Fa En جمعه 25 آبان 1403 ساعت 23 و 54 دقیقه

برگزاری آیینی 300 ساله‌ در زواره + فیلم

برگزاری آیینی 300 ساله‌ در زواره + فیلم

یک فعال میراث فرهنگی گفت: ‌نخل که نماد تابوت و نخل گردانی نماد تشییع جنازه حضرت سید الشهدا(ع) و یاران باوفای ایشان است، در زواره اصفهان بر اثر شواهد و قرائن که سینه به سینه نیز بیان شده، قدمت بیش از ۳۰۰ ساله دارد که با ساخت حسینیه‌ها و ایجاد صفه نخل، نخل بندی و نخل گردانی، این آیین منظم تر و بیشتر قوت گرفت.

شنبه 9 شهریور 1398 ساعت 14:35

محسن هادی طحان زواره در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به آیین سنتی - مذهبی 300 ساله نخل بندی در شهر تاریخی زواره گفت: نخل این نماد مقدس که مورد احترام همه مردم می‌باشد، از چوب تهیه شده است و بوسیله پارچه پوشیده و تزیین می‌شود و بستن پارچه ها و آماده سازی آن به نخل بندان معروف است.

وی افزود: آیین نخل بندان زواره در حسینیه بزرگ هر ساله چند روز به شروع محرم و ترجیحا آخرین جمعه منتهی به محرم برگزار می‌شود. این مراسم سنتی - مذهبی صبح زود با زیارت عاشورا روبروی صفه نخل و سپس با پذیرایی و صبحانه پخش نذری مختصری کار شروع می‌شود و در پایان مراسم هم آش نذری توزیع می‌گردد.

به گفته این فعال میراث فرهنگی، همراه با بستن نخل ۱۸ بیرق یا (کُتَل) که با پارچه پوشیده می‌شود و در جلد(جلوی) نخل به حرکت درمی‌آید. این ۱۸ بیرق نماد جوانان بنی هاشم(ع) ‌است.

هادی طحان افزود: در نخل بندان زواره دو علم که به گوشواره معروف است نیز با پارچه بسته می‌شود و دو طرف نخل در حرکت در می‌آید و اینها نماد حضرت علی اکبر(ع) و حضرت عباس(ع) هستند.

وی ادامه داد: در جلو نخل یعنی پیشانی، ۲۰عدد قبه فلزی نصب می‌شود که نماد خیمه‌های امام حسین(ع) است.

وی تصریح کرد: برادران خدامی که نسل در نسل از صدها سال پیش سُکان دار این آیین می‌باشند، به کمک دیگر خادمین حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و افراد دیگر که هر کدام وظیفه مشخصی دارند، این آیین را انجام می‌دهند.

این فعال میراث فرهنگی ادامه داد: بستن نخل بوسیله پارچه های رنگی که اصولا افراد از گذشته تا به امروز نذر این کار کرده‌اند، انجام می‌شود و بستن پارچه ها به نخل همراه با روضه‌های سنتی و اذکار و توسل به ائمه و حضرت سید الشهدا (ع) انجام می‌شود که هنگام کار زمزمه می‌شود و افرادی هم بلند می‌خوانند.

هادی طحان افزود: امسال تلاش داریم با عنایت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و تلاش دوستداران میراث فرهنگی ‌مخصوصا ‌آقای مشهدی مسئول محترم میراث فرهنگی شهرستان اردستان و ‌آقای دکتر تراب زاده که انصافا یکی از علاقمندان آیین های سنتی مذهبی هستند و زحمت کشیدند در این مراسم شرکت کردند و به شدت ‌پیگیر این آیین‌ها هستند، نخل بندان و نخل‌گردانی‌، ثبت میراث ناملموس شود.

گفتنی است طبق یک سنت دیرینه چند روز مانده به آغاز ماه محرم و عزاداری سیدالشهدا«ع» در دو حسینیه بزرگ و کوچک زواره آیین نخل بندان انجام می‌شود.
در این مراسم خادمین آقا اباعبدالله الحسین «ع» پارچه های رنگی اهدایی مردم را به نخل چوبی قدیمی  به سبک خاصی می بندند و آن را برای محرم آماده می‌کنند.


در هنگام بستن نخل روضه و ذکر مصیبت نیز انجام می‌شود.
بسیاری از مردم با متوسل شدن به امام حسین«ع» و شهدای کربلا در محل صفه نخل حاجت روا شده و اعتقاد خاصی به نخل دارند.

انتهای پیام

تعداد بازدید : 199

ثبت نظر

ارسال