Fa En جمعه 25 آبان 1403 ساعت 19 و 50 دقیقه

از مسجد جامع عتیق تا حسینیه امینی‌ها در گذر تاریخ ۵٠٠٠ ساله قزوین

از مسجد جامع عتیق تا حسینیه امینی‌ها در گذر تاریخ ۵٠٠٠ ساله قزوین

قزوین یکی از مهمترین و بزرگترین شهرها در غرب و مرکز ایران است، شهری که از دوران ساسانیان رونق گرفت و در زمان حکومت صفوی ۵۷ سال پایتخت ایران بود، قزوین پایتخت خوشنویسی ایران است. وجود بناها و آثاری به قدمت تاریخ چند هزار ساله در قزوین این شهر را به مقصدی برای سیر در تاریخ تبدیل کرده است.

یکشنبه 12 اسفند 1397 ساعت 23:40

، اصحاب رسانه در آستانه عید نوروز بناها و آثار تاریخی شهر قزوین را بازدید کردند تا زیبایی‌های این شهر را که فاصله زیادی تا پایتخت ندارد وصف کنند تا شاید قزوین همواره به عنوان شهری عبوری برای سفر به استان‌های شمالی کشور نباشد و خود به عنوان مقصد مسافران نوروزی انتخاب شود.

تور قزوین‌گردی از ساختمان بلدیه شهرداری قزوین آغاز شد، این ساختمان که مربوط به دوره قاجار است و در خیابان شهرداری قزوین واقع شده است به عنوان اولین ساختمان شهرداری در ایران شناخته می‌شود. در سال ۱۲۷۱ امتیاز ساخت راه انزلی -قزوین از طرف ناصرالدین شاه به شرکت روسی بیمه و حمل و نقل داده شد شرکت روسی با آغاز کار اقدام به ساخت مجموعه بناهایی برای خود در محوطه خوش آب و هوای شمال شرقی شهر قزوین کرد که به «کانتور» که در زبان روسی به معنای دفتر کار و عدالت مشهور شد.

از جمله این بناها عمارت لاله زار یا همان ساختمان بلدیه شهرداری کنونی بود ، این ساختمان به عنوان تماشاخانه یا همان سالن تئاتر سینما در قزوین احداث شد تا مورد استفاده کارکنان این شرکت قرار گیرد. بعدها بر اساس مصوبات جلسه هیئت وزیران در شانزدهم خرداد سال ۱۳۰۶ عمارت لاله زار به عنوان مدرسه دولتی به وزارت فرهنگ و معارف داده شد ولی در ششم شهریور همین سال با سفر رضاشاه به قزوین و اقامت او در این مجموعه دستوری‌ داد مبنی بر اختصاص این بنا به بلدیه همین موضوع باعث شد که بلدیه قفل این عمارت را شکسته و آن را تصرف کند ، بعدها فضای اطراف کلیسای کانتور در مجاورت این مجموعه نیز در اختیار اداره فرهنگ و معارف قرار گرفت به این ترتیب حدود ۱۱۱ سال است که این مجموعه به عنوان اولین ساختمان بلدیه در کشور مورد استفاده قرار گرفته است.

حسینعلی اصغری معاون برنامه ریزی و توسعه شهری شهرداری قزوین و همچنین رئیس کارگروه فرهنگی و گردشگری قزوین در این باره  گفت: قزوین با توجه به ظرفیت که در حوزه منابع طبیعی و گردشگری دارد می‌تواند به عنوان قطب گردشگری در کشور شناخته شود بر همین اساس ما شعاری تحت عنوان «قزوین شاداب نزدیک ترین مقصد» را در نظر گرفته ایم البته ممکن است جمعیت کل کشور در این شعار مدنظر قرار داده نشده باشد اما قطعاً قزوین می‌توانند مقصد گردشگری مناسبی برای استان‌های تهران و البرز با توجه به مسافت کم باشد.

وی افزود: با توجه به ظرفیت‌های قزوین در حوزه گردشگری کار گروه گردشگری را در این استان راه‌اندازی کردیم البته اقدامات فرهنگی و زیرساختی نیز آغاز شده که امیدواریم در این مسیر به اهداف خود برسیم و موجب رونق گردشگری در قزوین باشیم. امیدواریم بتوانیم به جایگاه واقعی و چشم اندازی که طراحی شده در شهر قزوین دست پیدا کنیم.

وی ادامه داد: تعامل با سایر بخش‌ها و ارگان‌ها برای رفع نواقص و ضعف‌ها و همچنین تقویت نقاط قوت در حوزه گردشگری در دستور کار شهرداری قزوین قرار گرفته و به این ترتیب زمینه لازم برای استفاده از ظرفیت‌های گردشگری شهر قزوین به ویژه در آستانه سال جدید مورد توجه ویژه فراهم شده است.

معاون برنامه ریزی شهرداری قزوین در بخش دیگری از صحبت‌های خود به موضوع انعقاد تفاهمنامه میان شهرداری قزوین و شهرداری تهران در حوزه گردشگری اشاره کرد و افزود: بر اساس این تفاهم نامه در نظر داریم تخفیفات ویژه ای برای شهروندان تهرانی و همچنین تخفیفات ویژه ای برای شهروندان قزوینی در بازدید از دو شهر تهران و قزوین در نظر گرفته شود و اماکن تاریخی و فرهنگی قزوین برای شهروندان تهرانی معرفی شود.

وی افزود: الان میزان تخفیفات به گونه‌ای خواهد بود که در ایام نوروز برای شهروندان جذابیت بازدید از اماکن تاریخی شهر قزوین فراهم شود. همچنین تلاش خواهیم کرد با برگزاری همایش‌ها و نمایشگاه‌ها در سطح شهر قزوین بتوانیم معرفی درستی به ویژه در حوزه گردشگری از شهر قزوین داشته باشیم.

وی ادامه داد: قزوین شرایط خوبی را برای ارائه خدمات به گردشگران دارد و علاقه‌مندان می‌توانند حضور در این استان یک سفر خوب و ارزان قیمت را داشته باشند. این استان دارای مناطق بسیار قابل توجهی است و در واقع این مناطق و بناهای بی‌نظیر کم‌نظیری را دارد که هر یک می‌تواند فرصت مناسبی برای جذب گردشگران باشد.

بازدید از یکی از مهمترین مساجد ایران

 مسجد جامع عتیق قزوین مقصد بعدی خبرنگاران بود، این مسجد یکی از کهن‌ترین و کم نظیر ترین مساجد ایران به شمار می‌رود شیوه‌های معماری و هنر ادوار مختلف را می‌توان در آن به تماشا نشست. مقصوره کهن یا طاق هارونی قدیمی ترین بخش از بنای جامع عتیق قزوین است که به دهلیز ورودی شرقی آن متصل بوده و توسط هارون الرشید در سال ۱۹۲ هجری قمری بنا شده است. می‌گویند شالوده مسجد را بر بنیان آتشکده نهاده‌اند در چهار جهت حیاط آن که افزون بر چهار هزار مترمربع است چهار ایوان رفیع قرار دارد که در دو سوی هر یک رواقی طولانی ساخته اند.

گنبد آجری دوپوش و شهرستان جنوبی مسجد به وسیله امیر خمار تاش عمادی در سال‌های ۵۰۰ تا ۵۰۹ هجری بنا شده و دارای پنج کتیبه نفیس گچبری شده به خطوط ثلث و نسخ و کوفی است که از شاهکارهای هنر ایرانی محسوب می‌شود و علی‌رغم حمله خانمان‌سوز مغول و وارد شدن آسیب‌های جدی ، مسجد جامع عتیق قزوین همچنان استوار و پر شکوه باقی مانده است.

حسینیه امینی‌ها

حسینیه امینی‌ها از دیگر آثار تاریخی قزوین است، این حسینیه قسمتی از یک عمارت گسترده و تودرتو است که در سال ۱۲۷۵ قمری در دو طبقه به وسیله مرحوم حاج محمد رضا امینی ساخته شده است؛ حسینیه دارای دو حیاط شمالی و جنوبی و سه پالار شرقی و غربی است که به موازات یکدیگر قرار دارند و به وسیله پنج دری‌های متحرک مشبک از هم جدا می‌شوند. تالار میانی بزرگ‌تر از تالار دیگر ۱۸ متر و عرض ۵ متر ساخته شده و طول و عرض دو تالار دیگر هر ١٠ در ۵ متر است.

آمیختگی حساب‌شده و زیبای تزئینات گچبری و نقاشی روی چوب و آینه کاری در سقف ، دیوارها و طاقچه‌ها و دیوارواره های چوبی بسیار چشمگیر در حد شاهکار است، دو طاق شمالی جنوبی نیز در شرق و غرب تالارها وجود دارد که از تزئینات کمتری برخوردار است. آب انبار، سرداب به آشپزخانه ،انبارها و شربت خانه در طبقه زیرین حسینیه واقع شده است.

حمام قجری، کاخ چهلستون قزوین، آب انبارهای این شهر، مجموعه سعدالسلطنه، سردر عالی‌قاپو برخی دیگر از جاذبه‌های قزوین است، محمد نور افشانی و معاون شهردار و رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری قزوین در جمع خبرنگاران در باره تمهیدات این استان در آستانه سال نو گفت: بنا داریم جشنواره‌ای را تحت عنوان جشنواره ملی فرهنگ و سنن با مشارکت ۸ استان از سوم تا نهم فروردین در قزوین برگزار کنیم.

وی افزود: البته این جشنواره سال گذشته نیز برگزار شد و مورد استقبال هموطنان و مسافران نوروزی قرار گرفته و امسال نیز این جشنواره متفاوت‌تر از سال گذشته و با کیفیت بیشتری برگزار خواهد شد به شکلی که امسال هر روز به یک استان اختصاص پیدا می‌کند. برگزاری مراسم‌های آئینی موسیقی‌های محلی معرفی جاذبه‌های هر استان از برنامه‌هایی است که در این جشنواره برگزار خواهد شد.

وی ادامه داد: همچنین برنامه‌هایی نیز پیش از سال نو و از 16 تا 29 اسفند در نظر گرفته ایم این برنامه نیز به صورت مداوم در قزوین برگزار خواهد شد و قطعاً از جاذبه‌هایی خواهد بود که می‌تواند برای مسافران و شهروندان قزوین جذاب باشد.

انتهای پیام

تعداد بازدید : 169

ثبت نظر

ارسال