Fa En یکشنبه 4 آذر 1403 ساعت 16 و 24 دقیقه

گروه «ژاو» به سرپرستی «سیاوش کامکار» روی صحنه می‌رود

گروه «ژاو» به سرپرستی «سیاوش کامکار» روی صحنه می‌رود

جمعه 30 آذر 1397 ساعت 21:10
موسیقی ما - گروه موسیقی «ژاو» به سرپرستی «سیاوش کامکار» 21 دی ماه در تالار وحدت تهران، آثار استاد «هوشنگ کامکار» را با هم‌خوانی «صبا کامکار» اجرا می‌کند.

«هوشنگ کامکار» - آهنگساز برجسته‌ی موسیقی ایران- درباره‌ی این گروه نوشته است: «گروه «ژاو» از جوانان هنرمندی تشکیل شده است که با عشق و علاقه و تعهد به ارتقای سطح هنری موسیقی ملی ایران همکاری می‌کنند و از تلاش موسیقایی خود به بهترین شکل بهره می‌گیرند. آنان فارغ از هیاهو و تبلیغاتِ بی‌پایه کنسرت‌هایی را نیز برگزار کرده‌اند. شور و هیجان آنان قابل ستایش است و همین عاملِ عشق و هیجان است که اکثر دیگر جوانان موسیقی‌دان را به جمع‌شدن دور هم‌دیگر و تشکیلِ گروه‌های مختلف ناشناخته تشویق می‌کند. من آینده‌ی روشنی را برای این هنرمندان جوان و با تجربه آرزو می‌کنم و امیدوارم این کنسرت مورد توجه قرار گیرد.»

این آهنگساز برجسته در ادامه آورده است: «اکثر قطعات اجرایی در این کنسرت به سبکِ نوعی از موسیقی ملی ایران تعلق دارد که در آن فقط از سازهای ایرانی با استفاده از تکنیک‌های رایج موسیقی کلاسیک غربی از جمله هارمونی مناسب ملودی‌ها، فنون کنترپوانتیک و پلی‌فونیک ساخته شده‌اند. این تکنیک‌ها به‌نحوی به کار رفته‌اند که در کل هویت ملی حفظ شوند. باید متذکر شد که فرق نوع دوم موسیقی ملی ایران در این است که از سازهای موسیقی غربی و برخی سازهای ایرانی استفاده می‌شود. به‌جز قطعه‌ی «در فراق» که اثر زنده‌یاد «حسن کامکار» است، قطعات دیگر ساخته‌ی من هستند. یکی از ویژگی‌‌های این آثار، تنوع در انتخاب اشعار شاعران مختلف است. از جمله قطعه‌ی «سرود زمین» بر اساس شعری از «لنگستون هیوز» -شاعر مشهور انگلیسی- ترجمه‌ی «احمد شاملو» شکل گرفته است و «آن نفسی که با خودی» از مولانا، «گل باغ آشنایی» از م. آزاد، «مژگان سیه» و «حجاب چهره‌ی جان» از حافظ، «می‌‌تراود مهتاب» از نیما یوشیج، «در فراق» از پیام بهتاش و قطعه‌ی سماع ضربی‌ها شعر کردی فولکلوریک است. ویژگی دیگر قطعات، شیوه‌ی خوانندگی خانم است که به‌صورت هم‌خوان و اکثرا کنترپوانتیک با استفاده از دو صدا با ملودی مجزا و مختلف است. اجرای قسمت‌های سازی این قطعات تا حدی مشکل و باتکنیک است که نوازندگانی که در نت‌خوانی تبحر دارند و دارای تکنیک قوی هستند از عهده‌ی اجرایش برمی‌آیند. در کل این کنسرت از گروه «ژاو» با اجرای قطعات یک‌صدایی سنتی موسیقی ایران که در آن همه سازها یک ملودی را در فواصل مختلف می‌نوازند، فرق اساسی دارند. قسمت‌های ارکستری ارزش یکسانی با قسمت‌های آوازی دارند و با فکر و اندیشه موسیقایی ساخته شده‌اند و در واقع به چند آکورد ساده و یا تکرار جملات ساده‌‌ی آوازی همانند موسیقی سنتی محدود نیستند، در نتیجه اعضای گروه و خواننده نقش یکسانی در اجرا دارند و همانند موسیقی سنتی تنها خواننده در آن مهم نیست.»

در بخش نخستِ این کنسرت قطعاتی چون «در فراق» با آهنگسازی استاد حسن کامکار و شعر پیام بهتاش اجرا می‌شود. «سرود زمین» با شعری از لنگستون هیوز و ترجمه‌ی احمد شاملو، سماع ضربی‌ها بر اساس شعر فولکلور کردی و آن نفسی که با خودی با شعرِ مولانا از ساخته‌های استاد «هوشنگ کامکار» است که اجرا می‌شود.

بخش دوم کنسرت همگی از ساخته‌های هوشنگ کامکار است و در آن قطعاتی چون گل باغ آشنایی بر اساس شعری از م. آزاد، مزگان سیه از حافظ، می‌تراود مهتاب با شعری از نیما یوشیج و حجاب چهره‌ی جان از حافظ اجرا خواهد شد.
در این کنسرت «سیاوش کامکار» علاوه بر سرپرستی گروه خود سنتور نیز می‌نوازد. امین جهانگیری (سنتور)، نیریز کامکار (تار) و احسان امامی (عود)، «امیر ناصر رنجبر» خواننده و کمانچه، مرتضی مومنیان تنبک و سازهای کوبه‌ای، پارسا شرافتی کمانچه و سارا هاشم زاده دف می‌نوازند. «صبا کامکار» به عنوان هم‌خوان حضور دارد.
 
تعداد بازدید : 182

ثبت نظر

ارسال