کلیات طرح و نقشهها را هفت سال پیش تصویب و مجوز ساختِ مجتمع تجاری را سه سال بعد امضاء کردند و حالا یکی دو سال است مالکان در حال ساختِ مجتمع تجاریشان هستند. حتی اسکلت فلزی آبیرنگ مجتمع تجاری درست در وسط بافت تاریخی کرمان و در حریم درجه یک بازار تاریخی کرمان، دارد جان میگیرد!
، بالاخره بعد از گذشت این مدت زمان، معاون میراث فرهنگی کشور به سراغ بافت تاریخی کرمان رفت و از روند ساختِ این مجتمع تجاری دیدن کرد و ارتفاع آن را غیرمجاز دانست.
اما در بین بازدیدهای معاون میراث فرهنگی در کرمان، او یک منطقه از کرمان را که در طول سالهای گذشته پشت پردهی ابهام باقی مانده بود از قلم انداخت. شاید هم مسؤولان میراث فرهنگی استان، او را به دیدن نخستین سکونتگاه انسان در کرمان که برفراز آن تلهکابین و هتل در دست ساخت است، نبردند!
با این وجود حتی اگر اعلام شود، او سال گذشته برای دیدن محوطهی تاریخی «شیوشگان» به کرمان رفته بود، اما در آن زمان، عملیات احداث تلهکابین و هتل به اندازهی این روزها که نزدیک به بهرهبرداری است، جلو نرفته بود.
البته در نشست خبری که معاون میراث فرهنگی کشور کمتر از یک هفته گذشته در جمع رسانههای محلی کرمان حضور داشت، به وضعیت این ساختوساز نیز اشاره کرد که «من از همان روز اول اعلام کردهام با ساختوساز بالای کوه که منظر آنجا را به هم میزند مخالفیم و امروز هم در جلسه با استاندار محترم کرمان، خیلی روشن این موضوع را مجدد گفتم. این کوه منظر فرهنگی شهر هم است. ولی تاکنون آنجا جادهی تلهکابین را اجرا کردهاند که ای کاش از لحاظ مهندسی طرح بهتری را اجرا کرده بودند. کسی مخالف این نیست که مردم از آنجا چشمانداز شهر را ببینند و دسترسی داشته باشند البته میشد دسترسی پیادهی خوبی از پشت منظر این کوه ایجاد کنند و اگر اینطور میشد خیلی ایدهآل بود اما متأسفانه این اتفاق به شکل دیگری رخ داده است و در این شرایط، با کمترین دخالت باید این دسترسی را به اتمام برسانند ولی چیزی بالای کوه نباید ساخته شود. این را من از روز اول که آمدم گفتم و همچنان هم میگویم.»
حالا بعد از گذشت این مدت، هر چند معاون میراث فرهنگی با این پروژه در بالای کوههای صاحبالزمان (عج) مخالفت کرده، اما متولیان پروژه همچنان از حرف خود کوتاه نیامدهاند و کارشان شبانهروزی ادامه دارد، مگر آنکه میراث فرهنگی استان با شکایت قضائی جلو کارشان را بگیرد، که به نظر میرسد هرقدر در طول این چند سال به شکایت قضائی فکر کردند، از این به بعد نیز این کار را انجام میدهند!
اگر ساختوساز در تخت جمشید باشد هم فقط مخالفید؟
امید ابراهیمی - دوستدار میراث فرهنگی شهر کرمان - بعد از حضور معاون میراث فرهنگی در کرمان از وی چند پرسش دارد.
او به ایسنا میگوید: هر چند معاون میراث فرهنگی کشور بدون حضور در محوطهی باستان شیوشگان به مسؤولان شهری کرمان اعلام کرده که نباید چیزی روی کوههای صاحبالزمان (عج) ساخته شود، اما اگر این اتفاق در حال رخ دادن در تختجمشید هم باشد، او فقط اعلام میکند «با ساخت تله کابین و هتل در عرصه و حریم تختجمشید مخالفیم! بدون انجام هیچ اقدام عملیاتی برای جلوگیری از این کار»؟
وی ادامه میدهد: آقای طالبیان از بافت تاریخی بازار و مجتمع تجاری در حال ساخت در حریم بازار تاریخی کرمان که از یکی دو سال گذشته مورد بحث بود و دوستداران میراثفرهنگی به طور دائم تخلفات آن را گوشزد میکردند دیدن کرد، اما ای کاش معاون میراث فرهنگی یک بار با فعالان میراثفرهنگی میرفت و این فضاها را میدید نه با مسؤولان میراث که گلچین شده فضاهای تاریخی را نشان میدهند.
مخالفت با پروژه بام کرمان، یعنی مخالفت با پروژه تلهکابین و هتل
او با اشاره به صحبت طالبیان که اعلام کرده با پروژه «بام کرمان» مخالفت داریم اما دیگر «تله کابین» در حال تکمیل است و نمیتوان حرفی زد، ادامه میدهد: ای کاش آقای طالبیان هم پروژه را میدید که چیزی حدود یک سال زمان برای تکمیل ان نیاز است، از سوی دیگر، دو پروژه ساخت هتل و تلهکابین در کوه، «پروژه بام» نامیده میشود و نه هتل به تنهایی که گفته شود معاون میراثفرهنگی کشور، فقط با آن مخالفت دارد.
او همچنین به صحبت تکراری معاون میراث فرهنگی که در حدود چهار سال گذشته نیز آن را اعلام کرده بود که با اجرایی شدن هر پروژهای در منظر کوههای صاحبالزمان (عج) مخالف است، اشاره میکند و میگوید: در طول چهار سال گذشته تا امروز، وی فقط این جمله را تکرار میکند، اما هیچ اقدام عملی برای جلوگیری از آن انجام نشده است، در صورتی که حتی میتوانستند با استفاده از اقدامات اجرایی، دفتر بازرسی سازمان و با دیگر روشها، جلو این ساختوساز را بگیرند. جالب است که فقط این حرف زده میشود، اما هیچ کار عملی انجام نمیشود، آیا اگر تخت جمشید هم تخریب شود، فقط گویند ما مخالفیم و کار دیگری نمیشود؟
این دوستدار میراثفرهنگی کرمان با اشاره به صحبتهای عالمزاده - شهردار کرمان – که هفته گذشته اعلام کرده، این پروژه از ابتدا مجوز میراثفرهنگی را داشته است، میگوید: در جواب این صحبت، برخی کارشناسان میراثفرهنگی میگویند شهرداری اگر چنین مجوزی را دارد رسانهای کند تا تکلیف میراثفرهنگی نیز مشخص شود.
نماینده مردم کرمان در مجلس به قوه قضائیه شکایت میکند
ابراهیمی، اما از وارد شدن زاهدی، نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی خبر میدهد و میگوید: وی در دیدار با تعدادی از طلاب جوان کرمان اعلام کرده است، «از قوه قضائیه پیگیر موضوع تخریب کوههای چند هزار ساله مسجد صاحبالزمان (عج) به بهانه اجرای برخی پروژهها خواهم شد، چرا که آیندگان در مورد تخریب محیط زیست و سرمایههای ملی ما را مواخذه میکنند.»
چرا معاون میراث فرهنگی از محوطهی باستانی شیوشگان حرفی نمیزند؟
وی همچنین با اشاره به صحبتهای دیگر طالبیان در این زمینه اظهار میکند: معاون میراثفرهنگی به طور دائم تاکید میکند که نباید منظر فرهنگی کوه را تخریب کنیم، اما در صحبتهای خود اصلاً اشارهای به قلعه، راهها و هویت باستانی این منطقه که نخستین سکونتگاه منطقه بوده و چه ارزش تاریخی دارد، اشارهای نمیکند، حتی هیچ بحثی در بارهی ثبت ملی این محوطه نمیشود.
او با اشاره به اینکه در طول چند سال گذشته تلاشهای زیادی برای ثبت ملی این محوطه انجام شده، ادامه میدهد: چند سال است که برخی اقدامات برای آن انجام میشود، اما در نهایت هیچ کاری صورت نمیگیرد، چرا آقای طالبیان نمیگوید که منظر قلعه، راهها و چند اثر تخریب شده و چرا تلاشی برای ثبت ملی این اثر نمیکند؟ چرا نمیگوید در چند متری این تله کابین و هتل در دست ساخت چه آثار تاریخی در حال تخریب هستند؟
این فعال میراث فرهنگی با بیان اینکه سه روز گذشته از این منطقه دیدن کرده و فعالیت برای تکمیل این پروژه همچنان ادامه دارد، میگوید: وضعیتی که در حال حاضر پروژه دارد، دستکم یک سال دیگر زمان نیاز است تا آن تکمیل شود، حتی بعد از تکمیل آن نیز قطعاً به این فکر میشود که مردم بالای کوه میآیند تا روی آثار تاریخی راه بروند! یکسری ملزومات نیاز دارند، بنابراین باید برخی نیازهای آنها تأمین شود.
ابراهیمی تاکید میکند: در این شرایط قطعاً علاوه بر راههای دسترسی باید نیازهای سرویس بهداشتی، رستوران، اقامتگاه و دیگر موارد در این محوطه برطرف شود و در آن زمان هیچ چیز دیگری برای این منطقه باقی نمیماند.
درسهایی که به دانشجویان میدهید را عملی کنید
این دانشآموخته کارشناسی ارشد مرمت آثار تاریخی با بیان اینکه قطعاً معاون میراث فرهنگی کشور در تدریسهایش در دانشگاه به دانشجویان خود، علاوه بر حریم ارتفاعی آثار تاریخی، دربارهی حریم فنی و کیفی آنها نیز صحبت میکند، اما آیا این حریم نباید به صورت عملی نیز اجرایی شود؟
وی ادامه میدهد: اگر بخواهیم مساحت بنای سیتی سنتر بازار کرمان را در نظر بگیریم آن مساحت کل بازار است، واحدهای تجاری که علاوه بر مشکل ارتفاع که اعلام شده که باید یک طبقه حذف شود تا آن از میدان گنجعلی خان مشخص نباشد، با مشکلات متعدد دیگر مانند ترافیک و آلودگی به عنوان حریم فنی و کیفی مواجه است.
انتهای پیام
ثبت نظر