Fa En چهارشنبه 30 آبان 1403 ساعت 2 و 31 دقیقه

/ در جشنواره‌ی تئاتر کودک و نوجوان چه خبر است؟/

/ در جشنواره‌ی تئاتر کودک و نوجوان چه خبر است؟/

خبرهایی از نشست مشترک دبیر جشنواره‌ی تئاتر کودک با مسوولان آموزش و پرورش و جزییاتی از دو اجرا از جمله خبرهای این رویداد هنری است.

سه شنبه 22 آبان 1397 ساعت 16:3

در جلسه مشترک دبیر بیست و پنجمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان با مدیرکل و مسئولان فرهنگی هنری وزارت آموزش و پرورش تهران پیرامون امکان حضور سه نمایش برگزیده جشنواره تئاتر دانش آموزی کشور در جشنواره گفت‌وگو شد.

به نقل از روابط عمومی بیست و پنجمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان، در این جلسه حضور نمایش های برتر دانش آموزان جشنواره کشوری وزارت آموزش و پرورش در بخش غیر رقابتی جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان مورد تایید قرار گرفته و هماهنگی‌های لازم اولیه در این خصوص بررسی شد.

این نشست با حضور علی رمضانی، مدیرکل فرهنگی هنری، اردوها و فضای پرورشی، زهرا مظفر، معاون مدیرکل، وحیدرضا قناعتیان، کارشناس هنرهای نمایشی اداره کل، مریم کاظمی، دبیر جشنواره، دکتر اردشیرصالح پور قائم مقام و مشاور دبیر جشنواره ،حسن آقایوسفی، معاون پرورشی و فرهنگی استان همدان و دیگر اعضا در سالن جلسات معاونت پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش برگزار شد.

مریم کاظمی؛ دبیر بیست‌وپنجمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک‌ونوجوان در این نشست گفت: سال گذشته وقتی اولین‌بار دبیر جشنواره شدم، از پیش برنامه‌ریزی شده بود که بخش دانش‌آموزی ویژه نمایش‌های اجرا شده  مدارس استان همدان باشد. البته دلایلی برای این مسئله وجود داشت اما هم سال گذشته و هم امسال داوود کیانیان به این مسئله معترض شد، چون معتقد بود نمی‌توان جشنواره تئاتر کودک‌ونوجوان را بدون حضور دانش‌آموزان برگزار کرد. ولی فراخوان جشنواره تعیین می کند که برنامه ریزی کارهای ستادی و اجراها چه مسیری را طی کند و هرگونه تغییر و تفسیری می‌بایست با پیشنهاد و بررسی و در طی زمان کافی برای تدوین و شکل گیری نوع جدید همراه باشد.

در ادامه کاظمی به شعار این دوره از جشنواره اشاره کرد و افزود: شعار این دوره «کودک و حقوق اجتماعی» است. این شعار به گروه خاصی مربوط نمی‌شود و تمام کودکان جامعه را در بر می‌گیرد. درنتیجه امسال استثنائا از تمام پیشنهادها استقبال کردیم و در کنار فراخوان با دید بازتر، تمام آثار را به‌همراه اردشیر صالح‌پور دیدم. یک نمایش از سوی کانون اصلاح تربیت پیشنهاد شد که توسط نوجوانان مددجو آماده شده است  و برای شرکت در جشنواره انتخاب شده است.

وی در ادامه افزود: در بخش تئاتر دانش‌آموزی سه نمایش از همدان حضور دارد و سه نمایش دیگر هم از سوی آموزش‌وپرورش پیشنهاد شده بود به این بخش اضافه شده است.

کاظمی در بخشی از این نشست از برگزاری کارگاه های آموزشی از سوی مدرسان  ایرانی و خارجی مجرب برای دانش‌آموزان و مربیان  شرکت کننده این جشنواره خبر داد.

علی رمضانی در این نشست گفت: «ما خود را از حوزه فرهنگ و هنر جدا نکردیم در بحث نمایش عروسکی برای دانش‌آموزان توانمند و علاقه‌مند مسیر را باز کردیم تا پیشرفت کنند.»

او به استقبال خانواده‌ها از برگزاری نمایش عروسکی اشاره کرد و گفت: اگر یک دانش‌آموز پرچم هنر را در دست بگیرد می‌توانیم بگوییم موفق شده‌ایم. با وجود تلاش‌های آموزش و پرورش اعلام کردیم در آموزش و پرورش و اداره کل بر روی استادان فرهنگ و هنر باز است.

رمضانی گفت: دانش‌آموزان با دیدن هنرمندان قوت قلب می‌گیرند. این موضوع بزرگ‌ترین فرصت را به ما می‌دهد که قدرت چانه‌زنی ما در آموزش و پرورش بالا رود.

مدیرکل فرهنگی هنری، اردوها و فضای پرورشی گفت: اکنون آموزش و پرورش در فرهنگی‌ترین زمان خود به سر می‌برد. ما سال گذشته تئاتر مدرسه‌ای را به صورت پایلوت در استان فارس برگزار کردیم که امسال آن را در کل کشور با امضای بخشنامه‌ای از سوی وزیر انجام می‌شود تا تئاتر مدرسه‌ای در دل مدرسه برگزار شود.

او از چاپ ۲۲ کتاب در حوزه تئاتر دانش آموزی از سوی موسسه منادی تربیت خبر داد و گفت: ما در حوزه تولید تئاتر می‌توان گفت فقیر هستیم.

اردشیر صالح‌پور؛ قائم‌مقام دبیر جشنواره درباره حضور دانش‌آموزان در جشنواره تئاتر کودک‌ونوجوان، گفت: در این دوره از جشنواره شاهد هستم که اتفاق‌های پایه‌ای رخ می‌دهند که این مسئله نشان از تدبیر و تدبر کارشناسان این حوزه است. از دید من جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک‌ونوجوان یک جشنواره دانش‌آموزی است چون مخاطبانش همین قشر هستند و حتی افراد بزرگ‌سالی که کار می‌کنند هم برای کودک کار می‌کنند. تولیت و تصدی کودکان هم با وزارت آموزش‌وپرورش است. حضور دانش‌آموزان هم در جشنواره پررنگ‌تراز سایر جشنواره‌ها است. به همین دلیل رونمایی پوستر جشنواره را در یکی از مدارس حاشیه‌ای شهر برگزار کردیم. باید سیاستی را در نظر بگیریم که تمام آحاد دانش‌آموزان از این جشنواره استفاده کنند.

صالح‌پور در ادامه به برگزاری شاد پیمایی جشنواره اشاره کرد و گفت: در روز 28 آبان‌ماه ساعت 14 از میدان بوعلی تا میدان امام شاد پیمایی داشته باشیم و درخواست ما از همکاران اداره آموزش‌وپرورش این است که همکاری کنند تا دانش آموزان بتوانند در این شادپیمایی شرکت کنند. کودکان می‌توانند نمایشی که روی تریلری اجرا می‌شود و با همکاری کانون پرورش فکری در اختیار ما قرار داده شده است را ببینند.

وی در ادامه افزود: استفاده از تریلر سیار تئاتر که به همت کانون پرورش فکری محقق شده ، بسیار می‌تواند مفید باشد. همچنین این‌که ما یازده‌هزار نقال دانش‌آموز در سراسر کشور داریم، اتفاق بسیار خوبی است چون نقال به فرهنگ ملی و دینی و آیینی‌وسنتی کمک شایانی می‌کند. این اتفاق در کشور سابقه نداشته است. همچنین حضور درخشان نمایش‌های دانش‌آموزی در جشنواره تئاتر عروسکی و سایر جشنواره‌ها سبب می‌شود حدود بیست‌میلیون از جمعیت شامل دانش‌آموزان و خانواده‌های آن‌ها را مورد خطاب قرار دهیم. امیدوارم این تعامل در سال‌های آتی هم با ستاد جشنواره برقرار باشد.

زهرا مظفر، معاون مدیرکل در ادامه این جلسه نیز گفت: فراخوان این جشنواره از گذشته صادر شده و بخش ویژه دانش‌آموزی به عنوان بخش جنبی در نظر گرفته شده است‌.

او ادامه داد: درخواست‌هایی از دبیر جشنواره داریم که دانش‌آموزان بتوانند تئاتر خود را اجرا کنند و مورد حمایت‌های مادی و معنوی قرار بگیرند.

مظفر گفت: شرایط حضور دانش‌آموزان را در کارگاه‌ها فراهم کنیم و مدرسانی از هر استان به عنوان یک مربی تخصصی به این جشنواره ییایند و یک نفر سفیر نمایش دانش‌آموزان باشد.

یوسفی، معاون پرورشی و فرهنگی استان همدان که این استان میزبان برگزاری این جشنواره است گفت: باید تلاش کنیم دانش‌آموز تک‌ساحتی تربیت نشود؛ این نگاه در تعلیم و تربیت مهم است. امیدوارم به تمام ساحت‌های تربیتی توجه کنیم همچنین ساحت هنری را نیز مدنظر داشته باشیم.

قناعتیان، کارشناس هنرهای نمایشی اداره کل نیز در این جلسه از اخذ مجوزی برای ورود دانش‌آموزان به تئاتر بین‌المللی همدان خبر داد.

در این جلسه هریک از اعضا پیشنهادهای خود برای برگزاری جشنواره تئاتر کودک و نوجوانان ارائه کردند.

از موش و گربه جشنواره‌ی تئاتر کودک چه خبر؟

«موش و گربه» نوشته سید حسین فدایی حسین و کاری از فرزاد لباسی، نوجوان جامعه امروز را برای بزرگسالی آماده می‌کند و مفهوم عشق‌ورزیدن به دیگران را آموزش می‌دهد.

کارگردان «موش و گربه» معتقد است که در انتخاب یک نمایشنامه برای اجرا، علاقه‌مندی کارگردان به موضوع و گرهی که باعث شکل‌گیری یک متن دراماتیک شده است، اهمیت دارد.

در حقیقت عشق گربه به موش، نگاه فانتزی که می‌توان به اجتماع تعمیم داد و اینکه همیشه در جامعه ظالم و مظلوم وجود دارد از جمله مواردی بوده که لباسی را برای اجرای «موش و گربه» ترغیب کرده است.

فرزاد لباسی که از جمله کارگردانانی است که با خواندن یک نمایشنامه، ضمن حفظ ساختار متن، نگاه‌های شخصی خود را در دیالوگ‌ها وارد می‌کند، در این اثر هم دست به بازنویسی بر اساس موقعیت‌هایی که به واسطه حضور بازیگران پیش آمده، کرده است. وی این دخل و تصرف را طبق توانایی بازیگران می‌داند که در جذابیت و ایجاد ویژگی‌های خاص هر اجرا موثر هستند.

از آنجاکه «موش و گربه» اثری فانتزی است، شیوه اجرایی آن هم نسبت به تیپ و شخصیت‌ها شکل مدرن‌تری دارد. در این اثر سعی شده تا هم شخصیت‌پردازی‌ها قوی باشد وهم نگاه کاربردی به طراحی صحنه شود.

دکور نمایش فضای مقبره عبید زاکانی است که در کنار قبرهای فانتزی، مکانی برای وقوع اتفاقات جالب و در نهایت شکل‌گیری یک درام می‌شود.

فرزاد لباسی با اعتقاد به اینکه یکی از اساسی‌ترین بخش‌های نمایشی که مخاطبش کودک و نوجوان است جذابیت‌های بصری آن به شمار می‌رود سعی دارد تا با اجرای «موش و گربه» علاوه بر پرداختن به مشکلات این قشر به زیبایی‌شناسی اثر هم توجه کند.

این اثر نگاه آموزشی دارد و نوجوان جامعه امروز را برای بزرگسالی آماده می‌کند. از نظر وی عشق موضوعی است که باید بیاموزیم که به درستی به نوجوانانمان معرفی کنیم چراکه این واژه، واژه‌ای است که با گذر از نوجوانی بارها شنیده می‌شود بنابراین لازم است تا آگاهی‌بخشی درستی از دوست‌داشتن و عشق‌ورزیدن به نسل جدید ارائه کنیم.

«موش و گربه» که شهریورماه امسال در همدان به اجرای عمومی در آمده، هر ساله اجراهای متفاوتی داشته است و امسال در بخش مسابقه سعی دارد نکات اخلاقی به نوجوانان آموزش دهد. گروه اجرایی نمایش «موش و گربه» سعی دارد در این اجرا به تماشاگر یادآوری کند که مراقب محیط و انسان‌های اطرافت باش و به هیچ‌گاه به کسی ظلم نکن.از نظر کارگردان این اثر، موضوعی که «موش و گربه» دنبال می‌کند مبحثی است که هیچگاه قدیمی نمی‌شود و تا وقتی انسان وجود دارد این جمله هیچگاه بی‌اهمیت نخواهد ‌شد.

لباسی که خود در نقش عبید زاکانی بازی می‌کند، سید مهرداد کاووسی حسینی، حامد ترابی، پگاه معصومی، امید نوعی‌شاد، پوریا دژپور ، نعمیه حامیان، امین فعله‌گری، مصطفی کرمی راسخ و رضوان مشعریان را از دیگر نقش‌آفرینان این اثر معرفی کرد.

نمایش بحران کم آبی در"می‌خوام سبز باشم"

نمایش "می‌خوام سبز باشم" به نویسندگی و کارگردانی میلاد احمدلو از تهران در بخش مسابقه (تئاتر خردسال) بیست‌وپنجمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان به صحنه می‌رود.

میلاد احمدلو با این توضیح که در نمایش "می‌خوام سبز باشم" به بحران کم آبی پرداخته شده، گفت: در کشوری زندگی می‌کنیم که بحران کم آبی همیشه در آن وجود داشته و دارد. این موضوع برایم دغدغه شده و به عنوان هنرمند وظیفه خودم می‌دانستم با بچه‌ها با زبان نمایش صحبت کنم و آن‌ها را به صرفه‌جویی در مصرف آب دعوت کنم تا شاید بتوان کمی از بحران آب جلوگیری کرد.

او با بیان این که تکنیک اجرایی نمایش "می‌خوام سبز باشم" تاپ‌تیبل و تلفیقی از بازیگر و عروسک است، افزود: مهم‌ترین چیزی که در طراحی صحنه به آن توجه شده نشان دادن تضادی است که در طبیعت وجود دارد. طراحی صحنه دو دنیای متفاوت از روی زمین و زیر زمین را نشان می‌دهد. در واقع زشتی و زیبایی‌ها درکنار همدیگر است که معنا و جلوه پیدا می‌کنند.

در این نمایش که به مدت 25 دقیقه اجرا می‌شود غول خشک‌سالی که از مصرف اشتباه آب به وجود آمده می‌خواهد دشتی را نابود کند که فقط یک درخت از آن باقی مانده است. درخت از ابرک می‌خواهد به او کمک کند تا بتواند غول را از دشت بیرون کند.

آیدا شهابی‌باهر بازیگر و شیوا امینی و میلاد احمدلو بازی‌دهندگان عروسک هستند.

موسیقی نمایش را مصطفی رشیدی‌مطلق به عهده دارد.

طراحی صحنه و لباس، ساخت دکور و طراحی عروسک را زهره اسماعیلی انجام داده است.

بیست‌وپنجمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان با دبیری مریم کاظمی از 29 آبان تا 4 آذرماه با میزبانی استان همدان برگزار می‌شود.

انتهای پیام

تعداد بازدید : 165

ثبت نظر

ارسال