معاون وزیر آموزش و پرورش، گفت: از مدارس خواستیم و از خانوادهها هم میخواهیم برای رشد فرزندانشان وقت بیشتری روی فیلم و کتاب بگذارند و امیدوارم شرایطی فراهم شود که مدارس هفتهای دوساعت برنامه پخش فیلم بگذارند و از همین فیلمهای جشنواره رشد در این برنامه استفاده کنند.
، نشست خبری این جشنواره ۲۰ آبان ماه با حضور وحید نیکخواه آزاد (دبیر جشنواره)، حیدر تورانی (معاون وزیر آموزش و پرورش و سرپرست سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزش) ومحمد ناصری (رییس جشنواره و مدیرکل دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی سازمان پژوهش و برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش) برگزار شد.
در ابتدای این نشست، حیدر تورانی معاون وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه جشنواره رشد یکی از قدیمی ترین جشنوارههای ایران بوده است که از قبل از انقلاب برگزار میشده و مورد استفاده دانش آموزان قرار می گرفته است؛ گفت: فلسفه وجودی این جشنواره، کمک و تعمیق یادگیری، آموزش رفتار مطلوب در جامعه به عنوان یک شهروند موثر و موفق است.
تورانی با بیان اینکه در بین رسانههای آموزشی تنها کتاب نیست که میتواند موثر باشد و سینما رسانهای تاثیرگذاری است که هیچ رسانهای قدرت و قوت آن را ندارد؛ عنوان کرد: در این چند سال وزارت آموزش و پرورش به اهمیت رسانه سینما واقف بوده است و امیدواریم با تلاشهایی که می شود؛ نه فقط در بخش تولید موفق باشیم که بتوانیم در اکران این فیلمها در بستر مدرسه و در میان دانش آموزان به موفقیت هایی برسیم.
وی با بیان اینکه از فیلمهای جشنواره رشد که بعد از جشنواره در شهرهای مختلف به نمایش در میآیند به صورت متفاوتی استقبال می شود؛ گفت: بخشی از عدم استقبال و یا استقبال کم به ضعف ما در معرفی فیلم و اکران آنها مربوط میشود و برخی موارد به بدنه و مصرف کننده میرسد که هنوز به اهمیت این رسانه واقف نشده است.
تورانی با اشاره به این مطلب که امسال فیلمهای خوب بسیاری در بخش ملی و بین المللی جشنواره بین المللی رشد حضور دارند؛ گفت: یقین داریم نسبت به سال گذشته قدمهای بزرگتری را در جشنواره برداشتهایم و زمینه بهتری برای فرایند تعلیم و تربیت فراهم آوردهایم تا دانش آموزان بتوانند خیلی از مفاهیم و پدیدهها را از دل این فیلمها بیاموزند.
معاون وزیر و سرپرست سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی با ماموریت محورخواندن جشنواره بین المللی فیلم رشد؛ اظهار داشت: مرز بیان و تفکر باید گسترده شود و در عین حال که همه افراد این فرصت را پیدا میکنند که از دیدگاه خود به بیان اندیشههایشان بپردازند ما هم به عنوان مسئول بتوانیم از استعدادهای باقوه و بالفعل افراد استفاده کنیم.
وی انتخاب فیلمهای این دوره از جشنواره را منوط به فیلمهایی دانست که میتوانند با ذائقه همگانی ارتباط برقرار کنند و گفت: برای انتخاب فیلمهای بهتر باید با دنیا ارتباط و تعامل بیشتری داشته باشیم و هم تاثیر بگیریم و هم تاثیر بپذیریم.
تورانی با اظهار تاسف از اینکه مدارس درس و کنکور محور شدهاند؛ اظهار داشت: متاسفانه دانش آموزان را آنقدر درگیر کنکور کردهایم که از دنیای هنر و فیلم دور شده اند؛ حتی فرصت کتابخوانی را از آنها گرفتهایم، درحالیکه ما در مدارس دو ساعت آموزشی را آزاد کردهایم و به مدیران و معلمان این امکان را دادهایم تا از فیلم ها استفاده کنند.
معاون وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه ۱۴ میلیون دانش آموز داریم در حالی که تنها ۴ میلیون دانش آموز امکان دیدن فیلمهای رشد را پیدا میکنند؛ افزود: باید مدیران آموزش و پرورش را نسبت به رسانه سینما حساس کنیم.
این مقام مسئول با اظهار امیدواری از اینکه دانشگاه فرهنگیان هم در جشنواره رشد ورود کرده است؛ گفت: هنرمندان اگر فیلم نسازند میمیرند و باید زمینه فراهم شود تا همه اقشار و تفکرات که دلشان برای تعلیم و تربیت کشور میسوزد فرصت بیان داشته باشند و این مورد یکی از شاخصههای این دوره بود که به آن اهمیت داده شد.
مخاطب بالقوه جشنواره بین المللی رشد
در ادامه وحید نیکخواه آزاد دبیر چهل و هشتمین جشنواره بین المللی فیلم رشد با اشاره به پیشینه این جشنواره که در خاورمیانه قدیمی ترین و در آسیا یکی از قدیمی ترین جشنوارهها است؛ گفت: مخاطب بالقوه جشنواره رشد حدود ۱۵ میلیون نفر است درحالیکه پارسال بیش از ۴ میلیون دانش آموز در طی جشنواره فیلم دیدند.
وی طیف مخاطبین جشنواره را بسیارمتنوع خواند و با بیان اینکه جشنواره رشد یک جشنواره موضوعی است و ماموریت آن با وزارتخانه آموزش و پرورش است، گفت: امسال جشنواره نه تنها از نظر کمی بسیار پیشرفت داشته است که از نظر کمی هم بسیار متفاوت از سال های قبل بوده است.
نیکخواه آزاد به تدوین طرح جامعی درارتباط با جشنواره رشد و آموزش و پرورش اشاره کرد و گفت: وزارت آموزش و پرورش به استفاده از فیلمها در برنامه آموزشی توجه ویژهای دارد.
دبیر جشنواره رشد با اشاره به گنجاندن درس «ابد و یک روز» در کتاب درسی دوازدهم و بازخورد بسیار خوب آن از طرف بازیگران این فیلم از جمله نوید محمد زاده؛ پریناز ایزدیار و پیمان معادی افزود: آموزش و پرورش به شدت پیگیر این موضوع است که ارتباط جدی بین سینما و مدارس برقرار شود و فیلمسازان مجرب سینمای کودک و غیر کودک بتوانند نقش خود را در این زمینه ایفا کنند.
نیکخواه آزاد از حضور فیلمهای مهمی از جمله توران خانم ساخته رخشان بنی اعتماد و مجتبی میرتهماسب برای اولین بار در چهل و هشتمین جشنواره بین المللی رشد خبر داد و افزود: در بخش بین المللی به حدی فیلم به دفتر جشنواره ارسال شد که از بخشی از آنها خواستیم تا فیلم هایشان سال آینده به نمایش در بیایند.
وی همچنین از دوبله فیلمها برای دانش آموزان دبستانی به سرپرستی ناصر ممدوح خبر داد و گفت: در جشنواره چهل و هشتم ضمن انتخاب فیلم های درجه یک ایرانی، فیلم های مهمی از جمله «کودک خاموش» که جایزه اسکار ۲۰۱۸ را گرفت هم در لیست نمایش داریم که از طریق قانونی به بخش مسابقه راه پیدا کرده است.
دبیر جشنواره مناسبات خانوادگی را یکی از موضوعات مهم برای انتخاب فیلمها دانست و گفت: فیلمهایی بودند که موضوعات مرتبط با جشنواره داشتند اما به دلیلی اینکه کیفیت خوبی نداشتند از لیست انتخاب حذف شدند چراکه کیفیت به اندازه موضوع برای ما مهم بود.
نیکخواه آزاد با بیان این مطلب که جشنواره فیلم رشد به دنبال تقویت تولید آثار آموزشی است؛ گفت: عنوان رسمی این رویداد فرهنگی، جشنواره فیلمهای «علمی، آموزشی و تربیتی» است با این حال و بر خلاف این عنوان، جشنواره رشد در سالیان اخیر در بخش فیلمهای داستانی که عمدتاً فیلم های تربیتی به حساب می آیند، غنیتر بوده و حضور فیلمهای علمی و آموزشی باکیفیّت در آن به مرور کمرنگ شده است.
وی با بیان اینکه باید موانع ساخت فیلمهای علمی و آموزشی شناخته و رفع شود؛ اظهار داشت: ما در این دوره از جشنواره درصدد هستیم فرصتها و تهدیدهای این امر را بررسی و توجّه مسئولان را به آن جلب کنیم و شخصاً امیدوارم که در سال های آینده با وضعیت بهتری مواجه شویم.
**شعار جشنواره امسال؛ دانش در آیینه تصویر
وحید نیکخواه آزاد؛ شعار جشنواره امسال را «دانش در آینه ی تصویر» اعلام کرد و گفت: این جشنواره هنگامی به چشم انداز آرمانی خود نزدیک میشود که بتواند مجموعهای از فیلمها را در راستای اهداف و برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش عرضه کند.
دبیر چهل و هشتیمن جشنواره بین المللی رشد با اشاره به این مطلب که امسال فیلمهایی که به سه سرفصل علمی، آموزشی و تربیتی ارتباط مستقیم دارند، در جشنواره حضور پررنگ تری دارند؛ از برگزاری گفتگوها و میزگردهایی در این خصوص خبر داد که در کنار نمایش فیلم ها به طور گسترده به آنها پرداخته می شود.
**۷۴۰ فیلم ایرانی به دبیرخانه رسید
نیکخواه آزاد تعداد فیلمهای ایرانی رسیده به دبیرخانه را ۷۴۰ فیلم اعلام کرد که آثار منتخب در سه بخش فیلم داستانی، پویانمایی و مستند به رقابت خواهند پرداخت.
وی همچنین از حضور ۴۶۶ فیلم از فیلمسازان ایرانی خبر داد که متقاضی شرکت در بخش بین الملل جشنواره هستند و آثار آن ها توسط هیئت انتخاب بررسی شده و در نهایت از این تعداد، ۴۷ فیلم پویانمایی، ۱۸ فیلم مستند و ۳۵فیلم داستانی برای شرکت در بخش مسابقه ی بین الملل این جشنواره انتخاب شده اند.
بنابر گفته های دبیر جشنواره بین المللی فیلم رشد؛ از میان ۷۴۰ فیلم ایرانی متقاضی شرکت در جشنواره، ۱۰۸ فیلم برای شرکت در بخش مسابقهی بین المللی برگزیده شدهاند که شامل ۸ فیلم بلند داستانی،۳۸ فیلم کوتاه داستانی، ۲۰ فیلم مستند و ۴۲ فیلم پویانمایی هستند. نیکخواه همچنین در بخش بین الملل، فیلم ها از ۲۸ کشور از ۵ قاره حضور خواهند داشت که از میان آنها ایتالیا با ۱۱ فیلم، هند با ۸ فیلم و فرانسه با ۷ فیلم، دارای بیشترین نماینده در این جشنواره هستند.
**رقابت ۱۳ فیلم بلند سینمایی در جشنواره
نیکخواه آزاد همچنین از رقابت ۱۳ فیلم بلند سینمایی در این جشنواره خبر داد و افزود: در بخش داستانی بلند در این دوره از جشنواره ۸ فیلم سینمایی ایرانی و ۵ فیلم سینمایی خارجی به بخش مسابقه راه یافتند.
وی همچنین از حضور پویانماییهای خارجی چون ابرقهرمانان من، پابرهنه، خانه، گام های قهرمان، ماه نورد، میرکات از کشورهای کلمبیا، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، مالزی، جمهوری چک، دانمارک، اسلواکی در جشنواره خبر داد و اضافه کرد: در این بخش از میان آثار ایرانی رسیده به دبیر خانهی جشنواره ۸ فیلم سینمایی زیر در بخش مسابقه ی بین الملل رقابت خواهند کرد. اتاق تاریک (روح الله حجازی)، بیست و یک روز بعد (محمدرضا خردمندان)، تپلی و من (حسین قناعت)، درساژ (پویا بادکوبه)، زیر سقف دودی( پوران درخشنده)، لکنت(محمدرضا حاجی غلامی)، من و جمعه (حسین عامری)، هندی و هرمز (عباس امینی) از جمله این فیلمها بودند.
**دانش آموزان فیلمساز باهم رقابت می کنند
دبیر جشنواره بین المللی رشد گفت: از میان ۱۳۸ فیلم ارسالی فرهنگیان به دبیرخانه جشنواره رشد، ۲۰ فیلم زیردر بخش مسابقه حضور خواهند داشت که در حوزه های مستند علمی آموزشی، فیلم داستانی کوتاه و پویانمایی تولید شدهاند و به موضوعاتی چون بهداشت و تندرستی، تعلیم و تربیت، مسائل اجتماعی، حفظ ذخایر ملی، آموزه های دینی، کار آفرینی و حرفه آموزی می پردازند.
وی ادامه داد: همچنین از میان ۱۲۷ فیلم رسیده به دبیرخانه، ۱۵ فیلم به بخش فیلمسازان دانش آموز جشنواره راه یافتند که از این تعداد ۱۱ اثر از دانش آموزان دختر و ۴ فیلم از دانش آموزان پسر از استان های فارس، قزوین، زنجان، خوزستان، خراسان رضوی، اصفهان، کرمان و تهران برای کسب تندیس زرین جشنواره با هم رقابت می کنند.
رقابت ۸۹ پویانمایی ایرانی و خارجی در جشواره رشد
بنابرگفته های دبیر جشنواره بین المللی رشد در این دوره از جشنواره ۸۹ پویانمایی ایرانی و خارجی در بخش پویا نمایی به رقابت می پردازند که از این تعداد ۴۲ فیلم پویانمایی ایرانی و ۴۷ انیمیشن خارجی به بخش مسابقه راه یافته اند. این آثار از کشورهای روسیه، مجارستان، مکزیک، آلمان، دانمارک، انگلستان، هند، فرانسه، کانادا، آمریکا، لیتوانی، عراق، مالزی، اسلوونی، استرالیا، مصر، ژاپن، جمهوری چک، ایتالیا، آرژانتین و ایرلند هستند. همچنین در این بخش از میان آثار ایرانی رسیده به دبیر خانه ی جشنواره ۴۲ پویانمایی در بخش مسابقه ی بین الملل رقابت خواهند کرد.
**رقابت ۶۸ فیلم داستانی کوتاه در بخش بینالملل
وحید نیکخواه آزاد همچنین با اعلام این خبر که ۳۸ فیلم ایرانی و ۳۰ فیلم از فیلمسازان خارجی به بخش مسابقه فیلم های داستانی کوتاه راه یافتند؛ گفت: این آثار از کشورهای انگلستان، هند، مصر، ترکیه، اندونزی، یونان، ایتالیا، مالتا، اسپانیا، پرتغال، تونس، برزیل، مکزیک، آلمان، دانمارک، فیلیپین، فنلاند حضور خواهد داشت.
**رقابت ۳۹ فیلم مستند در جشنواره
دبیر جشنواربین المللی فیلم رشد در ادامه از رقابت ۳۹ فیلم مستند در بخش بینالملل خبر داد. نیکخواه آزاد گفت: ۲۱ مستند ایرانی و ۱۸ مستند خارجی به بخش مسابقه بین الملل راه یافتند که این آثار از کشورهای مکزیک، سنگاپور، صربستان، هلند، بنگلادش، پاکستان، اندونزی، هند، ایالات متحده آمریکا، مولداوی، بلژیک، اسپانیا و آلمان هستند.
**معرفی داوران ایرانی چهلوهشتمین جشنواره بینالمللی فیلم رشد
دبیر جشنواره بین المللی رشد در ادامه این نشست به معرفی اعضای هیات داوران پرداخت. علیرضا رضاداد، مهوش شیخ الاسلامی و مهدی خرمیان به عنوان اعضای ایرانی هیات داوران این دورهی جشنواره معرفی شدند که به همراه داوران خارجی به ارزیابی آثار میپردازند.
وی افزود: اسامی داوران خارجی این دوره از جشنواره استفان مازوویچ از صربستان؛ فلیپ آرالتینکی از لبنان در بخش مستند، گانگ لیان فنگ از چین و الیف ارگزن از ترکیه در بخش داستانی و ماتیا میلیچ از کروواسی و پاندای از هند در بخش پویانمایی هستند
**مرور آثار آموزشی کیارستمی
یکی دیگر از بخش هایی که در این نشست به آن اشاره شد؛ مرور آثار آموزشی کیارستمی بود.
دبیر جشنواره بین المللی رشد درباره این بخش اظهار داشت: ۶ فیلم آموزشی و ۲ فیلم تربیتی از ساختههای فیلمساز فقید، عباس کیارستمی که همگی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ساخته شده اند، در جشنواره رشد به نمایش گذاشته خواهد شد و پس از نمایش این آثار در ۲ سانس، جلسه گفت وگو با حضور کارشناسان و همکاران قدیمی عباس کیارستمی برگزار می شود.
«زنگ تفریح»، «من هم میتوانم»، «دو راه حل برای یک مسئله»، «رنگها»، «دنداندرد» عنوان فیلمهای آموزشی زنده یاد کیارستمی هستند که در این جشنواره نمایش داده خواهند شد. همچنین دو فیلم «اوّلیها» و «مشق شب» نیز از جمله آثار تربیتی این فیلمساز است که در جشنواره رشد اکران خواهد شد.
**ثبت نام اعضای کانون فیلم رشد
وحید نیکخواه آزاد با بیان اینکه عضویت در کانون فیلم رشد رایگان است، اظهار داشت: اعضای کانون میتوانند از تمامی برنامههای چهل و هشتمین دوره ی جشنواره فیلم رشد، به صورت رایگان استفاده کنند. همچنین شرکت در جلسات گفتگو با فیلمسازان، کارگاه های آموزشی، دیدار با کارگردان ها، بازیگران و عوامل فیلم های شرکت کننده در جشنواره برای افرادی که عضو کانون شوند، امکان پذیر است.
شرکت در مسابقهی تصویری نقد فیلم های جشنواره (با صدها جایزه ی ارزنده)، عضویت رایگان در سینماتک فیلم رشد، حضور تعدادی از اعضا در مراسم افتتاحیه و اختتامیه ی جشنواره، از دیگر مزایای عضویت در کانون فیلم رشد اعلام شد.
دبیر جشنواره بین المللی فیلم رشد همچنین با بیان این مطلب که سینماگران، سینمادوستان، دانشجویان، آموزگاران و دانش آموزان می توانند با مراجعه به سایت کانون به نشانیhttp://festival.roshd.irثبت نام کنند و به عضویت کانون فیلم رشد درآیند؛ گفت: اعضای کانون فیلم رشد، برای اطلاع از نحوه و زمان تحویل کارت عضویت، اخبار و برنامه های جشنواره و چگونگی شرکت در مسابقه تصویری نقد فیلم های حاضر در چهل و هشتمین جشنواره ی فیلم رشد، در فضای مجازی، به نشانی@roshdfilmfestival در اینستاگرام و دیگر شبکه های اجتماعی مراجعه کنند.
**توافق انجمن سینمای جوانان ایران با جشنواره رشد
نیکخواه آزاد با اعلام این خبر که امتیاز شرکت رایگان در دورههای آموزشی انجمن سینمای جوانان ایران به ١۵ فیلمساز دانشآموز راه یافته به بخش رقابتی جشنواره رشد اعطا میشود؛ عنوان کرد: انجمن سینمای جوانان ایران با اهدای جایزه نقدی به برگزیدگان نهایی این بخش، علاوه بر تقدیر از آنان حمایت میکند و مطابق این توافق گزیدهای از فیلمهای سی و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران در جشنواره رشد به نمایش در خواهد آمد و میزگردی در زمینه فیلمسازی دانشآموزی برگزار خواهد شد. همچنین انجمن سینمای جوانان ایران امکان حضور فعّال همکاران جشنواره رشد در زمان برگزاری سی و پنجمین جشنواره فیلم کوتاه تهران را فراهم میکند تا اعضای انجمن سینمای جوانان ایران و شرکتکنندگان در این جشنواره، با بخشها و برنامهها جشنواره رشد آشنا شوند و به عضویت کانون فیلم رشد درآیند.
دبیر چهل و هشتمین جشنواره بین المللی فیلم رشد همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر عدم نمایش فیلم «آن سوی ابرها» ساخته مجید مجیدی در جشنواره امسال فیلم رشد گفت: با تمام تلاشی که کردیم نتوانستیم با تهیه کننده این فیلم برای اکران آن در جشنواره به توافق برسیم در حالیکه این همکاری از سوی بسیاری از تهیه کنندگان و کمپانی های دیگر انجام گرفت.
**معرفی جایزه بین المللی مصطفی
وحید نیکخواه آزاد در پایان به جایزه بین المللی مصطفی که نوبل ایرانی است اشاره کرد و گفت: در این دوره از جشنواره این جایزه معرفی و فیلم های علمی منتخب آنها که توسط دانش آموزا ساخته شده است؛ نمایش داده می شود.
در ابتدای این نشست با حضور با حضور وحید نیکخواه آزاد (دبیر جشنواره)، حیدر تورانی (معاون وزیر آموزش و پرورش و سرپرست سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزش) ومحمد ناصری (رییس جشنواره و مدیرکل دفتر انتشارات و تکنولوژی آموزشی سازمان پژوهش و برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش) از پوستر چهل و هشتمین جشنواره بین المللی فیلم رشد رونمایی شد.
بنا بر این گزارش، بیش از چهار هزار فیلم خارجی متقاضی حضور در بخش رقابتی چهل و هشتمین جشنواره بین المللی فیلم رشد شدند که در نهایت از این تعداد، ۴۷ فیلم پویانمایی، ۱۸ فیلم مستند و ۳۵فیلم داستانی برای شرکت در بخش مسابقه ی بین الملل این جشنواره انتخاب شده است.
آثار انتخابی در سه بخش فیلم های داستانی، پویانمایی و مستند (شامل مستند علمی ـ آموزشی و مستند به مفهوم عام) به رقابت خواهند پرداخت.
این فیلم ها از ۲۸ کشور از ۵ قاره در مسابقه ی بین الملل حضور خواهند داشت که از میان آنها ایتالیا با ۱۱ فیلم، هند با ۸ فیلم و فرانسه با ۷ فیلم، دارای بیشترین نماینده در این جشنواره هستند.
همچنین از میان ۷۴۰ فیلم ایرانی متقاضی شرکت در چهل و هشتمین جشنواره ی بین المللی فیلم رشد، ۱۰۹ فیلم برای شرکت در بخش مسابقه ی بین المللی برگزیده شدهاند که شامل ۸ فیلم بلند داستانی، ۳۸ فیلم کوتاه داستانی، ۲۱ فیلم مستند و ۴۲ فیلم پویانمایی هستند.
سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش چهل و هشتمین جشنواره بین المللی فیلمهای علمی، آموزشی و تربیتی رشد را از ۲۵ آبان تا ۲ آذر ۹۷ در سینما فلسطین تهران برگزار خواهد کرد.
انتهای پیام
ثبت نظر