عکسهای کامران شیردل که این روزها از انقلاب ۱۳۵۷ ایران در مرکز نبشی به نمایش گذاشته شده با دوربین pentax spotmatic و pentax esll ثبت شده است. دوربینهایی که امروزه به تاریخ پیوستهاند.
، دوربینهایی که این مستندساز با آنها روزهای انقلاب ایران را به تصویر کشیده است، محصول کشور ژاپن هستند که حالا به تاریخ پیوستهاند. دوربین pentax esll به دلیل کیفیت ساخت فوقالعاده و مجموعهای از لنزهای عالی که دارد، همچنان مورد توجه کلکسیونرها است. همچنین pentax spotmatic قدیمیتر از دوربین pentax esll است و کارکردهی آن در سایت آمازون به مبلغ ۲۵۰ دلار به فروش میرسد.
شیردل در سن ۳۹ سالگی دوربین به دست در جاهایی که رویدادهای انقلاب جریان داشته، حاضر شده است؛ از نماز عید فطر تا بدرود با نجات الهی، صبح گشایش دانشگاه تا تظاهرات خیابانی و رویاروییهای خونین، بازگشت رهبر انقلاب، مدرسه علوی، قیام مردمی به ویژه جنگ پادگان عشرت آباد و ... .
حالا عکسهایش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران در نمایشگاهی با عنوان «حوالی انقلاب در پرسههای کامران شیردل» روی دیوار مرکز نبشی رفته است. عکسهای آلبومی کوچک گرفته تا قابهای بزرگ و حتی راشهایی از حال و هوای آن روزها که در سه تلویزیون قدیمی کوچک به نمایش گذاشته شده است.
حتی دوربین و لنزهایی که این مستندساز با آن این لحظهها را ثبت و ضبط کرده است نیز در معرض دید عموم قرار گرفته است.
بابک احمدی ـ منتقد هنری ـ در بخشی از کتاب مجموعه عکسهای «حوالی انقلاب در پرسههای کامران شیردل» درباره عکاسی از انقلابهای دنیا آورده است: «بسیاری از تصاویری که از انقلاب ۱۷۸۹ فرانسه به جا ماندهاند، پردههای رنگ و روغن و بیشتر طرحهای سادهای هستند که نقاشان گمنامی با مداد و ذغال کشیده بودند. انقلاب اروپایی ۱۸۴۸ نیز پس از اختراع و رواج دوربینهای عکاسی روی داد، اما عجیب است که عکسهای معدودی از آن انقلاب باقی مانده است. همچنین عکاسی خودش یک انقلاب است.
به عقیده او عکاسی خودش یک انقلاب است. پیدایش عکاسی همزمان است با سیطرهی سرمایهداری در افقی جهانی و در حد بازار بین المللی. عکاسی مانند مجسمهسازی و معماری در سدهی نوزدهم از مرزی نازک میان هنر و تجارت گذشت. عکاسی چه در مقام گزارشگر و چه به مثابه هنر نمیتواند از دستگاه فکری و ایدئولوژیکی جدا شود که امر واقعی را ترکیبی از آن چه میبینیم و آنچه دربارهاش میاندیشیم، نمایان میکند. هر عکسی (از سادهترین عکسهای خانوادگی تا عکسهای تبلیغی تجاری و سیاسی، عکسهای مستند و حتی تجریدیترین شکل ثبت نورها و لکهها) با آن دستگاه تولید ایدئولوژی سرو کار دارد.»
کامران شیردل از پیشگامان و چهرههای اساسی سینمای نو و از پایهگذاران سینمای مستند اجتماعی ـ سیاسی در ایران است. او متولد سال ۱۳۱۸ است و در رشته معماری و شهرسازی در دانشگاه رم تحصیل کرد و در رشته کارگردانی به مرکز تجارب سینمایی شهر رم راه پیدا کرد. نخستین ساختهی او فیلم کوتاه «آینهها» بود که جایزه جشنوارهی بین المللی فیلمهای مدارس سینمایی جهان در توکیو را برد. این مستندساز بیش از پنج دهه فعالیت فیلمسازی جوایز و افتخارات بسیاری از جمله چندین جایزه بزرگ برای یک عمر فعالیت هنری در خور تحسین، تقدیر و تندیس از جشنوارهها و موزههای هنر جهان دریافت کرده است. او در سال ۱۳۸۹ از طرف فرهنگستان هنر ایتالیا فرمان و نشان «شوالیهی هنر و ادب» و عنوان «دکترای هنر» را دریافت کرد.
نمایشگاه «حوالی انقلاب در پرسه های کامران شیردل» تا پنجم بهمن ماه از ساعت ۱۲ تا ۲۰ در مرکز نبشی واقع در خیابان ویلا، نبش کوچه خسرو، پلاک ۵ دایر است. این مرکز روزهای جمعه از ساعت ۱۶ تا ۲۰ باز است.
ایسنا ـ کبریا حسینزاده
انتهای پیام
ثبت نظر