Fa En جمعه 18 آبان 1403 ساعت 23 و 35 دقیقه

کتابداران، کتابخوان هم باشند/ خلاصه کتاب‌ها را در فضای مجازی ارائه کنیم

کتابداران، کتابخوان هم باشند/ خلاصه کتاب‌ها را در فضای مجازی ارائه کنیم

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با تاکید بر این‌که مطالعه یکی از مهم‌ترین و شگفت‌آورترین فعالیت‌های انسان است، گفت: ما باید از اوقات عمر خود برای کتاب‌خواندن بهره ببریم و افرادی که در عرصه کتاب و کتابداری فعالیت می‌کنند، باید آگاهی بیشتری نسبت به سایر مردم در عرصه مطالعه و کتابخوانی داشته باشند.

چهارشنبه 30 آبان 1397 ساعت 10:15

، مختارپور عصر امروز سه‌شنبه (۲۹ آبان‌) در نشست هم‌اندیشی کتابداران کتابخانه‌های مساجد کل کشور که در ستاد عالی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد برگزار شد، با تبریک "هفته وحدت" و "هفته کتاب"، اظهار کرد: چند نکته مهم را به کتابداران عنوان می‌کنم که داشتن آن نکات باعث جذب مخاطب می‌شود. از جمله آن‌ها این است که کتابداران خود کتابخوان باشند و بتوانند اعضای بیشتری را جذب کنند. همچنین مهارت قصه‌گویی برای کودکان یکی دیگر از مهارت‌هایی است که کتابداران باید به آن توجه کنند. مطالعه، یک هدف بسیار ارزشمند است که کتابداران باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشند.

وی در ادامه با تاکید بر این موضوع که برخی معتقد هستند که مطالعه کاری برای پر کردن اوقات فراغت است، خاطرنشان کرد: اوقات فراغت تعریفی دارد که ما خیلی روی آن کار نکرده‌ایم. اما مطالعه به معنی امری تفننی نیست. یکی از شگفت‌آورترین فعالیت‌های بشر، مطالعه است. چون فرد در یک گوشه‌ای از جهان می‌نشیند و مطالب را در قالب کلمات می‌خواند و کشفی در انسان رخ می‌دهد و این یک واقعه شگفت‌آور است. وقتی مطالعه می‌کنیم اثری وصف‌ناشدنی در ما دارد.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به تعریف فلاسفه از مطالعه، گفت: برخی از فلاسفه در تعریف تفکر از واژه «فکر کردن» استفاده می‌کنند. هر کس بیشتر مطالعه کند، قدرت او در استفاده از کلمات بیشتر می‌شود و بهتر فکر می‌کند. امکان ندارد که انسان بدون فکر کردن با خود، بتواند حرف بزند. هرچه بیشتر مطالعه کنیم قدرت تفکرمان بالاتر می‌رود.

مختارپور در ادامه با معرفی کتاب «زندگی در عیش، مردن در خوشی» اثر "نیل‌پستمن" محقق علوم اجتماعی و با اشاره به وضعیت نشر و گزارش خانه کتاب از سرانه مطالعه کتاب در مهر ۹۷، عنوان کرد: طبق آخرین آمار رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مهر سال ۹۷، تعداد ۶ هزار و ۹۶۱ عنوان کتاب در ۱۰ میلیون و ۹۰۰ نسخه به چاپ رسیده است که طبق آمار برآورد شده برای خرید این‌ تعداد کتاب مبلغی در حدود ۲۶۴ میلیارد تومان پول باید بدهیم که ۵۰ درصد این کتاب‌ها کمک‌درسی است و مبلغی در حدود ۱۴۱ میلیارد تومان هزینه کتاب‌های کمک‌درسی می‌شود. ما نمی‌توانیم مطالعه کتاب‌های درسی را جزو سرانه مطالعه حساب کنیم. در کشورهای پیشرفته تعداد ناشران زیر یک‌هزار ناشر است اما ما ۱۳ هزار ناشر داریم و ۳ هزار ناشر دیگر نیز در صف دریافت پروانه هستند. اما تعداد شمارگان کتاب‌های ما بسیار کم است. در سال‌های اولیه پیروزی انقلاب اسلامی متوسط تیراژ انتشار کتاب در ایران ۲۰ تا ۳۰ هزار نسخه بود اما اکنون کتاب‌های تک‌چاپ هم داریم که اصلا معقول نیست.

وی در ادامه با اشاره به این موضوع که اول انقلاب، مطالعه ارزش بود و اکنون این ارزش تغییر پیدا کرده است، گفت: دلیل این تغییر چیست؟ در عین حال ما باید یک تعریفی نیز از کتاب داشته باشیم. مرحوم اشراق می‌گوید چرا می‌گوییم "مطالعه"؟ و در تعریف آن می‌گوید، مطالعه طلوع آدمی بر جان کتاب و طلوع کتاب بر جان آدمی است. این حرف معنی بسیار زیادی دارد که باید در جامعه امروز ما به آن پرداخته شود.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، یکی دیگر از نکات لازم برای جذب مخاطبان توسط کتابداران را، مهارت معرفی کتاب عنوان کرد و گفت: معرفی کتاب از اقدامات ارزشمندی است که کتابداران باید به آن بپردازند. راه‌های مختلفی برای معرفی کتاب وجود دارد که از جمله آن‌ها فضای مجازی است. در دنیای امروز برخی می‌گویند فضای مجازی مضرر است اما باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که ما می‌توانیم از فضای مجازی به نفع خودمان بهره ببریم. این بستگی به مدیریت ما دارد که تا چه اندازه می‌توانیم از این فضا به نفع خودمان بهره ببریم. در فضای مجازی می‌توانیم خلاصه کتاب‌ها را ارائه کرده؛ شمارگان کتاب‌هایی را که به چاپ می‌رسند، در اختیار علاقه‌مندان قرار بدهیم. در قرن بیست‌ویکم تلویزیون و فضای مجازی دو فناوری بزرگ بشر هستند. اما متفکران درباره تاثیر این رسانه‌ها در تغییر ساختار تفکر بشر هشدار داده‌اند.

انتهای پیام

تعداد بازدید : 161

ثبت نظر

ارسال