Fa En جمعه 25 آبان 1403 ساعت 15 و 20 دقیقه

مراسم پایانی «جایزه فرشته» با ۳ تقدیر

مراسم پایانی «جایزه فرشته» با ۳ تقدیر

مراسم پایانی پنجمین دوره «جایزه فرشته» با سه تقدیر و معرفی برگزیدگان عصر جمعه (سی و یکم خردادماه) در باغ نگارستان تهران برگزار شد.

شنبه 1 تیر 1398 ساعت 14:0

، در این دوره نیز به سیاق سال‌های گذشته، این رقابت در دو بخش عکس و داستان کوتاه برگزار شد و از میان شرکت‌کنندگان در هر دو بخش ۱۰ شرکت‌کننده به عنوان نفرات برگزیده انتخاب شدند.

مسعود فروتن که اجرای این مراسم را عهده‌دار بود، از سیدصالح بهشتی، مدیریت مجموعه شهر کتاب فرشته دعوت کرد تا توضیحاتی در خصوص دوره پنجم «جایزه فرشته»  ارائه دهد.

بهشتی در این‌باره بیان کرد: «باعث خوشحالی است که این تعداد از استعدادهای جوان را در کنار استادان هنر و فرهنگ می‌بینیم. دوره پنجم از «جایزه فرشته»  که امروز شاهد آیین اختتامیه آن هستیم شاید آغاز مسیری باشد که در آینده خواهیم داشت. این موضوع به بین‌المللی شدنِ «جایزه فرشته»  اشاره دارد که هم رفتار و هم نوع معرفی «جایزه فرشته»  به مخاطبان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در حقیقت از این دوره به بعد قرار بر این است که «جایزه فرشته»  در استاندارد و کیفیتی بالاتر برگزار شود که معرفی «جایزه فرشته»  در کشورهای مختلف از برنامه‌های مورد نظر در این زمینه است. بنا به سنتی که در دوره چهارم پایه‌گذاری شد، در دوره پنجم نیز قرار بر این است که آثار نفرات برگزیده در قالب کتاب هم به زبان فارسی و هم به زبان انگلیسی منتشر شود. آثار برگزیدگان عکس نیز در چند شهر ایران از جمله یزد، کرمانشاه، اصفهان و ... در قالب نمایشگاه به صورت تور به نمایش گذاشته شود. از سوی دیگر قصد بر این است که نمایشگاهی از این آثار در یکی از شهرهای خارجی نیز برگزار شود. در این میان شاید یکی از مهم‌ترین جوایزی که امسال در این دوره برای برگزیدگان در نظر گرفته شده است، سفر گروهی ۲۰ نفر اول به همراه تعدادی از هیأت داوران به شهر یزد باشد که در شهریورماه امسال مهمان هموطنان یزدی ما خواهند بود و حاصل این سفر نیز بر اساس هدایت داوران یک کتاب و نمایشگاه عکس دیگر خواهد بود با عنوان «قصه‌های یزد».

نسل جدید ادبیات معاصر می‌خواهد بیاموزد و بیاموزاند

در ادامه، جواد مجابی به عنوان سخنران ویژه این رویداد درباره صد سال داستان‌نویسی در ایران معاصر صحبت کرد و گفت: «در خصوص هر رویداد همواره نکات مثبت و منفی وجود دارد که نیازمند تحلیل است. اما امروز من ترجیح می‌دهم که گزارشی از صد سال داستان‌نویسی در ایران معاصر را برایتان بخوانم. دو جریان متفاوت در صد سال ادبیات مدرن ایران وجود دارد. فرصتی فراهم شده است تا در این مجلس از ادبیات مدرن ایران به کوتاهی سخن بگویم. در این صد سال از ۱۳۰۰ خورشیدی به این سو ادبیات معاصر ایران به دو دوره نسبتا متفاوت را از سر گذرانده است. جریان نخست ۶۰ سال پاییده و هنوز هم ادامه دارد و جریان دوم تجربه های ۴۰ ساله اش را از سر می گذراند. شروع جنبش هنر و ادبیات جدید ایران بی ارتباط با جنبش هنر و ادبیات مدرن جهان خاصه تحولات فرهنگی قرن بیستم نبوده است. جنبش ملی‌گرایی که بین دو جنگ جهانی اتفاق افتاد در ایران دو جنبه  کاملا متفاوت را تجربه کرد. از یک سو روشنفکران و نویسندگان ایرانی برای تثبیت هویت تاریخی‌شان کوشیدند به ریشه‌های تمدن و فرهنگ پیشین خود آگاهی یابند که از طریق بازخوانی اسناد فرهنگی به‌جامانده میسر شد. از سوی دیگر برای هم‌طرازی با جهان مدرن  و معاصر به تحولات فرهنگی و اجتماعی تمدن‌های پیش روی غربی توجه داشتند.  نویسندگان ایرانی به رهبری جمالزاده و هدایت داستان رمان مدرن را با الگوهای جهانی رشد دادند. چند نسل از آن‌ها در آثارشان به موضوع محوری قانون، عدالت و شرایط شهرنشینی حساس بودند.»

این نویسنده و منتقد با اشاره به تفاوت فضای داستان‌نویسی ۳۰ - ۴۰ سال گذشته با پیش از انقلاب ادامه داد: «نسل بعدی نویسندگان که از ۱۳۶۰ خورشیدی تاکنون فعالیت می‌کنند، از دهه ۷۰ به بعد به دلیل سهولت ارتباطات جهانی و انفجار اطلاعات تکیه اصلی خود را از گنجینه میراث فرهنگی خود برداشتند و بیشتر به میراث جهانی انسان توجه کردند. روند جهانی شدن و یکسان‌سازی که در فرهنگ آسان‌تر و سریع‌تر اتفاق می افتد سیمای نویسندگان دهه ۶۰ به بعد را تا حدی رنگ جهان شهری داده است. در واقع فرهنگ خلاف جهت سیاست حرکت می‌کند و روند درون‌پیچ سیاست و اقتصاد در آثار ادبی راهی رو به بیرون از خود باز کرده‌. طبعا چنین تقسیم‌بندی‌های کلی‌نگر ادبی بیشتر برای تشخیص تفاوت‌های عمده است چون در عرصه علوم انسانی و فرهنگ حکم قطعی کردن روا نیست. مضامین عمده ادبیات نسل‌های بعدی در این ۴۰ سال اخیر چند مشخصه اصلی دارد؛ نخست مرگ‌اندیشی و غنیمت شمردن مجال اندک زندگی است. در ادبیات چهل‌ساله اخیر که به علت انقلاب و جنگ تحمیلی، مرگ و میر در جامعه امری عادی و همنشین زندگی بوده، در این امر موثر است. مرگ در نوشته‌های جوانان حالتی غیرعرفانی یافته است و بیشتر از سرنوشتی ناگزیر حکایت می‌کند. مورد دیگر پرهیز از ایدئولوژی و سیاست‌زدگی است که البته نقیضش را نیز در درون خود می‌پروراند. به طور کلی می‌توان گفت نسل جدید هنوز در آثارشان شکل نهایی و مطلوب ادبیات هنری را نیافته‌اند. گرایش به پی افکندن فرهنگی دارند که بتواند به گفت‌وگوی زنده و فعال با فرهنگ‌های پیش روی جهان بپردازد چون می‌خواهند بیاموزند و بیاموزانند.»

بزرگداشت ابراهیم فرزامند

بخشی از این مراسم طبق روال سال‌های گذشته اختصاص داشت به بزرگداشت یکی از چهره‌های فرهنگ و ادب کشور. در این دوره نیز با تاکید بر اهمیت کتابفروشی‌ها به عنوان حلقه اتصال کتاب‌خوان‌ها و کتاب، از ابراهیم فرازمند مدیر کتابفروشی «فرازمند» رشت قدردانی شد.

گزارش دبیر

در ادامه پژمان موسوی دبیر جایزه در خصوص پنجمین دوره جایزه فرشته گفت: در این دو دوره از «جایزه فرشته»  با جوانانی روبه‌رو شدیم که توانسته بودند با کمترین امکانات آثار بسیار مهمی را خلق کنند. بسیاری از آثار برگزیده از میان آثار شرکت‌کنندگان شهرستان‌های مختلف بود؛ جوانانی که نه به کارگاه های داستان نویسی دسترسی داشتند نه به کلاس های عکاسی، اما با این وجود توانسته بودند آثار بسیار جدی‌ای را خلق کنند. فراخوان دوره پنجم طبق روال هرساله دی‌ماه منتشر شد و شرکت‌کنندگان مهلت داشتند تا آثار خود را تا سی و یکم فروردین به دبیرخانه جایزه ارسال کنند. در این دوره در بخش داستان کوتاه ۴۵۹ نفر و در بخش عکس ۱۹۷ نفر (در مجموعه ۵۹۱ عکس) آثار خود را به دبیرخانه ارسال کردند که هیات انتخاب در بخش داستان کوتاه ۳۲ اثر را برای مرحله نهایی انتخاب کردند و در بخش عکس ۳۳ نفر برای مرحله داوری و حضور در نمایشگاه انتخاب شدند. از ابتدای اردیبهشت تا پنج خردادماه هیأت انتخاب آثار را بررسی کردند و در نهایت هیأت داوران ۱۰ نفر برگزیده را از میان آن‌ها انتخاب کردند. به طور کلی می‌توان گفت این دوره به اذعان هیأت داوران و هیأت انتخاب آثار کیفیتی به مراتب بالاتر و نگاه متفاوت‌تری نسبت به سال‌های پیش داشتند. امید داریم که «جایزه فرشته»  هر سال  به اهدافش نزدیک‌تر شود و نگاه‌های بیشتری را به سوی خود جذب کند.

بزرگداشت ساسان مویدی

در ادامه این مراسم از ساسان مویدی عکاس پیشکسوت که دو مجموعه «بمباران تهران» و «حلبچه» او از شهرت زیادی برخوردار است با حضور هیات داوران بخش عکس تقدیر شد.

پس از این قسمت، ضمن پخش کلیپی از عکس‌های برگزیده این دوره، شادی قدیریان مطالبی در خصوص انتخاب عکس‌ها در این دوره بیان کرد: «عکس و تصویر زبان خاص خودش را دارد. جاده به خودی خود هم مفهوم و هم فرم بسیار زیبایی دارد و ما در هیات داوری با تعداد زیادی عکس روبه‌رو بودیم که همگی زیبا بودند. خوشبختانه ۶۰ یا ۷۰ درصد از عکس‌ها از شهرهای مختلف ایران ارسال شده بود و این یکی از نکات مثبت این جشنواره به شمار می‌رود. ما در انتخاب عکس‌ها به دنبال مفهوم و پیامی بودیم که عکس‌ها منتقل می‌کردند.»

برگزیدگان بخش عکس

جوایز و الواح ۱۰ نفر برگزیده بخش عکس دوره پنجم با موضوعیت جاده و با حضور هیأت داوران این بخش شامل شادی قدیریان، رعنا جوادی و آرش خاموشی اهدا شد. نفرات برگزیده بخش عکس از این قرار بودند:

نفر دهم: محمد مهیمنی، نفر نهم: مجید خالقی مقدم ، نفر هشتم: امیرمحمد امیری، نفر هفتم: پژمان طاهرخانی، نفر ششم: صبا شامبیاتی، نفر پنجم: امید آرمات، نفر چهارم: هادی دهقان‌پور، نفر سوم: مرتضی امین‌الرعایی، نفر دوم: محسن کابلی، نفر اول: امین رحمانی.

بزرگداشت صفدر تقی زاده

در ادامه مراسم از صفدر تقی‌زاده نویسنده و مترجم پیشکسوت با حضور احمد مسجد جامعی، جواد مجابی و هیات داوران بخش داستان کوتاه تقدیر شد.

تقی‌زاده در سخنانی کوتاه به تفاوت‌های داستان کوتاه و رمان اشاره کرد و از جوانانی که در حوزه داستان کوتاه به فعالیت مشغولند خواست تا با جدیت در این قالب ادبی فعالیت کنند.

برگزیدگان بخش داستان کوتاه

بخش پایانی این مراسم به اعلام اسامی ۱۰ نفر برگزیده بخش داستان «جایزه فرشته» اختصاص داشت. پیش از اعلام نتایج، علی خدایی از اعضای هیأت داوران دوره پنجم «جایزه فرشته» در خصوص انتخاب نهایی آثار گفت: «۳۲ اثری که به مرحله نهایی راه یافتند، توانسته بودند جاده را به عنوان یک کاراکتر  محوری به خوبی نشان دهند. اما علاوه بر این محور و بازی‌هایی که با مفهوم جاده شده بود جاده به مثابه برملا کردن راز، فرصت دیدار، دیدن فرزند، یادآوری ها و ... در این داستان‌ها بیان شده بود. اما در این میان جاده نقش دیگری نیز داشت که مربوط به زندگی‌های کنار جاده، حیوانات در جاده‌ها، قهوه‌خانه‌ها و... می‌شد. بعضی وقت‌ها جاده باعث شده بود که از موضوعاتی چون دوچرخه، اتوبوس، کوله‌پشتی و... یاد شود. همه این داستان‌ها عالی بود و نشان می‌داد که تخیل نویسندگانش خوب کار کرده. اما هیات داوران متر و معیار دیگری نیز داشت. این‌که این مفاهیم تا چه حد قدرت قصه‌سازی داشتند و معاصر امروزی بودند؟ چقدر اجراها خوب بود؟ آیا این‌ها با هم مکالمه می کردند یا محاوره؟ در واقع این اساس و معیار انتخاب ما در این دوره از «جایزه فرشته»  بود.»

نفرات برگزیده بخش داستان کوتاه به انتخاب اولیه‌ کاوه فولادی‌نسب، آرش صادق بیگی و حسن محمودی و انتخاب نهایی علی خدایی، ناهید طباطبایی و شیوا ارسطویی به شرح ذیل بودند: 

نفر دهم: ابوالقاسم نجاری، نفر نهم: محمدسعید احمدزاده،  نفر هشتم: شیرین ورچه، نفر هفتم: مرتضی فرجی، نفر ششم: دلبر یزدان پناه، نفر پنجم: هما جاسمی، نفر چهارم: محمد حسین گلستانی، نفر سوم: اردوان نیک نیا، نفر دوم: الهام روانگرد، نفر اول: محمدعلی دستمالی.

این مراسم با حضور افرادی همچون: محیط طباطبایی، سیدمحمد بهشتی، ترانه یلدا، علیرضا تابش، نیکنام حسینی‌پور، ناستین مجابی، سعید صادقی، پرویز جاهد، محمدعلی جعفریه، گیتا علی‌آبادی، گلبرگ برزین، مهدی افروزمنش و سیدمحمد طباطبایی برگزار شد.

انتهای پیام

تعداد بازدید : 237

ثبت نظر

ارسال