ساعت 24-طرز تهیه دوغ گازدار خانگی / طرز تهیه دوغ با ماست خانگی / مواد لازم برای تهیه دوغ گازدار خانگی / نکات مهم تهیه دوغ گازدار خانگی / نکاتی راجع به دوغ
مواد لازم برای تهیه دوغ گازدار خانگی :
ماست
آب
چند حبه قند
طرز تهیه دوغ گازدار خانگی :
در ابتدا باید در انتخاب ماست دقت لازم را داشته باشید. منظورمان این است که ماست یک دست و ترش باشد ( اگر ماست ترش نبود ماست را در ظرف در بسته و به مدت ۳ روز در یخچال نگهداری می کنیم )
در مرحله بعد ماست را آنقدر هم می زنیم تا کاملا براق گردد سپس به اندازه دو برابر ماستی که داریم آب به آن اضافه می نماییم و میزان نمک هم به سلیقه شما خواهد بود حالا برای گازدار شدن دوغ کافیست دو حبه قند به آن اضافه نماییم بعد دوغ را به مدت ۱۰ دقیقه در ظرف سربسته ای ( کاملا بسته و محکم ) خوب تکان می دهیم و در آخر ظرف که دوغ را در آن آماده کردیم را در هوای آزاد به مدت یک هفته نگهداری می نماییم.
حالا دوغ را با یخ آماده سرو کردن می باشد.
نکات مهم تهیه دوغ گازدار خانگی:
برای بیشتر گاز دار شدن دوغ نیازی به اضافه کردن قند نیست و همان مقدار قند کافی می باشد.
دوغ را پیش از استفاده حتما خوب تکان دهید.
طرز تهیه دوغ با ماست خانگی:
اگر می خواهید ماست را خودتان تهیه نمایید برای گاز دار نمودن دوغ در ابتدا شیر را داخل قابلمه بزرگی می ریزیم و زیر آن را روی حرارت ملایم قرار می دهیم دقت نمایید شیر سر ریز نشود.
هنگامی که شیر یک جوش خورد زیر شیر را خاموش نمایید همین مقدار کافی است. قابلمه را از روی گاز بر می داریم و روی کابینت قرار می دهیم .زمان می هیم تا شیر خنک گردد. وقتی که حرارت آن ولرم شد کافی است یعنی هنگامی که نه سرد باشد نه گرم.
در این مرحله به ازای هر لیتر شیر یک قاشق غذا خوری ماست اضافه نمایید. مثلاً اگر دو لیتر شیر داریم دو قاشق ماست را در ظرفی ریخته و سپس شیر ولرم را به آن اضافه نمایید.
در مرحله بعد، در قابلمه را می بندیم و روی قابلمه را با ملافه ضخیم یا پتوی نازک قرار می دهیم و حسابی قابلمه را با پتو گرم می کنیم.بعد یکی دو ساعت صبر می نماییم. در حال حاضر ماست به اصطلاح « گرفته » است. ولی آماده خوردن نمی باشد. پتو یا ملحفه را از روی ماست بر می داریم و ماست را داخل یخچال قرار می دهیم.
باید تا گذشت زمان بیست و چهار ساعت صبر کرده و به ماست نباید دست زد. بعد از گذشت این زمان، گوشه ماست را با یک نعلبکی به اصطلاح می شکنیم. یعنی با یک نعلبکی گوشه ای از ماست را برمی داریم و آن تیکه از ماست را روی بقیه ماست ها می گذاریم. نعلبکی را هم می گذاریم همون گوشه ماست باقی بماند. این کار موجب این می شود که آب ماست توی آن قسمت از ظرف جمع بشود. حالا باید به ماست سر بزنیم و آب ماست را از ماست جدا نماییم.
با این کار هم ماست سفت تر می گردد، هم آب ماست برای تهیه دوغ لازم می شود. تا اینجا ماست حاضر است. آب ماست ها را داخل یک شیشه یا بطری می ریزیم. وقتی همه آب های ماست را در یک جا جمع کردیم، در بطری را سفت می نماییم و می گذاریم یک تا دو روز در دمای آشپزخونه باقی بماند.
البته باید به این نکته اشاره کرد که وقتی که داریم آب ماست را داخل بطری می ریزیم، قطعاً مقداری ماست هم داخل بطری خواهد شد. دوغ بعد از یکی دو روز آماده سرو می باشد.
نکته قابل ذکر این است که آن چند قاشق ماست که به شیر اضافه می کنیم در واقع مایه ماست ما می باشد که هر چه مرغوب تر باشد ماست بهتری حاصل می گردد و اینکه وقتی خواستید در بطری دوغ را بعد دو روز باز نمایید مراقب گاز دوغ باشید.
چند نکته!
• دقت نمایید که دوغ هر چه بیشتر در حل استراحت بماند ترش تر خواهد بود.
• ما با اضافه کردن قند می خواهیم دوغ ترش تر و گاز دار تر داشته باشیم ، ولی اگر دوغ شیرین دوست دارید میتوانید قند را اضافه نکنید و بعد ازگذشت زمان یکی دو روز در بطری را باز نمود ه تا دوغ ترش نگردد.
• زمانی که دوغ را داخل بطری می ریزیم کمی از سر آن را خالی نگه دارید.
• میزان شکر یا قند گفته شده نباید بیشتر گردد، چرا که مزه دوغ را خراب میکند.
• استفاده از دوغ برای افرادی که دارای مزاج گرم و خشک هستند مفید می باشد.
• در طب سنتی گفته شده دوغ را با مصلحاتی مانند نعناع، آویشن یا زنیان استفاده نمایید تا سردی آن خنثی شده و موجب دل درد نشود.
• دوغ به دلیل اینکه طبع سردی که دارد به جهت درکان گرمازدگی، خستگی و عطش بسیار موثر می باشد و مانند ماست، دارای میکروارگانیسمهای زنده و مفید است. ( طرز تهیه دوغ گازدار خانگی )
ثبت نظر