موزهها، محلی در خدمت توسعه جامعه است که با حفظ میراث ملموس و ناملموس هر منطقه، محیطی را برای اهداف آموزشی و گردشگری ایجاد میکند، اما موزه مردم شناسی نوشآباد با گذشت ۱۳ سال هنوز تکلیفی ندارد.
یک فعال حوزه میراث فرهنگی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: موزهها از معدود مراکز فرهنگی هر منطقه هستند که میتوانند فرهنگ و آداب گذشته را به نسلهای آینده منتقل کنند به خصوص آنکه با حضور فناوریهای نوین و تغییر الگوی زندگی، یک دست شدن فرهنگی و حتی گاهی فراموشی بنیانهای هویتی یک جامعه آسانتر شده است.
سید جعفر فاطمی اظهار کرد: با پیگیریهای مستمر انجمن دوستداران آثار تاریخی و مفاخر نوشآباد، مجوز راهاندازی موزه مردمشناسی این شهر، در مجموعه تاریخی شترخان توسط اداره کل موزههای سازمان میراث فرهنگی کشور در سال ۱۳۸۰ تصویب شد.
وی افزود: موزه مردمشناسی نوشآباد با ۸۰۰ متر مربع مساحت و ۴۰۰ متر مربع زیر بنا از آثار دوران قاجار است که با شماره ۱۳۱۱۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و قرار بر این بود که بعد از خریداری ساختمان موزه توسط شهرداری نوشآباد، تجهیز و مرمت آن توسط اداره میراث فرهنگی آران و بیدگل انجام شود.
یک فعال حوزه میراث فرهنگی، تصریح کرد: اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان آران و بیدگل با تأخیر و توقف طولانی مدت در انجام تعهد خود، موجب شده تا در و پنجرههای چوبی نصب شده ساختمان موزه در خطر حمله موریانهها قرار گرفته و تأسیسات آن نیز تخریب شود.
وی تأکید کرد: بعد از تحویل ساختمان شترخان، در سال ۸۵ تاکنون به مناسبتهای مختلف و بارها مسئولان میراث فرهنگی شهرستان آران و بیدگل وعده افتتاح این موزه در رسانهها اعلام شده است، اما پس از ۱۳ سال هنوز خبری از گشایش موزه نیست.
این فعال حوزه گردشگری و میراث فرهنگی گفت: نوشآباد با وجود تاریخی غنی و کهن و اشیای ارزشمند، حرفهای زیادی برای گفتن دارد که میتواند در آئینه موزه مردم شناسی بسیار بهتر و گویاتر قابلشناسایی باشد که علاوه بر نقش گردشگری، دارای ارزش فرهنگی و آموزشی نیز هست.
فاطمی افزود: علاوه بر آثار تاریخی، اجرای برنامههای مذهبی نوشآباد که در فهرست میراث معنوی ثبت شده و تعزیههایی که سالانه دهها هزار گردشگر فرهنگی و مذهبی از داخل و خارج کشور را در ماههای محرم و صفر پذیرایی میکند، فرصت مغتنمی برای ایجاد موزه تعزیه در این شهر است.
وی تصریح کرد: شهر تاریخی نوشآباد و بافت تاریخی آن، یک موزه است، اما راهاندازی موزه مردمشناسی، ماکتی از پیشینه تاریخ و تمدن این خطه از ایران است که با اختصاص بودجه لازم، این فصل از تمدن ایرانی – اسلامی حفظ و معرفی خواهد شد.
همچنین عضو هیئت مدیره انجمن دوستداران آثار تاریخی و مفاخر نوشآباد، گفت: موزه نوشآباد یک طرح مشارکتی است که مکان آن توسط شهرداری نوشآباد خریداری و اداره کل موزههای سازمان میراث فرهنگی مسئولیت مرمت و تجهیز آن را به عهده گرفته و این انجمن نیز شناسایی اشیا و صدور شناسنامه برای آنها را انجام داده است.
امیر کدخدایی گفت: متأسفانه موزه نوشآباد در اثر بیتوجهی و عدم پیگیریهای لازم توسط مسئولان میراث فرهنگی با گذشت بیش از یک دهه هنوز تکمیل نشده و روز به روز بیشتر تخریب میشود.
وی افزود: انجمن در این زمینه با مسئولان مربوط پیگیری و مکاتبه کرده و حتی در دیدار با فرماندار شهرستان آران و بیدگل، در اسفند ماه گذشته به عنوان مهمترین موضوع مطرح شد، اما منتظر اقدام اثربخش آنها هستیم.
عضو هیئتمدیره انجمن دوستداران آثار تاریخی و مفاخر نوشآباد، تصریح کرد: طرح کنترل موریانه با استفاده از ایجاد سد شیمیایی و سیستم طعمهگذاری توسط پایگاه میراث فرهنگی نوشآباد در مردادماه سال گذشته انجام شد تا پس از آن عملیات مرمت و بازسازی ادامه یابد، اما متأسفانه با گذشت تقریباً یک سال هیچگونه اقدامی نشده و موریانهها به حریم موزه تجاوز کردهاند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آران و بیدگل نیز گفت: پیگیری تکمیل موزه نوشآباد را از اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان و سازمان میراث فرهنگی درخواست کردهایم.
مجید نوری اظهار کرد: موزه نوشآباد از برنامههای اولویتدار است چون روز به روز بیشتر در معرض تخریب است و اگر اعتبار مورد نیاز فراهم شود، تخصیص خواهیم داد و امیدواریم در سال جاری بتوانیم با دریافت اعتبار لازم، و مرمت و تجهیز موزه، را انجام بدهیم.
، دوازدهمین مجمع عمومی کمیته بینالمللی موزهها- ایکوم (ICOM) - که در ۲۸ مه ۱۹۷۷ میلادی در مسکو برپا شد، در قطعنامه شماره پنج خود، روز ۱۸ مه برابر با ۲۸ اردیبهشت را به عنوان روز جهانی موزهها اعلام کرد با این هدف که موزه جایگاه خود را به عنوان یک نهاد غیرخصوصی برای همه مردم به دست آورد.
انتهای پیام
ثبت نظر