سیدعلیاصغر میرباقریفرد از اهمیت برگزاری کرسیهای زبان فارسی در جهان و اعتباری که به گفته او در مقایسه با بودجه سایر بخشها کم است اما سبب حفظ کرسیهای زبان فارسی میشود میگوید.
رئیس انجمن ترویج زبان و ادبیات فارسی درباره نقشی که کرسیهای زبان فارسی در ترویج زبان و ادبیات فارسی و فرهنگ ایرانی در جهان دارند، اظهار کرد: این کرسیها از زمانی که شکل گرفتهاند تا امروز، نقش بسیار مهمی را ایفا کردهاند. اگر در مجموعه دانشگاههای دنیا که این کرسیها در آنجا برگزار شده است، بررسی کنیم، میبینیم که نوع فعالیتها، تعداد دانشجویانی که جذب این دورهها شدهاند و دانشآموختگانی که در این دورهها با زبان و ادبیات فارسی، ایرانشناسی و اسلامشناسی آشنا شدهاند نشان میدهد که سهم تاثیرگذاری در معرفی فرهنگ ایرانی و زبان و ادبیات فارسی ایفا کردهاند. اما اینکه همه کرسیها را دارای نقش واحد بدانیم جای تامل دارد چون طبیعی است که متناسب با نوع فعالیت هر کرسی، نحوه اثرگذاری و میزان اثربخشی آن متفاوت است.
او با بیان اینکه هر یک از کرسیهای زبان فارسی با زحمات زیادی شکل گرفته است، با اشاره به آسیبهایی که تعطیل شدن این کرسیها به دنبال خواهد داشت، گفت: ما حدود ۶۵ کرسی فعال در سطح دانشگاههای مختلف دنیا داشتیم که برای پا گرفتن هر کدام از آنها و گسترش فعالیتهایشان خیلی زحمت کشیده و برنامهریزی شده است تا اینکه جای خودشان را در دانشگاههای مختلف جهان باز کنند و علاقهمندان به زبان و فرهنگ ما را تحت تعلیم و آموزش قرار دهند. اما حالا وقتی اینها تعطیل میشود، معنایش این است که پایگاههای علمی و فرهنگی که در اختیار داشتیم و برای برپا کردنشان و گسترش فعالیتشان هم هزینههای مادی و هم هزینههای معنوی زیادی دادهایم و عده زیادی در این راه زحمت کشیدهاند، تعطیل میشوند و فعالیتشان را قطع میکنند و به طور طبیعی دیگر آن اثرگذاری را برای معرفی فرهنگ غنی ایرانی اسلامی و زبان و ادبیات فارسی نمیتوانند داشته باشند.
میرباقریفرد که تعطیلی کرسیهای زبان فارسی را یک ضایعه میداند، ادامه داد: امروزه هرچند با مشکلات اقتصادی زیادی روبهرو هستیم اما حتما برای فرهنگ هم باید اولویت قائل شویم. اولا ماهیت آثار ادبیات فارسی و همینطور تواناییهای زبان شیرین و تاثیرگذار فارسی در طول تاریخ در برابر حوادث متعدد خطرناک و هولناک خودش را حفظ کرده و نقشش را برای حفظ هویت ملی ما همیشه محفوظ داشته است تا امروز این میراث به دست ما برسد. این میراث با این غنا و ادبیات ما به این پهنه و گستره طالبان زیادی در سطح دنیا دارد. علتش هم این است که ادبیات فارسی از قرآن، سنت و سیره معصومین (ع) شکل گرفته و از سرچشمه فرهنگ اسلامی برخوردار است. هر کدام از شاعران ما پیامهای متعالیای را به دنیا انتقال میدهند و دنیا الان تشنه این فرهنگ، زبان و ادبیات است.
این عضو گروه علمی گسترش زبان فارسی و ایرانشناسی در دانشگاههای خارج از کشور سپس به تلاش سایر ملل در گسترش و ترویج زبانشان اشاره کرد و گفت: از یک طرف این جاذبه و علاقهمندی جهانیان به زبان و ادبیاتمان را داریم و از طرف دیگر میبینیم کشورهای دیگر مثل کشورهای عربی، فرانسه، انگلیس، آلمان و همچنین چین، ژاپن و کره با همه توان برای گسترش زبانشان سرمایهگذاری میکنند. حتی ترکیه فعالیت سختی را در این حوزه شروع کرده است. اما ما به جای اینکه همپای آنها حرکت کنیم، فعالیت کرسیهایمان را محدود کردهایم و حالا هم در آستانه تعطیل شدن هستند.
او افزود: واقعیت این است هزینهای که موجب میشود این کرسیها فعال شوند در برابر هزینههای سنگینی که در عرصههای دیگر فرهنگی و حتی بخشهای دیگر باید بشود تا برقرار بمانند، کم است. ما اگر بخواهیم اعتباری تعیین کنیم که این کرسیها فعالیتشان محفوظ بماند و حداقل در این سطح ثابت نگهشان داریم حتی نه اینکه بخواهیم گسترششان بدهیم، هرچند که معقول و درست این است که کرسیها گسترش پیدا کنند، دو میلیون یورو نیاز است. اگر این اعتبار تامین شود کرسیهای ما از خطر تعطیلی نجات پیدا میکنند. اما این مبلغ هم تامین نشده است.
رئیس انجمن ترویج زبان و ادبیات فارسی خطاب به مسئولان دستاندرکار، برای حفظ کرسیهای زبان فارسی بیان کرد: من با توجه به اینکه نظام ما یک نظام فرهنگی است و مهمترین دستمایههایمان برای ارائه به جهان در حوزههای فرهنگی است و تبلور زیبای این فرهنگ در ساحت ادبیات و زبان فارسی است خواهش میکنم از مسئولانی که در حوزههای اقتصادی و تامین بودجه نقشی ایفا میکنند، توجهی نشان دهند. این اعتبار که نسبت به بخشهای دیگر چندان سنگین نیست، پس پیشبینی کنند و اعتبار تخصیص دهند تا این کرسیها که معرف فرهنگ ما است و نقش مهمی را در شناساندن سابقه درخشان فرهنگی ملت ایران بر عهده دارد فعال باقی بماند.
میرباقریفرد در پایان افزود: تاکید میکنم که امروز از بزرگترین دستمایههایمان به جهان بشریت و جهان استفاده میکنیم و همین دستمایههای فرهنگی است که با فرهنگ غنی اسلامی پیوند دارد. ادبیات و زبان فارسی زیباترین جلوهگاههای این فرهنگ هستند. اعتباری که میتواند این فعالیتها را حفظ کند، اعتبار زیادی نیست. پس هر کس که میتواند نقشی بر عهده بگیرد تا این خطر را از کرسیها دور کند به عنوان یک وظیفه اسلامی و ایرانی آن را ادا کند تا ما نه تنها این دغدغه را نداشته باشیم که کرسیها تعطیل شوند بلکه با توجه به مشتاقانی که در سراسر دنیا نسبت به ادبیات و زبان فارسی علاقه نشان میدهند در تلاش باشیم برای گسترش آنها در سطح دنیا.
ایسنا پیگیر گفتوگو با مسئولان مربوط در این زمینه است.
انتهای پیام
برچسب ها
ثبت نظر