Fa En پنجشنبه 24 آبان 1403 ساعت 7 و 43 دقیقه

فصلنامه نقد کتاب «ادبیات و هنر» منتشر شد

فصلنامه نقد کتاب «ادبیات و هنر» منتشر شد

شماره اول و دوم فصلنامه نقد کتاب «ادبیات و هنر» با صاحب‌امتیازی موسسه خانه کتاب منتشر شد.

سه شنبه 25 دی 1397 ساعت 15:20

به‌گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی موسسه خانه کتاب، فصلنامه نقد کتاب «ادبیات و هنر» ویژه بهار و تابستان ۱۳۹۷ با سردبیری مریم حسینی، عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه الزهراء انتشار یافت.


در بخش سرسخن به قلم نیکنام حسینی پور، مدیرمسئول آمده است: «فصلنامه نقد کتاب» در طول عمر خود به‌دنبال دگرگونی‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و حتی مدیریتی شاهد فراز و فرود فراوان بوده و بارها در روش، محتوا، زمان انتشار و یا عنوان آن تغییراتی ایجاد شده، اما بنای مسئولان فرهنگی به‌ویژه مدیران خانه‌ کتاب، هرگز بر عدم انتشار این نشریه نبوده است؛ چراکه از اهداف بنیان‌گذاری آن اطلاع‌رسانی، نقد و معرفی کتاب و کمک به ارتباط خلاق میان پدیدآورندگان، ناشران و سایر فعالان عرصه نشر و فرهنگ کشور است که خود از سنگ بناهای فعالیت خانه‌ کتاب است.


نشریات خانه‌ کتاب نیز به دلایل گوناگون همچون دیگر نشریات، گاه در معرض تغییر و تحول بوده است. وقفه‌های کوتاه چندماهه در انتشار فصلنامه، تغییراتی که در نام نشریه رخ داده، هم‌گامی آن با موضوعات دیگر، تغییر سردبیران، تحول در خط مشی نشریه و چاپ آن به شکل ماهنامه یا فصلنامه، به ضرورت و در موقعیت‌های خاص پیش آمده، اما انتشار آن هیچ‌گاه متوقف نشده است. این فصلنامه بر سعی وافر تمامی سردبیران و همکاران پیشین نشریه و نویسندگانی که در طی سال‌های متمادی با آن همکاری داشته‌اند، ارج می‌نهد و به یاری خداوند متعال، در این هنگام نیز همچون گذشته با هدف معرفی و نقد تازه‌های کتاب در ایران و دیگر کشورها منتشر می‌شود.»
 
همچنین مریم حسینی سردبیر جدید این فصلنامه در بخشی از سخن سردبیر آورده است: «از بهار ۱۳۹۴ ماهنامه کتاب ماه ادبیات به سردبیری مصطفی موسوی به فصلنامه تغییر یافت و دوازده شماره با عنوان فصلنامه نقد کتاب ادبیات منتشر شد. انتشار مجله در قالب جدید و به صورت فصلنامه فرصت بهتری را برای انتخاب مقالات برتر و درج آنها فراهم آورد. امیدوارم  دوره جدید  که در زمان اضطرار و برهه ای دشوار فرصت نشر یافته است، بتواند همچون دوره های پیشین عمل کند. اگر بنا بر این شده باشد که این نشریه زین پس با عنوان فصلنامه نقد کتاب ادبیات و هنر منتشر شود در نتیجه صفحات کمتری به هر یک از این عرصه ها اختصاص یابد، امیدوارم به جای آن بتوانیم با بالابردن سطح کیفی مقالات جای خالی صفحات نانوشته را جبران کنیم. با روش تلفیقی که به دلایل گوناگون، خانه کتاب برای دسته‌بندی مجلات پیش گرفته این نشریه با فصلنامه نقد کتاب هنر ادغام شد و تصمیم بر آن شد که از این پس فصلنامه حاضر مقالات و حوزه هنری و ادبی را در خود بگنجاند.

هدف این نشریه انتشار مقالاتی در حوزه نقد کتاب‌های پژوهشی و درسی دانشگاهی است تا با توجه به نگاه و نگرش منتقدان بر این کتاب‌ها، برترین آثار منتشرشده معرفی و ارزش‌های آن آشکار شود و از طرف دیگر نویسندگان آثار  تالیفی و پژوهشی برای انتشار آثار خود تلاش بیشتری کنند...»

مقاله «چگونه مقاله‌ای در نقد و بررسی کتاب بنویسیم؟ سخنی در پاسخ به چراهایی که هنگام خواندن کتاب برایمان پیش می‌آید، ترجمه مهرناز شیرازی عدل»، «مقاله آغازین» این شماره از فصلنامه نقد کتاب «ادبیات و هنر» است و در بخش «نقد شفاهی» نقد و بررسی کتاب «پژوهشی انتقادی کاربردی در مکتب‌های ادبی» نوشته مریم حسینی، ابوالفضل حری و عیسی امن‌خانی پیش روی خوانندگان قرار گرفته است.

«به فرهنگ باشد روان تندرست: نقدی بر کتاب فرهنگ‌واره لغات و ترکیبات عربی شاهنامه» نوشته هوشنگ محمدی افشار، «سوژه در پیچ و خم داستان پسامدرن ایران: نگاهی انتقادی به کتاب تحلیل سوژه در ادبیات داستانی پسامدرن ایران» نوشته قدرت‌الله طاهری و «ما و ناگزیریمان از کاربست نظریه‌های ادبی: نگاهی انتقادی به کتاب سنت تصحیح متن در ایران پس از اسلام و کاستی‌های روش‌شناسانه آن» نوشته عیسی امن‌خانی در بخش «نقد کتاب پژوهشی (ادبیـات)» آمده است.

همچنین، آزاده شریفی به نقد و بررسی«موراکامی در مترو: بررسی رمان مترو اثر هاروکی موراکامی» پرداخته است. در بخش «نقد تصحیح متن» مقاله «نباشد این نمط از عاقلان پسندیده: نقد و بررسی جدیدترین تصحیح دیوان منوچهری» نوشته یاسر دالوند منتشر شده است.

علاقه‌مندان می‌توانند در بخش «نقد کتاب پژوهشی (هنـــر)» این شماره از فصلنامه نقد کتاب« ادبیات و هنر» چهار مقاله با عنوان‌های «امر واقعی در بوته بازخوانی، آزمایش و ستایش: نقد کتاب در ستایش امر واقعی، محمد خدادادی مترجم‌زاده»، «تصویر مردم: معرفی و بررسی کتاب گوستاو کوربه و انقلاب ۱۸۴۸، محمدرضا مریدی»، «در گذر از مِه؛ گزارشی از کتاب دین ملک طاووس: یزیدی‎ها و جهان معنوی آنها» و «شمایل‌شناسی: پرسش از متد یا ساختار؟ نقد کتاب معنا در هنرهای تجسمی، جمال عرب زاده» را بخوانند.

همچنین نیلوفر آقاابراهیمی و محمدجواد احمدی‌نیا کتاب های «راهنمای نظریه‌ ادبی» و «متن و تصویر در هنر سده های میانه ایران» را در این شماره از فصلنامه معرفی کرده‌اند.

کتابشناسی مکتب‌های ادبی، ترجمه انگلیسی چکیده مقالات و  فهرست مطالب انگلیسی بخش‌های پایانی این فصلنامه را تشکیل می‌دهند.


فصلنامه نقد کتاب «ادبیات و هنر» سال اول، شماره ۱و۲، بهار و تابستان ۱۳۹۷ به صاحب امتیازی موسسه خانه‌کتاب و مدیرمسئولی نیکنام حسینی‌پور، به بهای ۱۰هزار تومان منتشر شده و در ضمن فایل الکترونیکی آن نیز در litbr.faslnameh.org منتشر شده است.

انتهای پیام

تعداد بازدید : 218

ثبت نظر

ارسال