Fa En جمعه 25 آبان 1403 ساعت 21 و 21 دقیقه

«جمشید جم» حاصل پژوهش ۲۷ ساله است/ نجات اسطوره‌ها از فراموشی

«جمشید جم» حاصل پژوهش ۲۷ ساله است/ نجات اسطوره‌ها از فراموشی

محمدعلی سجادی هنرمند نقاش، فیلمساز و شاعر مجموعه آثار تازه نقاشی خود را با عنوان «جشمید جم» حاصل تقلاهای پژوهشی در سال ۱۳۷۱ برای پاسخ به خود و احساس خلاء تصویری در زمینه شاهنامه و اسطوره بیان کرد.

چهارشنبه 18 اردیبهشت 1398 ساعت 17:40

به گزارش صبا، محمدعلی سجادی هنرمند فیلمساز، نقاش، نویسنده و شاعر به تازگی مجموعه ای از آثارش را با عنوان «جمشید جم» در گالری سایه پیش روی علاقه مندان گذاشته است.

سجادی درباره موضوع نمایشگاه به صبا توضیح داد: این نمایشگاه در ادامه کارهای قبلی من با موضوع شاهنامه و اسطوره و حاصل پژوهش هایم درباره جمشید جم یا یمه است.

کارگردان فیلم «مخمصه» افزود: پژوهش هایی که درباره جمشید انجام داده ام حاصل ۱۲ سال کار مداوم است که در سال ۷۱ به انجام رسید و بر اساس همین پژوهش ها یک نمایشنامه به نام جمشید شاه نیز نوشته ام. البته خلق این نگاره‌ها در سال ۹۳ به انجام رسیده است.

این هنرمند نقاش یادآور شد: پرداختن به موضوع شاهنامه و جمشید شاه در این نمایشگاه بر اساس احساس نیاز و خلائی بود که به لحاظ تصویری در زمینه هنرهای تجسمی احساس می کردم.

کارگردان فیلم «اثیری» با اشاره به پژوهش هایی که در زمینه اسطوره و شاهنامه فردوسی انجام داده است، بیان کرد: امیدوار بودم و هستم که حاصل پژوهش هایم به صورت فیلم ساخته شود که در طول ۲۷ سال گذشته این امکان به دلایل مختلف تنها منجر به ساخت فیلم «تمرین برای اجرا» ختم شده است بنابراین در قالب نقاشی و خلق رمان (حیرانی) و... به آن پرداختم.

این هنرمند نقاش در پاسخ به این پرسش که چه قدر از نقاشی و ادبیات در آثارش استفاده کرده با تاکید بر این که ورودش به عرصه سینما با نقاشی بوده است در این باره تصریح کرد: تربیت من چندگانه بوده است و در کلاس های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز عرصه های مختلف ادبی و هنری را کار می کردیم اما از سال ۷۱ تا ۷۵ که خانه نشینی اجباری داشتم، به طور متمرکز به ادبیات و نقاشی و دیگر حوزه های مورد علاقه ام روی آوردم.

کارگردان فیلم «جنایت» با بیان این که هر مدیوم هنری قابلیت های خاص خود را دارد، ادامه داد: این طور نبود که ناگهانی از حوزه سینما به نقاشی پرداخته باشم، ضمن این که هر مدیوم قابلیت های خاص خود را دارد، گاهی در سینما کارهایی می توان کرد که با نقاشی این امکان فراهم نیست گاهی هم برخی ایده ها در ادبیات جواب می دهد اما به طور معمول موضوعاتی را که در یک مدیوم خاص کار می کنم، شکل چندوجهی دارد، به طور مثال در نمایشگاه نقاشی «گلدان راگا» به موضوع «بوف کور» و صادق هدایت پرداختم که در همین زمینه نمایش «بوف نه چندان کور» را در تماشاخانه ایرانشهر اجرا کرده بودم و البته دوست داشتم فیلم آن را هم بسازم.

کارگردان فیلم «شیفته» و «بازیگر» درباره اثرگذاری علایقش در حوزه هنرهای تجسمی بر آثار سینمایی اش، اظهار کرد: زمانی که فیلم می سازم همه ترکیب بندی ها، کادربندی ها و میزانسن ها را بر اساس سلایقی که در هنرهای تجسمی دارم، انجام می دهم که فارغ از ارزش گذاری احتمالی آن، زمانی که نمایشنامه یا فیلمنامه می نویسم نیز از ذائقه ها و بضاعتی که در زمینه ادبیات دارم بهره می گیرم اما به صورت مستقیم نیز حضور هنرهای تجسمی در آثار سینمایی من قابل مشاهده است به طور مثال کاراکترهای فیلم های «اثیری» و «شوریده» هر دو نقاش هستند و فیلم «جنایت» هم با موضوع رنگ سروکار دارد.

نویسنده کتاب های «داغستان» و «حلقه گمشده» افزود: رنگ و نور به ویژه در فیلم های «شیفته»، «رنگ شب»، «جنایت»، «اثیری» و این آخری «طلاقم بده به خاطر گربه‌ها» و «بازیچه» به کار گرفته شده است.

نویسنده کتاب «دلم برایت می تپد» درباره پرداختن به موضوعاتی غیر از موضوعات اسطوره‌ ای و حماسی ایران یادآور شد: از میان هشت نمایشگاهی که تاکنون برگزار کرده‌ام، یکی از آنها با موضوع بوف کور و هدایت بود که باز هم از نگاهی اسطوره‌ای / روانکاوانه برخوردار است و از این رو به فیلم های من نزدیک است و یکی دیگر از این نمایشگاه ها که سال قبل در گالری هنر بابل به نام «شعرنگارها» برگزار کردم، تابلوهای کوچکی بود که بر اساس اشعارم کار کرده بودم.

وی با اشاره به تاکید و تمرکزش روی اسطوره و داستان های شاهنامه، گفت: تاکید من به دلیل کمبود یا نبود اطلاعاتی است که به لحاظ تصویری در این زمینه وجود دارد و این خلاء در حوزه تصویر و هنرهای تجسمی باعث شد به آن بپردازم.

کارگردان فیلم «تردست» در ادامه از نمایش فیلم مستند-پژوهشی «پاژ» در گالری سایه خبر داد و افزود: روز جمعه ۲۰ اردیبهشت ماه ساعت ۱۹ فیلم مستند پژوهشی «پاژ» که درباره شاهنامه فردوسی است در گالری سایه به نمایش درمی آید. این فیلم مستندی بر اساس ۱۲ سال کار پژوهشی در این زمینه و با سرمایه شخصی‌ام به ثمر رسیده است که حدود یک سال و نیم را صرف تدوین آن کرده ام.

وی دراین باره توضیح داد: دو فیلم (کتاب) بر این اساس ساخته‌ام، فیلم (کتاب) اول درباره شکل گیری شاهنامه است و فیلم (کتاب) دوم به خودِ شاهنامه می پردازد.

این هنرمند نقاش و نویسنده درباره عنوان این فیلم توضیح داد: «پاژ» نام قریه محل تولد فردوسی بزرگ است و با توجه به این که بیست و پنج اردیبهشت روز فردوسی و شاهنامه است، من با کمک همیارانم به پیشواز این روز خجسته رفته‌ایم.

سجادی در پایان از برگزاری مراسم ویژه ای به مناسبت اختتامیه این نمایشگاه خبر داد و گفت: روز چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه همزمان با مراسم اختتامیه این نمایشگاه، آقایان ابوالقاسم اسماعیل پور و محمد شمس لنگرودی به شعرخوانی می پردازند و درباره اسطوره سخنرانی می کنند.

نمایشگاه آثار محمدعلی سجادی از روز جمعه ۱۳ اردیبهشت ماه در گالری سایه برپا شده و تا ۲۵ اردیبهشت ماه در این گالری به نشانی خیابان کریمخان، خیابان سنایی، خیابان سیزدهم، شماره ۲۱ میزبان علاقه مندان است.

تعداد بازدید : 191

ثبت نظر

ارسال