Fa En یکشنبه 4 آذر 1403 ساعت 1 و 53 دقیقه

تهدید تاریخ یک شهر با منفعت شخصی

تهدید تاریخ یک شهر با منفعت شخصی

سه سال قبل بود که شهر یزد و بافت تاریخی‌اش یک سهمیه‌ جهانی را به دست آورد تا شهری جهانی شود؛ شهری که مسئولانش دائم می‌گویند با همکاری و همراهی مردم شهر به این نقطه رسیده، اما در کنار مرمت‌ها و توجه‌ها، هنوز هستند افرادی که منفعت شخصی‌شان را به منفعت ملی و حتی جهانی این شهر جهانی ترجیح می‌دهند.

پنجشنبه 3 مرداد 1398 ساعت 19:0

، یزد در طول سال‌های گذشته بخصوص قبل از جهانی شدنش اتفاقات زیادی را پشت سر گذاشت؛ از جمله تخریب‌هایی که در  نقاط مختلف بافت تاریخی مانند «امامزاده جعفر»، «امامزاده ملا اسماعیل»، «گلچینان»، «خلف‌باغ»، «حسینیه نقشین» و حتی بعد از آن در میدان «بعثت» یا بلوار «بسیج» به چشم دید.

سرانجام در اواسط سال ۹۳ بود که محمدمهدی شرافت - مدیرکل وقت میراث فرهنگی و گردشگری استان یزد - به واسطه‌ تخریب‌هایی که در محدوده‌ بافت تاریخی یزد رخ می‌داد، بلوار بسیج را نقطه آغاز خط قرمز میراث فرهنگی یزد دانست؛ محدوده‌ای که آغاز بخشی از بافت تاریخی یزد بود، اما کاسب‌کاران بناهای قدیمی و تاریخی یزد به بهانه‌های مختلف و با هدف ساخت پارکینگ بخش‌های مختلف بافت را تخریب می‌کردند. با اعلام وضعیت قرمز در منطقه انتظار می‌رفت تخریب‌ها در بافت جهانی به مرور به نقطه‌ صفر برسد.

هرچند با ثبت جهانی شهر یزد، بافت تاریخی با تخریب کمتری مواجه شد، اما هنوز بومی‌هایی هستند که در برخی مناطقِ بافت، ترجیح‌شان ساخت و ساز و توسعه‌ ملک‌های خود و نوسازی است تا هرچیز دیگری.

بخشی از این تخریب‌ها به علت کمبود پارکینگ در این شهر تاریخی است و شهرداری می‌خواهد در میانِ کوچه‌های قدیمی و آجرفرش‌شده که برخی گردشگران از حضور وسایل نقلیه در آن‌ها بیم دارند، آمار پارکینگ‌هایش را بالا ببرد؛ مانند کاری که شهردارهای قدیمی‌تر یزدی هم انجام می‌دادند، یعنی تخریب بناهای قدیمی داخل شهر و ساختِ پارکینگ!

حالا نمونه‌ این ترجیح دادن‌ها را می‌توان بار دیگر در کنار حسینیه صفوی «نقشین» دید، در دل بافت تاریخی یزد. جایی که امروز مسئولانِ شهری‌اش تاکید می‌کنند دیگر نگران تخریب‌ها در بافت تاریخی نیستند و حالا بیشترین نگرانی‌شان حجم مرمت‌ها در بافت است که افزایش پیدا کرده است.

هفت سال قبل یعنی در ۱۴ فروردین ۱۳۹۱، خبری مخابره شد که اعلام می‌کرد «با تخریبی که در روزهای نخست نوروز در بافت تاریخی محله‌ «خلف‌باغ یزد» صورت گرفت، حریم حسینیه تاریخی «نقشین» با وجود ثبت شدن در فهرست آثار ملی در سال ۱۳۸۴ مورد تعرض جدی قرار گرفت».

همه‌ آن اتفاقات گذشت، ساختن یا نساختن بنایی که این حریم را در معرض تهدید قرار می‌داد هم از سر گذشت، اما این‌بار حریمِ این حسینیه‌ تاریخی که از قضا در میانه‌های نقشه‌ای است که یونسکو آن را تائید کرده، باز هم در معرض تهدید است.

«حسینیه‌ نقشین» در محله‌ «خلف‌باغ یزد» قرار دارد. لفظ «نقشین» در نام این حسینیه از اصطلاح‌های قدیم فنون شهرسازی یزد است.

انتهای پیام

تعداد بازدید : 306

ثبت نظر

ارسال