیم.
وی افزود: به عنوان مثال به سمت شرق داورزن و مزینان که حرکت میکنیم، کویر را مشاهده میکنیم و غرب آن و به فاصله 30 کیلومتر و شاید هم نزدیکتر طبیعت و آبشار را داریم و اماکن بسیار کمی در ایران پیدا میشود که فاصله کویر و جاذبههای طبیعی، رودخانهها و آبشارهای آن نزدیک هم باشند. این جاذبهها در استان ما باعث رونق و پیشرفت این حوزه تاکنون شده است.
مدیر اقامتگاههای بومگردی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی خاطرنشان کرد: استان ما جزء استانهای پیشرو در این قضیه است ولی استانهایی مانند فارس و کرمان نیز در این زمینه خوب کار کردند. ما هم به تدریج وارد جایگاه آنها خواهیم شد.
20 اقامتگاه بومگردی آماده بهرهبرداری است
مهدوی در خصوص آمار تفکیکی اقامتگاههای بومگردی استان بیان کرد: این آمارها ثابت نیست و روزانه به دلیل گرفتن پروانه روبه افزایش است و به نسبت موافقتنامه نیز از تعداد آن کاسته میشود. تعداد 66 اقامتگاههای بومگردی تا 25 مرداد ماه، بوده و 90 موافقتنامه اولیه داشتیم. 20 اقامتگاه آماده بهرهبرداری هستند.
وی بیان کرد: اقامتگاههای بومگردی هم مانند تمام تاسیسات گردشگری اقامتی دیگر درجهبندی میشود؛ درجه یک، دو وسه که درجه یک جزو بهترینهاست و درجه دو وسه.... در ادامه قرار میگیرند. اقامتگاه ارگ رادکان بهترین اقامتگاه بومگردی کشور هم از لحاظ فضا و هم خدمات است. در رادکان خیلی علاقهمند هستند که به این حوزه وارد شوند و در سطح کشور هم روستاهایی داریم که شاید 30 اقامتگاه بومگردی در آن وجود داشته باشد.
در حال تدوین آییننامه استانداردسازی اقامتگاههای بومگردی در کشور هستیم
مدیر اقامتگاههای بومگردی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی افزود: بر اساس درجهای که به اقامتگاههای بومگردی میدهیم، نرخ خاصی را هم به آنها میدهیم. به عنوان مثال اقامتگاهی که درجه یک است، نرخ صبحانه، ناهار و شام آن با اقامتگاهی که درجه سه است، متفاوت است.
وی ادامه داد: اقامتگاهها با توجه به تعداد اتاق، سرویس بهداشتی داخل هر واحد و...درجهبندی میشوند و اخیرا هم علاوه بر درجهبندی اقامتگاهها، مانند هتلها، در حال تدوین آییننامه استانداردسازی اقامتگاههای بومگردی در کشور هستیم. استانداردسازی آنها در حال تدوین است و تدوین استانداردسازی به معنای این است که نرخ آزاد میشود و سازمان فقط صرف نظارت را دارد.
اقامتگاههای بومگردی استان غالبا درجه دو و سه هستند
مهدوی با بیان این که اقامتگاههای بومگردی استان غالبا درجه دو و سه هستند، گفت: با توجه به این که ما در حوزه اقامتگاههای بومگردی در استان ضعف داشتیم و حدود 25 اقامتگاه بومگردی بیشتر نداشتیم، زمانی که ما در یک روستا، اقامتگاه بومگردی را توسعه میدهیم، میخواهیم که مردم ببینند که یک اقامتگاه بومگردی چه اتفاقی را در اقتصاد آن روستا به وجود میآورد و میطلبد که کمی شرایط را آسانتر بگیریم تا مردم طعم اقتصاد گردشگری را بچشند.
وی اظهار کرد: شهرهای شمال خراسان بیشتر وجود اقامتگاه را میپسندند و غرب خراسان در زمینه توسعه ضعیف عمل میکند. بوم گردی در غرب خراسان هم در حال راهاندازی است. به عنوان مثال اولین اقامتگاه سنتی را در سبزوار مجوز دادیم و راه افتاده است.
مدیر اقامتگاههای بومگردی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی با اشاره به تاکید رئیسجمهور مبنی بر این که بانکها در زمینه ارائه تسهیلات و مشوقها به کسانی که مایل به فعالیت در زمینه اقامتگاههای بومگردی هستند، همکاری کنند، افزود: تسهیلات تا سال گذشته خیلی عالی بوده و امسال هم انشاءالله همینطور است.
مهدوی عنوان کرد: دولت در قالب اشتغال روستایی و عشایری وامهای 6 درصد در مناطق غیرمرزی و 5 درصد در مناطق مرزی به عنوان تسهیلات ارائه میدهد که سقف هم ندارد و باید ببینیم که توجیه آن کار در پروژه هست یا خیر و این تسهیلات برای مرمت و ساخت اقامتگاه سنتی و بومگردی است.
خراسان رضوی در حوزه اکوکمپها ضعیف است
وی درباره فعالیت اکوکمپها در کنار اقامتگاههای بومگردی در خراسان رضوی بیان کرد: اکوکمپها زیرمجموعه اقامتگاههای بومگردی نیستند؛ کمیته طبیعتگردی، گردشگری روستایی و عشایری، گردشگری ورزشی و... وجود دارد که اکوکمپها در قالب آن کمیتههاست و در حوزه اقامتگاههای بومگردی نیست. استان ما در حوزه اکوکمپها ضعیف عمل می کند، به دلیل این که در این زمینه مشوقهایی نبوده و میخواهیم در قالب بومگردی تسهیلات خاصی را به آنها ارائه دهیم.
اقامتگاههای بومگردی برای اروپاییها و اعراب از هتلها بیشتر جاذبه دارد
مدیر اقامتگاههای بومگردی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان، در خصوص میزان استقبال گردشگران خارجی از اقامتگاههای بومگردی تصریح کرد: استقبال زیاد است؛ بهویژه استقبال اعراب در حوزه جاذبههای طبیعی مانند اخلمد و رادکان و مکانهایی که طبیعت بکر داریم و از همه چشمگیرتر توریستهای اروپایی هستند که از منطقه خواف و نشتیفان بازدید میکنند.
وی ادامه داد: استقبال گردشگر اروپایی خیلی زیاد شده و اقامتگاهها رزرو بسیاری دارند. منطقه کاشمر، منطقهای است که مسیر دوچرخهسواران اروپایی است و اکثرا همه علاقهمند به اقامتگاههای بومگردیاند و اقامتگاههای بومگردی برای اروپاییها و اعراب از هتلهایمان بیشتر جاذبه دارد.
سرمایهگذاران به قابلیت ایجاد اقامتگاه در مناطق کویری پی نبردهاند
مهدوی درباره وضعیت اقامتگاههای بومگردی حاشیه کویر و کویر خراسان نسبت به اماکن دیگر ایران، خاطرنشان کرد: کویر ما بسیار عالی است. همچنین منطقه یونسی بجستان و کویر منطقه داورزن خیلی خوب است ولی سرمایهگذار متاسفانه هنوز به این قابلیت پی نبرده است. ما مشوقهایی هم داریم، ولی سرمایهگذار متاسفانه در این حوزه زیاد وارد نشده است.
وی افزود: موضوع دیگر در زمینه مشکلاتی است که با ادارات مختلف داریم؛ مشکلاتی که با امور اراضی، منابع طبیعی و... در واگذاری زمینها داریم. مشوقهای سرمایهگذاری هست ولی اصلیترین مساله، زمین است که البته درصدد رفع آن هستیم.
وی ادامه داد: در حال فعال کردن کمیته طبیعتگردی و گردشگری هستیم؛ این کمیته، کمیتهای است که ما، امور اراضی، جهاد کشاورزی، بنیاد مسکن، اداره امور عشایر دور هم جمع میشویم تا مشکلات رفع شود و انشاءالله در آینده رشد بیشتری خواهیم داشت. اقامتگاههای منطقه داورزن و بجستان و.. هم خوب است ولی کویر اقامت خاصی را میطلبد؛ این که ما بتوانیم امکاناتی را فراهم کنیم که در داخل همان کویر مانند استانهای دیگر بتوانند اقامت و اسکان داشته باشند، خیلی بهتر است.
مدیر اقامتگاههای بومگردی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان همچنین پیرامون نحوه نظارت بر خدمات اقامتگاههای بومگردی گفت: نظارت در این حوزه مانند تمام تاسیسات دیگر گردشگری است و اگر کسی گزارشی یا شکایت داشته باشد، میتواند به معاونت گردشگری، مدیریت اقامتگاههای بومگردی یا ادارات شهرستانی مراجعه کند ولی تاکنون من شکایتی را نداشتم.
تعداد اقامتگاههای بومگردی باید دو برابر شود
مهدوی در خصوص نقطه ایدهآل اقامتگاههای بومگردی از نظر کمی و کیفی عنوان کرد: دو دیدگاه در خصوص توسعه اقامتگاههای بومگردی وجود دارد؛ یک دیدگاه این است که کیفیت را فدای کمیت نکنیم؛ ولی دیدگاه ما این است که حداقل دوبرابر ظرفیتی که اکنون داریم، باید اقامتگاه داشته باشیم و این حوزه جای رشد بیشتری دارد. با توجه به روستاها در شهرستانهای مختلف و پهناور استان خراسان، تعداد اقامتگاههای ما باید به دوبرابر عددی که اکنون است، برسد.
وی در مورد ایجاد ظرفیت در اماکنی که پتانسیل ایجاد اقامتگاه ندارند، افزود: به عقیده من مکانی که ظرفیت ایجاد اقامتگاه ندارد، با احداث و ایجاد اقامتگاههای بومگردی دارای ظرفیت خواهد شد. هر مکانی مانند کوه، دره و طبیعت و... یک قابلیت گردشگری دارد و فضای طبیعی متفاوت است و با تعریف یک بسته گردشگری میتوان منطقه بیظرفیت را دارای ظرفیت کرد. به عنوان مثال در بومگردی طبس برق وجود ندارد و یک مسیر با فانوس نورپردازی شده است و به عقیده من سوق دادن افراد به سمت این نوع جاذبهها و ایجاد اینگونه اقامتگاهها هنر خاص و ایده جدیدی است.
مدیر اقامتگاههای بومگردی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان در خصوص افزایش و ماندگاری زائر در استان خراسان به دلیل رشد ظرفیتهای اقامتگاهها، اظهار کرد: این قضیه 100 درصد اتفاق افتاده و قطعا این امر باعث ماندگاری مسافر خواهد شد ولی نیازمند زمان است و همکاری سایر قسمتهای گردشگری را میطلبد.
مهدوی پیرامون اهمیت تولید درآمد اقامتگاههای بومگردی افزود: نکته مثبت اقامتگاههای بومگردی این است که نه تنها میتواند صرف اقامت را برای آنها داشته باشد بلکه در اقتصاد روستا و فروش محصولات روستا خیلی موثر است و به نوعی یک کارگاه تولیدی حساب میشود. خیلی از اقامتگاههای ما این کار را انجام میدهند و بقیه هم به این سمت حرکت خواهند کرد.
انتهای پیام
ثبت نظر