همدان در زمینه آثار و ابنیه تاریخی یکی از استانهای غنی است اما در زمینه آثار ناملموس شامل سوغات و غذاهای محلی نیز حرفهای زیادی برای گفتن دارد که چند مورد آن ثبت ملی شده است.
کارشناس مردمشناسی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در همایش ملی ثبت میراث ناملموس کشور که در اردبیل برگزار شد، چهار پرونده میراث ناملموس استان همدان در فهرست آثار ملی به ثبت رسید، اظهار کرد: خورشت ماست همدان، آش غازیاقی کبودراهنگ، مراسم شکرگزاری چشمه آب هیزج قهاوند و آش هویج همدان از میراث ناملموس استان همدان در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
فریبا نعمتی با بیان اینکه در روستای هیزج قهاوند چشمهای وجود دارد که باعث آبادانی و رشد این روستا شده است و مردم این روستا هر ساله در اردیبهشتماه جشن شکرگزاری آب را کنار چشمهای معروف به سرزه برگزار میکنند، افزود: در این روز مردم با پختن آش نذری و شیربرنج به درگاه خداوند متعال شکرگزاری میکنند و بعد از پخت غذا مقداری از آن را به عنوان نذر به درون چشمه میریزند.
وی با بیان اینکه این آئین شکرگزاری باعث افزایش وفاق و همدلی میان اهالی روستا شده است، اضافه کرد: آثار ملموس و ناملموس هر کدام در هویت و فرهنگ یک شهر اثرگذار است و ضرورت حفظ و ماندگاری این آثار ثبت ملی آنها است که به مرور در حال انجام است.
این کارشناس ارشد گردشگری با بیان اینکه توجه به این مراسم میتواند باعث رونق منطقه شده و سالانه افراد زیادی را به هیزج جذب کند، ادامه داد: استان همدان از موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی منحصربفردی برخوردار است که تأثیر فراوانی در تنوع غذایی آن دارد اما متأسفانه بعضی از غذاهای استان به فراموشی سپرده شده است بنابراین میراث فرهنگی با ثبت آنها در فهرست آثار ملی سعی در ترویج دوباره این غذاها دارد.
نعمتی با تأکید بر ضرورت حفاظت و پاسداری از میراث فرهنگی معنوی و ناملموس عنوان کرد: خورشت ماست و آش کشک هویج هم از غذاهای سنتی شهر همدان است که طی چند روز گذشته به فهرست آثار میراث فرهنگی ناملموس کشور اضافه شد.
وی سنتهای شفاهی، هنرهای اجرایی و نمایشی، فعالیتهای جمعی، آئینها و جشنها، خوراک و پوشاک را جزئی از میراث فرهنگی ناملموس معرفی کرد و گفت: میراث فرهنگی ناملموس ذخایر فرهنگی و بخش مهمی از اصالت و هویت مردم مناطق مختلف هستند که نسل به نسل منتقل شده و ثبت این میراث ارزشمند از اهمیت بالایی برخوردار است.
این کارشناس ارشد گردشگری با بیان اینکه آش غازیاقی کبودراهنگ یکی دیگر از غذاهای سنتی به ثبت رسیده در فهرست آثار ملی است، یادآور شد: یکی از گیاهان کوهی شهرستان کبودراهنگ غازیاقی است که پخت آن ۵۰۰ سال قدمت دارد و برای خواص درمانی استفاده میشود.
انتهای پیام
ثبت نظر