بعد از مدتها اعتراض و انتقاد، جشنواره بینالمللی فیلم کن با انجام اصلاحاتی سعی در جلب توجه مدافعان موضوع برابری جنسیتی در دنیای سینما کرده است.
به گزارش صبا به نقل از یواسای تودی، هفتاد و دومین دوره جشنواره بینالمللی فیلم کن که از مهمترین و با پرستیژترین رویدادهای سینمایی جهان محسوب میشود از امروز ۱۴ می - ساعت ۷ عصر به وقت تهران - کار خود را به صورت رسمی آغاز خواهد کرد. نکتهای که پیش از شروع این جشنواره توجه رسانهها را به خود جلب کرده است مثمرثمر واقع شدن اعتراضات فیلمسازان زن و گروههای خواستار برابری جنسیتی در سینما در شکلگیری این دوره مراسم کن است.
یک سال پیش بود که ۸۲ نفر از فیلمسازان و ستارگان سینما همچون کیت بلانشت با راهپیمایی روی فرش قرمز فستیوال کن به این حقیقت معترض شدند که در طول هفت دهه از برپایی این جشنواره تنها ۸۲ اثر از فیلمسازان زن به بخش مسابقه اصلی راه یافتهاند که در برابر آمار ۱۶۸۸ فیلم از کارگردانان مرد تعداد بسیار ناچیزی به حساب میآید.
از سوی دیگر تاکنون تنها یک زن یعنی جین کمپیون با فیلم «پیانو»(۱۹۹۳) موفق به کسب نخل طلایی، بالاترین جایزه فستیوال کن شده و یا اینکه تا کنون هیچگاه بیش از ۴ اثر از کارگردانان زن در میان ۲۰ فیلم بخش مسابقه اصلی حضور نداشته است و یا تا همین ۴ سال پیش از ورود زنان بدون کفش پاشنه بلند به سالنهای اصلی نمایش ممانعت به عمل میآمد.
فستیوال کن همچنین برای سالها هاروی واینستین، تهیهکننده پرنفوذ و بدنام هالیوود را که مدتهاست درگیر پروندههای قضایی به اتهام آزار و سواستفاده جنسی است را در جمع قانونگذاران خود داشت. اوج آبروریزی زمانی بود که سال گذشته آزیا آرجنتو هنرپیشه و کارگردانان ایتالیایی این ادعا را مطرح کرد که در سال ۱۹۹۷ و زمانی که ۲۱ ساله بوده است در همین جشنواره توسط هاروی واینستین مورد اذیت و آزار قرار گرفته است.
حال بعد از اعتراض های گوناگونی که مسئولان این فستیوال را نشانه رفته بود، نشانههایی از تغییرات در این مراسم به چشم میخورد. به عنوان مثال کمیته انتخاب آثار برای اولین بار از نسبت مساوی اعضای مرد و زن تشکیل شده است و همچنین از کارگردانان زن، ۴ فیلم در بخش رقابت اصلی حضور دارند تا پس از سالها رکورد سال ۲۰۱۱ دوباره تکرار شود.
این فستیوال همچنین آمار فیلمهای دریافت شده را به صورت شفاف در اختیار رسانهها قرار داده است. بنا بر این اطلاعات، ۱۸۴۵ فیلم از ۳۹ کشور دنیا به دبیرخانه جشنواره کن رسیده است که ۲۶ درصد آنها را فیلسازان زن ساختهاند. ۶۹ فیلم در مجموع برای بخشهای مختلف انتخاب شدهاند که ۲۷,۵ درصد یا ۱۹ فیلم از این تعداد کارگردان زن دارد. این مراسم همچنین فضایی را برای فیلمسازان زنی که مادر هستند در نظر گرفته است تا به کودک خود رسیدگی کنند.
با این حال گروهی هنوز معتقد هستند که اصلاحات برابری جنسیتی فستیوال کن به اندازه کافی سرعت ندارد یا حداقل هنوز به حد دگرگونیهای شکل گرفته در فستیوالهای مهمی چون برلین، ساندنس و تورنتو نرسیده است.
تیری فرمو دبیر جشنواره کن در کنفرانس مطبوعاتی قبل از آغاز رسمی مراسم در این باره گفت: ما لزوم تغییرات را پذیرفتهایم، با این حال ایده هرگز این نبوده است که آثار انتخاب شده از نسبت جنسیتی برابر برخوردار باشد. هم اکنون آثار حدود ۲۰ فیلمساز زن انتخاب شدهاند که از نظر تیم انتخاب مستحق حضور در این فستیوال هستند. تا کنون آثارکارگردانان زن زیادی در میان فیلمهای منتخب نبودهاند، چون به طور کلی زنان زیادی در این صنعت حضور ندارند. فرمو همچنین اضافه کرد که فستیوال کن بیش از سایر فستیوالها و نهادهای اجتماعی هدف این انتقادها قرار گرفته است.
ثبت نظر