مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گلستان از انتخاب پیمانکار و آغاز عملیات مقابله با گیاهان خودرو بر روی برج قابوس تا چند روز آینده خبر داد.
به نقل از میراث فرهنگی گلستان، ابراهیم کریمی با اشاره به این که رویش گیاهان در تمامی آثار تاریخی وجود دارد و در استان ما با توجه به شرایط اقلیمی و رطوبت موجود در استان، نسبت به دیگر مناطق بیشتر است، اظهار کرد: مناقصه نصب داربست برای از بین بردن گیاهان خودرو بر روی برج برگزار و پیمانکار آن هم انتخاب شده است و از چند روز آینده عملیات ازبین بردن گیاهان توسط متخصصان انجام خواهد شد.
وی افزود: به موازات این اقدام، پروپوزال ساخت ربات که بتواند اسکن تصویری، بوته زدایی فیزیکی، تزریق ملات در بندهای آسیب دیده و نمونه برداری از مصالح را داشته باشد تهیه شده که با این اقدام دوره زمانی نصب داربست و مداخله فیزیکی به تاخیر انداخته میشود.
کریمی در خصوص رطوبت در میراث جهانی گنبدقابوس، گفت: قبل از سیل نوروز ۹۸ پی بنا به فاصله دو متر بالاتر از سطح آبهای زیرزمینی بود که بارشها و وقوع سیل سبب شده تا سطح آب های زیرزمینی در این منطقه افزایش یابد.
وی با اشاره به این که مطالعات رفع رطوبت این بنای تاریخی صورت گرفته و اکنون در مرحله انتخاب پیمانکار هستیم، خاطرنشان کرد: در استان دانش فنی برای مقابله با رطوبت ایجاد شده در برج وجود دارد اما برای بهرهمندی از تجربه و انتخاب بهترین مرمت کاران آثار تاریخی کشور در حال رایزنی هستیم تا اگر نیاز باشد حتی از متخصصان خارج از استان برای کنترل رطوبت بنا بهرهمند شویم.
مدیرکل میراث فرهنگی گلستان گفت: در تصاویر تاریخی که از گنبد قابوس وجود دارد (اشمیت سال ۱۳۱۶) هم رویش گیاهان رویت میشود در نتیجه این مشکل مربوط به سالهای اخیر نیست و یکی از مشکلات عمده در مناطق شمالی محسوب میشود.
وی تصریح کرد: با توجه به شرایط جوی، ارتفاع رشد و تعداد گیاهان روئیده شده در گنبد مخروطی در نوسان است به طوری که در سال ۱۳۹۶ با توجه به مدت زمان پایش، کمترین میزان بارندگی، بیشترین میزان ساعات آفتابی و بیشترین میزان تبخیر را داشتهایم و گیاهان رشد کمتری داشتهاند در صورتی که در سال ۱۳۹۸ با توجه به افزایش مقدار بارش، شرایط جوی مساعد برای رویش گیاهان مهیا شده و رشد بیشتری را شاهد هستیم.
کریمی بیان کرد: میانگین دمای سالانه گنبد کاووس در پنج سال اخیر در حدود ۱۸.۹۸ درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی ۶۵.۳۳ درصد و میانگین بارندگی ۴۲۹.۸۸ میلی متر در سال بوده که شرایط لازم برای رشد گیاهان علفی را فراهم آورده است.
وی گفت: از سال ۱۳۸۵ تقریباً هر پنج سال (سال ۱۳۸۵، ۱۳۹۰ و ۱۳۹۶) داربستی جهت پاکسازی گیاهان روئیده شده در گنبد مخروطی نصب شده است ولی متاسفانه بعد از گذشت تقریبا دو ماه از پاکسازی، رویش مجدد گیاهان را شاهد بودیم.
مدیرکل میراث فرهنگی گلستان یادآور شد: طبق پایشهای ثبت شده در سالهای گذشته تنوع گیاهی در گنبد مخروطی بیشتر بوده (از قبیل اسپند، خار شتر، سلمه تره و غیره) و این در صورتی است که در سال جاری فقط رویش یک نوع گیاه (سلمه تره) در روی برج مشاهده میشود.
کریمی خاطرنشان کرد: عدم سمپاشی به وسیله پهباد بهعلت تقویت میکروارگانیسمهای دیگر و آسیبهای بلند مدت به ملات و آجر، نصب داربست به صورت کامل دور بنا، بررسی و مطالعه از نزدیک در محل و تدقیق طرح مرمت اضطراری، بوتهزدایی فیزیکی، جمعآوری دانههای جمع شده در بین بند آجرها، مرمت بندهای آجر در گنبد، ساخت ربات پایش از جمله تصمیماتی بود که در جلسه شورای راهبردی پایگاه میراث جهانی گنبدقابوس در راستای از بین بردن گیاهان خودرو اتخاذ شده است.
انتهای پیام
ثبت نظر