Fa En شنبه 26 آبان 1403 ساعت 10 و 22 دقیقه

خط و نشان فرونشست‌ها برای بلعیدن بنای ایلخانی +عکس

خط و نشان فرونشست‌ها برای بلعیدن بنای ایلخانی +عکس

به دنبال خشکسالی های پیاپی و افت سطح آب های زیرزمینی، فرونشست ها چهره خود را به مناطق جنوبی استان سمنان نشان داده است.

شنبه 17 آذر 1397 ساعت 20:40

منطقه سمنان، مناطق جنوبی استان سمنان علاوه بر ریل راه آهن، آثار تاریخی زیادی را در دل خود دارند، بنای شیخ علاالدوله سمنانی در روستای صوفی آباد سرخه یکی از نخستین بناهایی است که فرونشست ها برای آن از همین حالا خط و نشان کشیده اند.


معاون میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان سمنان از رسیدن ترک‌های ناشی از نشست زمین به یکی از آثار تاریخی این استان خبر داده و گفته، نشست زمین مربوط به بحث زمین شناسی و تداوم خشکسالی ها است و کنترل آن خارج از ید میراث فرهنگی است.

مصطفی یغماییان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: ترک‌های ایجاد شده در بنای تاریخی شیخ علاالدوله عمدتا مربوط به گذشته است و بررسی‌های اخیر ما نشان می دهد که روند ایجاد این ترکها اخیرا کندتر شده است.

وی از رصد مداوم و شاهدگذاری ترک های ایجاد شده در بنای شیخ علاالدوله خبر داد و افزود: در بین این شاهدگذاری ها، ترک هایی از سه سال گذشته تا همین ماه گذشته وجود دارد اما آنچه امیدوارکننده به نظر می رسد این است که روند ایجاد ترک ها در حال کندتر شدن است.

معاون میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان با بیان اینکه نشست زمین محدود به ساختمان بنا نیست ادامه داد: اگر بازدیدی از منطقه صوفی آباد داشته باشید متوجه می شود که مناطق پیرامونی روستای صوفی آباد که این بنا در آن واقع شده با این مشکل روبرو هستند.

وی با بیان اینکه بنای شیخ علاالدوله در مقایسه با دیگر بناهای صوفی آباد مشکل کمتری دارد خاطرنشان کرد: از آنجا که این بنا از ستون های مستحکمی برخوردار است و در گذشته نیز مرمت شده نسبت به دیگر بناهای مجاور مشکل کمتری دارد. اگرچه با یک گشت در پیرامون روستا به اثراث نشست زمین و ترک ها برمی خورید ترک هایی که ادامه اش به بنای شیخ علاالدوله سمنانی نیز رسیده است.

یغماییان با اشاره به بازدید اخیر شماری از اعضا و رئیس کمیته بین‌المللی آنالیز و مرمت سازه‌های میراث معماری( ایسکارسا) از این بنای تاریخی گفت: قرار است که این کمیته در ادامه در زمینه مرمت مقطعی اثر و راه های مقابله با این تهدید پیشنهاداتی به استان بدهد، ضمن اینکه میراث استان نیز از قبل اقداماتی در این راستا شروع کرده است.

وی از رصد پیوسته ترک های ایجاد شده در فضای پیرامونی این اثر خبر داد و افزود: متاسفانه این مشکل به خود بنا برنمی‌گردد که مرمت بنا، در دستور کار قرار گیرد بلکه مشکل به فضایی خارج از خود بنا و در حقیقت رفتار زمین برمی گردد و از همین رو منتظریم که از مهندسین سازه و متخصصین زمین شناسی مشاوره بگیریم.

معاون میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان با بیان اینکه شم کوبی هایی در بنا با هدف کاهش اثرات این ترک ها انجام شده اضافه کرد: این اقدام پیشگیرانه با هدف کاهش خسارات در صورت رسیدن نشست به خود بنا صورت گرفته است. اگرچه این اقدامات در حقیقت راه اساسی و درمان واقعی نیست و بیشتر یک راهکار حفاظتی است. 

- احمد ابن سمنانی بیابانکی را از لحاظ مقام دینی به لقب شیخ رکن الدین ابولمکارم و به مناسبت خدمات جوانی اش در دستگاه دیوانی، به علاء الدوله عارف نامی و مشهور ایرانی ملقب ساخته اند، وی در سال 659 هجری در سمنان تولد یافت. پدرش به ملک شرف الدین سمنانی شهرت داشت و خود وی نیز به القاب متعدد نظیر علاءالدوله و شمس الدین مشهور است، شیخ علاءالدوله سمنانی پس از عمری مجاهده در عرفان و تهذیب نفس، در سال 736 هجری، چهره در نقاب خاک کشید. 

بنای آرامگاه به دستور عمادالدین(جمال الدین) عبدالوهاب وزیر سلطان محمد خدابنده از خشت خام بنا گردیده و شیخ خانقاهی بر آن افزود. بنای آرامگاه و خانقاه این عارف مشهور بازمانده معماری اواخر قرن هفتم و اوایل قرن هشتم هجری است. ساختمان مفصل آرامگاه شامل دو قسمت است، قسمت اصلی بنا مربع شکل است و در گذشته گنبد عظیمی بر روی آن قرار داشته که در حال حاضر تنها یک فیلپوش زاویه جنوب غربی مقصوره آن باقی مانده است.

قسمت دوم ایوان رفیع و بلند آرامگاه است که رو به مشرق است. مزار شیخ در بیرون ایوان واقع شده است. آرامگاه شیخ علاءالدوله سمنانی در روستای صوفی آباد شهرستان سرخه و در فاصله حدود 20 کیلومتری سمنان واقع است. این بنا به شماره 320 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
انتهای پیام

تعداد بازدید : 168

ثبت نظر

ارسال