Fa En جمعه 25 آبان 1403 ساعت 11 و 5 دقیقه

نشستی درباره عبید و نقد «سفینه‌ ترمد»

نشستی درباره عبید و نقد «سفینه‌ ترمد»

نشستی درباره عبید زاکانی به همراه نشست نقد و بررسی کتاب «سفینه‌ ترمد» برگزار می‌شود.

دوشنبه 1 بهمن 1397 ساعت 22:5

، چهارمین نشست از مجموعه درس‌گفتارهایی درباره‌ عبید زاکانی در روز چهارشنبه ۳ بهمن، ساعت ۱۶:۳۰ به «عبید زاکانی؛ نقطه عطف طنزپردازی در تاریخ ادب فارسی» اختصاص دارد که با سخنرانی دکتر ناصر نیکوبخت، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس، در مرکز فرهنگی شهرکتاب واقع در خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر (بخارست)، نبش کوچه‌ سوم برگزار می‌شود.

در خبر برگزاری این نشست عنوان شده است: بدون تردید عبید زاکانی یکی از شاخص‌ترین طنزپردازان عرصه تاریخ ادب فارسی است؛ تا آن‌جا که واژگان طنز و عبید در تاریخ فرهنگ و تمدن ایرانی چنان درهم‌تنیده شده که به‌محض یادکرد یکی، دیگری به ذهن متبادر می‌شود. با این‌همه عبید اولین طنزپرداز تاریخ ادب فارسی نیست و شاعران و نویسندگان فراوانی پیش از او در این عرصه قلم‌زده‌اند و عبید نیز در این زمینه وامدار آنان است.

خوشبختانه در باب طنز در ادب فارسی و کارکردها و ویژگی‌های آن، به‌ویژه درباره طنز عبید زاکانی، کتاب‌ها و مقالات و پژوهش‌های عالمانه‌ای تنظیم و منتشر شده است. اما این‌که چه ویژگی‌های منحصربه‌فردی در طنز عبید نهفته است که او را سردمدار و نقطه‌عطف طنز فارسی قلمداد کرده؟ اصولاً این قالب ادبی از کی و چگونه در ادب فارسی به‌عنوان یک قالب مستقل ادبی شناخته و معرفی شده؟ سیر تحول طنز تا عصر عبید چگونه بوده و چه فراز و فرودهایی طی کرده؟ عوامل مؤثر در ورود عبید به این عرصه کدام بوده؟ از عمده‌ترین مباحث این درس‌گفتار است که امید است بتواند تا حدی ما را با شخصیت و مرتبه هنری یکی از ذخایر ارزشمند ادبی و تمدنی ایران اسلامی آشنا سازد.

همچنین نشست نقد و بررسی کتاب «سفینه‌ ترمد» در روز یکشنبه هفتم بهمن ساعت ۱۶ با حضور دکتر جواد بشری، دکتر مهدی رحیم‌پور و دکتر امید سروری (مصحح سفینه‌ ترمد) در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار می‌شود.

در معرفی این کتاب می‌خوانیم: «سفینه‌ ترمد» مجموعه‌ای معتبر و ارزشمند است که محمدبن‌یغمور در حدود سده‌ هشتم قمری از میان اشعار ۱۱۵ شاعر متقدم در موضوعات متنوع تدوین کرده است. این سفینه در شهر ترمد تدوین شده و تنها یک نسخه دارد که آن نیز در همان حدود سده‌ هشتم قمری کتابت شده است. این اثر را در سال گذشته امید سروری تصحیح کرده و به همت بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار منتشر شده است.

در «سفینه‌ ترمد» نام برخی از شاعران آمده که در منابع دیگری ذکری از آن‌ها نیست و طبعا اشعارشان هم نویافته است. همچنین از شاعران مشهور نیز اشعار و ابیاتی نویافته ثبت‌ شده که در دیوان چاپی آن‌ها نیست. از دیگر ویژگی‌های مهم این سفینه وجود ضبط‌های خوب و مهمی است که در دواوین چاپ‌شده‌ این شاعران وجود ندارد.

انتهای پیام

تعداد بازدید : 186

ثبت نظر

ارسال