Fa En یکشنبه 27 آبان 1403 ساعت 13 و 51 دقیقه

جشنواره‌ی فیلم فجر کلید خورد / «حسرت‌ها و خوشی‌ها در یک قاب»

ساعت 24- مراسم افتتاحیه سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر با حضور وزیر ارشاد و هنرمندان نسل‌های مختلف سینما با معرفی برگزیدگان بخش تبلیغات و بزرگداشت هنرمندانی چون عباس گنجوی، فاطمه معتمدآریا،عزیز الله حمیدنژاد، خسرو خسروشاهی و ابراهیم حقیقی همراه شد.

چهارشنبه 10 بهمن 1397 ساعت 5:15

شامگاه سه‌شنبه (۹ بهمن) پردیس تئاتر تهران در منطقه خاوران، میزبان افتتاحیه‌ی فیلم فجر شد؛ مراسمی که با پخش سرود جمهوری اسلامی و تلاوت قرآن کلید خورد.

از خوش‌آمدگویی دبیر فیلم فجر به مردم جنوب تهران تا ادعای که بزرگ نیست

در ادامه این مراسم، که اجرای آن را منصور ضابطیان برعهده داشت با پخش تصاویری از پیروزی انقلاب اسلامی ایران همراه بود و سپس ابراهیم داروغه زاده دبیر جشنواره‌ی فیلم فجر در اظهاراتی مکتوب با خوش آمدگویی به مردم جنوب تهران که پذیرای مراسم افتتاحیه شده‌اند و گرامی داشت یاد و نام حضرت زهرا (س)،بیان کرد: سینمای ایران پیام نجابت، صداقت و درستکاری است و خود بزرگترین دستاورد انقلاب و مظهر شعار استقلال آزادی و جمهوری اسلامی است.
او در متن کامل صحبت‌های خود با اشاره به چهلمین سال پیروزی انقلاب گفت: به همه سروران عزیز، مهمانان ارجمند و هنرمندان گرامی و مردم عزیزمان خصوصاً اهالی گرانقدر جنوب تهران که امسال میزبان ما شدند خوش آمد می‌گویم. آمده‌ایم که سهم کوچکی از آن همه تلاش‌شان برای پیروزی انقلاب اسلامی را قدرشناسی کنیم. در این مناطق تهران کوچه به کوچه که نه حتی خانه به خانه نام شهیدانمان نام‌گذاری شده است و ما آمده‌ایم تا بگوییم به ایثارهای و فداکاری‌های شمایان در جای جای میهن عزیزمان ایران است که سینمای ایران جان گرفت، رشد کرد، بالغ شد و امروز افتخار آفرین برای این مرز و بوم شده است.

وی افزود: سینمای ایران اکنون و در چهل سالگی پیروزی انقلاب اسلامی از دور دست‌های ایران تا سراسر جهان پیام آور نجابت، انسانیت، صداقت، درستکاری و همه‌ی فضایل است. ادعای بزرگی نیست اگر بگویم سینمای نوین ایران خود بزرگترین دستاورد انقلاب اسلامی است و مظهر شعار استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی به معنای واقعی آن است. آوازه افتخارات سینمای ما در همه ی جهان طنین انداز است و این سینما به سهم خود همه ی تلاش خود را کرده است که ندای آزادی و آزادگی باشد.

داروغه زاده گفت: به پیروی از وصیت امام راحلمان که دردمند و آرمان خواه است و به فرموده رهبر عزیزمان کلید توسعه کشور است. چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران را به همه‌ی شما مردم عزیز، هنرمندان و سینماگران تبریک می‌گویم و امیدوارم روزهایی سرشار از طراوت و جوشش که در آثار امسال جشنواره نمایان است، در این ایام هم داشته باشیم. قدردان محبت همه‌ی همکارانم در ستاد برگزاری و همه‌ی سرورانم در سازمان سینمایی و وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی هستیم که این جشنواره حاصل کمک و حمایت همه‌ی این عزیزان است.

پرواز سه سیمرغ در افتتاحیه

در ادامه جوایز بخش تبلیغات اهدا شد که سیمرغ بلورین بخش عکس با حضور داوران این بخش به حبیب مجیدی برای فیلم «بمب یک عاشقانه» تعلق گرفت.
سیمرغ بلورین بهترین پوستر هم به طاها ذاکر برای فیلم «کوپال» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین آنونس در جشنواره سی و هفتم فجر هم به روح الله موحدی برای ساخت آنونس فیلم «گرگ بازی» تعلق گرفت که او سیمرغ را به همسرش تقدیم کرد.

یادی از درگذشتگان سینمای ایران در سالی که گذشت

در ادامه مراسم افتتاحیه‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر به پخش کلیپی با آهنگی از همایون شجریان و یادی از هنرمندان درگذشته سینما در یک‌سال اخیر اختصاص داشت که به منوچهر پوراحمد، سیماحاجی خانی، حمید ریسباف، فریده صابری، محمد توکلی، بیتا شباهنگ، همایون شهنوازی، لوون هفتوان، مهدی قبادی، بهرام زند، اسدالله کفافی، حسین شهاب، ناصر چشم آذر، محمد حیدری، هوشنگ آزادی ور، ناصر ملک مطیعی، شعبانعلی اسلامی، صدرالدین شجره، ایرج صفدری، عزت الله انتظامی، محمد عبادی، شیر ضیاالدین دری، مهدی ارین‌نژاد، سعید کنگرانی، حسین عرفانی، یدالله صومدی، پرویز تاییدی، احترام سادات حبیبیان، پیام صابری، فرج الله حیدری، ناصر انتظاری، حسین محب اهری می توان اشاره کرد.

ادامه مراسم به نکوداشت زنده‌یاد عزت الله انتظامی اختصاص داشت که کلیپی از صحبت‌ها، عکس‌ها و تصاویری از نقش‌آفرینی‌های این هنرمند پخش شد.

بزرگداشت عزت‌الله انتظامی با حضور مجید انتظامی

سپس با حضور وزیر ارشاد، رئیس سازمان سینمایی و دبیر جشنواره‌ی فیلم فجر از مجید انتظامی هنرمند عرصه موسیقی و پسر عزت‌الله انتظامی دعوت شد تا به روی صحنه بیاید.

مجید انتظامی در سخنان کوتاهی ضمن تبریک آغاز سال جدید سینمایی کشور گفت: امیدوارم امسال، سال پرباری برای سینمای ایران باشد و از خانه سینما برای زحماتی که در این مدت برای ما کشیده‌اند، تشکر می‌کنم.

وزیر ارشاد ترجیح داد در مقابل هنرمندان سخن نگوید

در ادامه منصور ضابطیان گفت: دوست داشتیم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم چند کلامی صحبت کنند اما ایشان گفتند در جایی که هنرمندان حضور دارند باید بیشتر شنونده باشیم تا گوینده.

بزرگداشت عزیز الله حمیدنژاد / متشکرم از همسرم که اجازه نداد من هر فیلمی بسازم

در ادامه‌ی مراسم افتتاحیه‌، بزرگداشت عزیز الله حمیدنژاد کارگردان سینما با حضور علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی و علیرضا شجاع نوری (بازیگر و تهیه‌کننده سینما) برگزار شد.

در ابتدای این بخش از تقدیر، فیلمی که به مناسب بزرگداشت عزیز الله حمیدنژاد ساخته شده بود، پخش شد و نمایش تصویری از گلشیفته فراهانی بازیگر فیلم «اشک سرما»، تشویق حاضران در سالن را در پی داشت.‌

شجاع نوری درباره حمیدنژاد گفت: من با او؛ هم کار کرده‌ام و هم سفر رفته‌ام. سال ۶۱ که آقای سیف الله داد اولین فیلمش را می‌ساخت ما هر دو دستیارش بودیم و بعد در نیویورک برای نمایش فیلم «هور در آتش» آقای حمیدنژاد با هم همسفر بودیم و این آخر که در سریال «بانوی عمارت» دوباره همکار شدیم.


او افزود: آقای حمید نژاد یکی از شخصیت‌های دوست داشتنی و مثل چتری سیاه در هوایی بارانی است که آدمی را از خیلی چیزها حفظ می‌کند. من تا الان غیر از خیر و نیکی از او چیزی ندیده‌ام.

علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی هم در سخنانی گفت: آقای حمیدنژاد در ۲۰ سالگی کارش را در کنار آقای داد شروع کرد و ثمره این ۴۰ سال، فیلمهایی به یادماندنی شده که در خاطره تماشاگران ایرانی و خارجی مانده است؛ فیلمهایی که گاهی برخی خارجی‌ها تصور می‌کردند در استودیو ساخته شده و نه در مناظر و مناطق طبیعی کشورمان.

سپس عزیز الله حمیدنژاد گفت: من از نظر کمی و کیفی کارهایم آنقدر نیست که احتیاج به این مراسم باشد و دوست داشتم زمانی اینجا می‌آمدم که فیلم‌های بیشتری برای مردم می‌ساختم. البته می خواستم بیشتر فیلم بسازم اما سختی های بود که اجازه نداد. با این حال هرکدام از کارهایم را با عشق ساختم و سراغ ساخت هر فیلمی نرفتم. در این بین از همسرم تشکر می‌کنم که اجازه نداد من هر فیلمی را بسازم.

او از مسعود مهرابی، هوشنگ گلمکانی، خسرو دهقان و حمید صدیقی به عنوان منتقدانی که در زمان ساخت فیلم اولش او را حمایت کردند که منجر به انگیزه گرفتن او شد؛ قدردانی کرد.

بزرگداشت ابراهیم حقیقی / از حسرت‌ها و خوشی های یک گرافیست

بزرگداشت ابراهیم حقیقی در ادامه با پخش فیلم بزرگداشت این هنرمند همراه شد و سپس مجری مراسم از رسول صدرعاملی، آتیلا پسیانی و علی اکبر صادقی دعوت کرد تا برای این بزرگداشت روی صحنه بیایند.

علی اکبر صادقی (هنرمند عرصه‌ی تجسمی) حقیقی را هنرمند برجسته نامید.

صدر عاملی هم گفت: ما پوستر را برای فروش فیلم نمی‌خواستیم چون پوسترها هویت فیلم هستند و خوشحالم که در این دهه‌ها بیشترین همکاری را با او داشتم.
او اضافه کرد: خواهش می‌کنم همه گرافیک را جدی بگیرند، آن هم در دنیایی که کپی پیست رواج یافته است.

آتیلا پسیانی هم بیان کرد: خوشحالم برای اهدای تندیس یادبود: ابراهیم عزیز" اینجا هستم. تناسبی که بین فکر و اجرا در آثار ابراهیم عزیزم هست اعجاب آور است و او نظم را علاوه بر کارهایش بلکه در امور صنفی هم دنبال می‌کند.
حقیقی هم با ابراز خوشحالی از برپایی این تقدیر، گفت: از دومین جشنواره که پوستر کشیدم همراه جشنواره فجر شدم و بعد با طراحی تندیس ادامه پیدا کرد تا به امروز که سیمرغ به هنرمندان اهدا می‌شود.

وی ادامه داد: زندگی آدمها همیشه پر از خوشی و حسرت است و خوشی من بودن کنار هنرمندانی همچون خسرو خسروشاهی، عباس گنجوی و فاطمه معتمدآریا است که خوشحالم بسیار کارهای مشترک با او دارم و نیز این سه بزرگوار و آقای شجاع نوری که اینجا حضور دارند و همچنین یاد می کنم از آقای بهشتی که طراحی سیمرغ، زمان ایشان بود.‌

حقیقی افزود: اما حسرتم این است که در بین این تقدیرها جای عزت الله انتظامی خالی است که تفکر و بودنش برای خانه هنرمندان ایران که امسال ۲۰ سال از تاسیس آن می‌گذرد، راهگشا بود.

بزرگداشت فاطمه معتمدآریا / برایم سخت بود اینجا حاضر شوم

بحش بعدی به بزرگداشت فاطمه (سیمین) معتمدآریا اختصاص داشت که برای او کلیپی با صحبت‌هایی از احمد حامد همسرش، همایون اسعدیان، سیف‌الله صمدیان، شبنم مقدمی، کمال تبریزی، حمیدرضا آذرنگ، رضا کیانیان و پانته آ پناهی‌ها آماده شده بود.
تجلیل این بخش با حضور علیرضا رییسیان، رضا کیانیان و همایون اسعدیان همراه بود.

کیانیان در ابتدا گفت: خوشحالم برای بزرگداشت سیمین اینجا هستم و به نظرم خیلی دیر برای او بزرگداشت گرفته شده که فکر می‌کنم به دلیل فعالیت‌های اجتماعی‌اش اینقدر دیر این اتفاق افتاده است.

او یادآور شد: من وقتی کارم را شروع کردم، او ستاره‌ای در سینما بود.

همایون اسعدیان هم گفت: سینمای ایران و بویژه پشت صحنه آن پس از انقلاب خیلی مورد اعتماد مردم نبود و دوستان زیادی تلاش کردند، شأن این کار را برگردانند و این را مدیون کارگردان‌ها و بازیگرانی مثل معتمد آریا هستیم که در زندگی شخصی‌اش هم خیلی متانت داشته است.

علیرضا رییسیان نیز بیان کرد: برای من افتخار است که پنج نفر از بزرگداشتی‌های امسال در فیلم اول من یعنی «ریحانه» حضور داشتند.

او گفت: سیمین سه خصلت ویژه دارد که اولین آن اخلاق حرفه‌ای به معنای واقعی است. او به حرفه‌اش احترام می‌گذارد و به شدت شما با او راحت هستید وقتی کار می‌کنید. دومین خصلت درک بالا از کار و نقشی است که قرار است ایفا کند و سومین مورد هم شعور اجتماعی بالاست که در آدمهای نخبه این چنینی وجود دارد و خوشحالم که برای چنین ‌فرد بزرگی، امشب بزرگداشت برگزار ‌می‌شود.

معتمدآریا هم پس از صحبتهای همکارانش با این کنایه که «همه را به آقایی قبول دارند» گفت: من خوشحالم به عنوان یک زن می‌توانم گوشه‌ای از احساسات زنانه و مادرانه را با سینما به مردم سرزمینم نشان دهم. برای من سخت بود که بپذیرم در اینجا حضور پیدا کنم. نمی‌خواهم بگویم دلخورم ولی می‌خواهم بگویم جای آقای بیضایی که سهم زیادی در تاریخ فرهنگ این مملکت داشت خالی است. دلم می‌سوزد وقتی آقای شفیعی کدکنی را به کلاس‌اش راه نمی‌دهند.
این بازیگر گفت: بزرگترین خوشحالی امشب برای من این است که خانواده سینما اینجا جمع هستند و من سهم کوچکی از این جمع شدن دارم، همکارانی که فکر می‌کنم بخاطر خودگذشتگی‌ها و دوستی‌های بی دریغ شان به این مهمترین هنر مردمی این روزگار چنگ زده‌ایم.

وی ادامه داد: باید بگویم باعث افتخارم است که همه تیغ‌های تیز سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و همه انتقادها از همه سو به سوی سینمای ایران است چون دست یافتنی نیست و هر کسی از هر طرف پیکان تیز انتقاداتش را سمت سینما پرتاب می‌کند ولی ما خانواده‌ای دوست داشتنی، محترم، والا و معتقد به ارزشهای انسانی هستیم. صنعت و هنر سینمای ما بزرگترین سفیر فرهنگی ما است و این دلیل حملات گسترده به سینمای ایران است.

معتمدآریا گفت: من دلخور نیستم که همیشه هر جا رفتم اولین کاری که با من در این ۴۰ سال کردند این بوده که برایم توقف ایجاد کردند و این‌ها همه باعث رشد و جهش من شد. خوشحالم که وسیله من سینما است و به وسیله همکارانم حمایت شده‌ام نه کسانی که بر مسندی بوده‌اند. من از خانه سینما و همکارانم که در این مجموعه هستند تشکر می‌کنم.

او همچنین با اشاره به فیلم «جاندار» که در آن بازی کرده و در جشنواره حضور دارد، درخواست کرد که از فیلمسازان جوان مانند دو کارگردان جوان این فیلم حمایت شود.

سپس نمایشی به کارگردانی محمد رحمانیان و بازی علی عمرانی، علی تاجمیر، سانیا سالاری، مانیا علیجانی به همراه ۴۰ نفر از دانشجویان تئاتر اجرا شد که درباره دوره‌های مختلف جشنواره فیلم فجر و بعد هم شروع جنگ تحمیلی و فیلم‌هایی که در ادوار مختلف جشنواره حضور داشتند و خاطراتی که از هر کدام از فیلمها و بازیگران برای مردم داشتند بود.

در پایان نمایش هم سرودی برای ۴۰ سالگی انقلاب خوانده شد.

مخاطبان حاضر در سالن هنگام پخش تصاویر و نام مسعود کیمیایی، جمشید مشایخی، اصغر فرهادی همزمان با اجرای این نمایش برای این هنرمندان دست زدند و آنان را تشویق کردند.

سپس ترانه «پروانگی» از فیلم «دستهای آلوده» ساخته سیروس الوند با موسیقی بابک بیات ترانه وطن، عشق ازادی و خوانندگی نیما مسیحا و پیانو نوازی رضا تاجبخش اجرا شد.

بزرگداشت عباس گنجوی با حضور فرمان‌آرا و مسعود کیمیایی

بخش بعدی مراسم به بزرگداشت عباس گنجوی از تدوین‌گران قدیمی و سرشناس سینمای ایران اختصاص داشت که در کلیپی که از این هنرمند پخش شد به سالهای فعالیت و نحوه ورود او به عرصه سینما و تدوینگری اشاره شد.

بهمن فرمان‌آرا و مسعود کیمیایی برای تقدیر از عباس گنجوی روی سن حاضر شدند و حاضران به احترام این هنرمندان ایستاده آنها را مورد تشویق قرار دادند.

مسعود کیمیایی در سخنانی درباره عباس گنجوی گفت: کارهای سیاه و سفیدم همچون فیلم خاک، گوزن‌ها، سفر سنگ و … را با او کار کردم. عباس گنجوی دانستنی‌های زیادی دارد و با دقت روی فیلم‌ها فکر می‌کند و بعد از چند روز جدولی منظم را به تو می‌دهد.

او همچنین گفت: ما روزهای سختی را از برف، سرما تا ساواک با هم گذراندیم.

سپس بهمن فرمان‌آرا با بیان اینکه "من در این مدتی که در کار سینما بودم با هزاران نفر آشنا شدم اما یک دوست دارم و آن هم عباس گنجوی است" بیان کرد: همه شما تفاوت دوست و آشنا را می‌دانید.

او در ادامه از ناصر تقوایی یاد کرد و گفت: موقعی که "نوروز خاویار" را ساخته بودم از او پرسیدم برای مونتور از چه کسی استفاده کنم و او گفت از عباس گنجوی بهتر پیدا نمی‌کنی.

بهمن فرمان‌آرا گفت: از آن پس هر چه فیلم‌ ساختم او مونتاژ کرده است و من شاهد عقدش و بزرگ شدن بچه‌هایش هم بودم. اگر من افسرده باشم هر جا باشد حضور پیدا می‌کند و مشابه ندارد. خیلی از جوانان امروز شاگردان او بودند اما این هنرمند از هیچ شروع کرد و با حضور در استودیوها کار یاد گرفت.

کارگردان «خانه روی آب» گفت: هر چه از عباس گنجوی بگویم کم است! زیرا این‌روزها راجع به کسانی که سن‌شان بالا رفته حرفی زده نمی‌شود و اگر هم زده می‌شود، ناخوشایند است. فیلمی از شهلا ریاحی دیدم که عکس جوانی‌اش را در حالی که آلزایمر گرفته است، به او نشان می‌دهند و می‌گویند این عکس را می‌شناسی؟ متاسفم چرا باید اینگونه بی‌احترامی شود؟! شهلا ریاحی اولین کارگردان زن سینمای ایران است، این‌کار که امروز در اینستاگرم دیدم؛ مثل حرکتی است که کنار تخت بیماری می‌روند و در کنار کسی که اکسیژن در بینی‌اش است، عکس می‌گیرند و آن را پخش می‌کنند، این کارها برای چی است؟

فرمان‌آرا ابراز خرسندی کرد که تا زمانی که "عباس گنجوی" سر پا هست، از او تجلیل شد.

سپس عباس گنجوی که با تشویق حضار روی سن آمده بود با بغض بیان کرد: من به خوبی بلد نیستم حرف بزنم آن هم در چنین جایی و با این‌تعداد تماشاچی! همه حرفها زده شده است اما اکنون چیزهایی اینجا یادآوری شد که خوشحالم کرد. من پیش از کار با ناصر تقوایی و کیمیایی در دوبله کار می‌کردم.

او در ادامه با اشاره به ساخت فیلم «ای ایران» و همکاری با ناصر تقوایی و ابراهیم حقیقی بیان کرد: در آن سالها شنیدن سرود ای ایران جرم بود و حتی ساز هم‌نمی‌توانستیم دست بگیریم. من برای پیدا کردن سرود ای ایران جای جای شهر را گشتم و در نهایت به آن دست پیدا کردم. آن "خودی" به من گفت عباس این برای خودت است و آن را به هیچ کسی نده. من هم آن را به آقای میرشکاری دادم و گفتم این را فقط برای فیلم استفاده می‌کنی.

بزرگداشت خسرو خسروشاهی /

آخرین بخش بزرگداشت افتتاحیه‌ی فیلم فجر به بزرگداشت دوبلور سرشناس سینما؛ خسرو خسروشاهی اختصاص داشت که او در بخشی از کلیپی که پخش شد به شباهت لحن و صدای مهران مدیری در مجموعه «قهوه تلخ» اشاره کرد و گفت: این اتفاق از سوی عده‌ای با انتقاد روبرو شد و گفتند او کار درستی نکرده که لحن مرا تقلید کرده، در حالی که مهران مدیری برای این کار تماس گرفت و از من اجازه خواست.

مراسم بزرگداشت خسرو خسروشاهی با حضور ناصر ممدوح، منوچهر والی زاده و منوچهر اسماعیلی از هنرمندان عرصه دوبله برگزار شد.

اسماعیلی درباره همکار قدیمی‌اش گفت: امشب شبی است که من در بزرگداشت کسی هستم که ۶۰ سال با او همراه بودم و از آغاز با هم بودیم.‌

او که از سرمای نسبی سالن می‌لرزید، افزود: ما در فیلم‌های ایرانی و خارجی زیادی با هم همکاری کردیم.

در ادامه ناصر ممدوح گفت: آقای خسروشاهی با صدایش، کارش و اخلاقش همه را شگفت زده کردند. خوشحالم که در جمع این عزیزان رشد کردم.

سپس منوچهر والی زاده گفت: این روزهای خوب و دیدنی را به همه تبریک می‌گویم. من قبل از هر سخنی که درباره خسرو بخواهم بگویم باید از برگزارکنندگان جشنواره تشکر کنم که به پشت صحنه سینما آمدند و دوبله و تدوینگر را دیدند. ان شالله دکور و گریمور را هم ببینند، در این مدت اخیر به دوبله توجه شده است.

او سپس درباره خسرو خسروشاهی بیان کرد: ما از دبستان با هم رفیق و بچه محل بودیم، با هم بزرگ شدیم، با هم صبح‌های جمعه به سینما ایران در لاله زار می‌رفتیم و لورل هاردی می‌دیدیم.

این دوبلور ادامه داد: نزدیک به ۶۰ سال است در کنار خسرو خسروشاهی کار می‌کنم. او فیلم‌های بسیاری را دوبله کرد. آلن دلون و آل پاچینو از مهمترین نقش‌های اوست. من هم افتخار داشتم در کنارش باشم و بعضی از نقش‌هایی که احیاناً خودش خسته بود به من می‌داد.

او در پایان از انجمن گویندگان تشکر کرد.

مراسم افتتاحیه‌ی فیلم فجر با پخش کلیپی به مناسبت ایام فاطمیه به پایان رسید.

********

این مراسم با سی دقیقه تاخیر آغاز شد و علاوه بر مدیران و هنرمندانی که روی سن رفتند می‌توان  از منوچهر شاهسواری، حبیب ایل‌بیگی، شبنم مقدمی، فرشته طائرپور، جواد رضویان، نسیم ادبی، جواد نوروزبیگی و... به عنوان حاضران مراسم نام برد.

این خبر در طول برگزاری مراسم از ساعت 19 تا 22 بروز رسانی شد.

ایسنا

از خوش‌آمدگویی دبیر فیلم فجر به مردم جنوب تهران تا ادعای که بزرگ نیست

در ادامه این مراسم، که اجرای آن را منصور ضابطیان برعهده داشت با پخش تصاویری از پیروزی انقلاب اسلامی ایران همراه بود و سپس ابراهیم داروغه زاده دبیر جشنواره‌ی فیلم فجر در اظهاراتی مکتوب با خوش آمدگویی به مردم جنوب تهران که پذیرای مراسم افتتاحیه شده‌اند و گرامی داشت یاد و نام حضرت زهرا (س)،بیان کرد: سینمای ایران پیام نجابت، صداقت و درستکاری است و خود بزرگترین دستاورد انقلاب و مظهر شعار استقلال آزادی و جمهوری اسلامی است.
او در متن کامل صحبت‌های خود با اشاره به چهلمین سال پیروزی انقلاب گفت: به همه سروران عزیز، مهمانان ارجمند و هنرمندان گرامی و مردم عزیزمان خصوصاً اهالی گرانقدر جنوب تهران که امسال میزبان ما شدند خوش آمد می‌گویم. آمده‌ایم که سهم کوچکی از آن همه تلاش‌شان برای پیروزی انقلاب اسلامی را قدرشناسی کنیم. در این مناطق تهران کوچه به کوچه که نه حتی خانه به خانه نام شهیدانمان نام‌گذاری شده است و ما آمده‌ایم تا بگوییم به ایثارهای و فداکاری‌های شمایان در جای جای میهن عزیزمان ایران است که سینمای ایران جان گرفت، رشد کرد، بالغ شد و امروز افتخار آفرین برای این مرز و بوم شده است.

وی افزود: سینمای ایران اکنون و در چهل سالگی پیروزی انقلاب اسلامی از دور دست‌های ایران تا سراسر جهان پیام آور نجابت، انسانیت، صداقت، درستکاری و همه‌ی فضایل است. ادعای بزرگی نیست اگر بگویم سینمای نوین ایران خود بزرگترین دستاورد انقلاب اسلامی است و مظهر شعار استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی به معنای واقعی آن است. آوازه افتخارات سینمای ما در همه ی جهان طنین انداز است و این سینما به سهم خود همه ی تلاش خود را کرده است که ندای آزادی و آزادگی باشد.

داروغه زاده گفت: به پیروی از وصیت امام راحلمان که دردمند و آرمان خواه است و به فرموده رهبر عزیزمان کلید توسعه کشور است. چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران را به همه‌ی شما مردم عزیز، هنرمندان و سینماگران تبریک می‌گویم و امیدوارم روزهایی سرشار از طراوت و جوشش که در آثار امسال جشنواره نمایان است، در این ایام هم داشته باشیم. قدردان محبت همه‌ی همکارانم در ستاد برگزاری و همه‌ی سرورانم در سازمان سینمایی و وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی هستیم که این جشنواره حاصل کمک و حمایت همه‌ی این عزیزان است.

پرواز سه سیمرغ در افتتاحیه

در ادامه جوایز بخش تبلیغات اهدا شد که سیمرغ بلورین بخش عکس با حضور داوران این بخش به حبیب مجیدی برای فیلم «بمب یک عاشقانه» تعلق گرفت.
سیمرغ بلورین بهترین پوستر هم به طاها ذاکر برای فیلم «کوپال» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین آنونس در جشنواره سی و هفتم فجر هم به روح الله موحدی برای ساخت آنونس فیلم «گرگ بازی» تعلق گرفت که او سیمرغ را به همسرش تقدیم کرد.

یادی از درگذشتگان سینمای ایران در سالی که گذشت

در ادامه مراسم افتتاحیه‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر به پخش کلیپی با آهنگی از همایون شجریان و یادی از هنرمندان درگذشته سینما در یک‌سال اخیر اختصاص داشت که به منوچهر پوراحمد، سیماحاجی خانی، حمید ریسباف، فریده صابری، محمد توکلی، بیتا شباهنگ، همایون شهنوازی، لوون هفتوان، مهدی قبادی، بهرام زند، اسدالله کفافی، حسین شهاب، ناصر چشم آذر، محمد حیدری، هوشنگ آزادی ور، ناصر ملک مطیعی، شعبانعلی اسلامی، صدرالدین شجره، ایرج صفدری، عزت الله انتظامی، محمد عبادی، شیر ضیاالدین دری، مهدی ارین‌نژاد، سعید کنگرانی، حسین عرفانی، یدالله صومدی، پرویز تاییدی، احترام سادات حبیبیان، پیام صابری، فرج الله حیدری، ناصر انتظاری، حسین محب اهری می توان اشاره کرد.

ادامه مراسم به نکوداشت زنده‌یاد عزت الله انتظامی اختصاص داشت که کلیپی از صحبت‌ها، عکس‌ها و تصاویری از نقش‌آفرینی‌های این هنرمند پخش شد.

بزرگداشت عزت‌الله انتظامی با حضور مجید انتظامی

سپس با حضور وزیر ارشاد، رئیس سازمان سینمایی و دبیر جشنواره‌ی فیلم فجر از مجید انتظامی هنرمند عرصه موسیقی و پسر عزت‌الله انتظامی دعوت شد تا به روی صحنه بیاید.

مجید انتظامی در سخنان کوتاهی ضمن تبریک آغاز سال جدید سینمایی کشور گفت: امیدوارم امسال، سال پرباری برای سینمای ایران باشد و از خانه سینما برای زحماتی که در این مدت برای ما کشیده‌اند، تشکر می‌کنم.

وزیر ارشاد ترجیح داد در مقابل هنرمندان سخن نگوید

در ادامه منصور ضابطیان گفت: دوست داشتیم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم چند کلامی صحبت کنند اما ایشان گفتند در جایی که هنرمندان حضور دارند باید بیشتر شنونده باشیم تا گوینده.

بزرگداشت عزیز الله حمیدنژاد / متشکرم از همسرم که اجازه نداد من هر فیلمی بسازم

در ادامه‌ی مراسم افتتاحیه‌، بزرگداشت عزیز الله حمیدنژاد کارگردان سینما با حضور علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی و علیرضا شجاع نوری (بازیگر و تهیه‌کننده سینما) برگزار شد.

در ابتدای این بخش از تقدیر، فیلمی که به مناسب بزرگداشت عزیز الله حمیدنژاد ساخته شده بود، پخش شد و نمایش تصویری از گلشیفته فراهانی بازیگر فیلم «اشک سرما»، تشویق حاضران در سالن را در پی داشت.‌

شجاع نوری درباره حمیدنژاد گفت: من با او؛ هم کار کرده‌ام و هم سفر رفته‌ام. سال ۶۱ که آقای سیف الله داد اولین فیلمش را می‌ساخت ما هر دو دستیارش بودیم و بعد در نیویورک برای نمایش فیلم «هور در آتش» آقای حمیدنژاد با هم همسفر بودیم و این آخر که در سریال «بانوی عمارت» دوباره همکار شدیم.


او افزود: آقای حمید نژاد یکی از شخصیت‌های دوست داشتنی و مثل چتری سیاه در هوایی بارانی است که آدمی را از خیلی چیزها حفظ می‌کند. من تا الان غیر از خیر و نیکی از او چیزی ندیده‌ام.

علیرضا تابش مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی هم در سخنانی گفت: آقای حمیدنژاد در ۲۰ سالگی کارش را در کنار آقای داد شروع کرد و ثمره این ۴۰ سال، فیلمهایی به یادماندنی شده که در خاطره تماشاگران ایرانی و خارجی مانده است؛ فیلمهایی که گاهی برخی خارجی‌ها تصور می‌کردند در استودیو ساخته شده و نه در مناظر و مناطق طبیعی کشورمان.

سپس عزیز الله حمیدنژاد گفت: من از نظر کمی و کیفی کارهایم آنقدر نیست که احتیاج به این مراسم باشد و دوست داشتم زمانی اینجا می‌آمدم که فیلم‌های بیشتری برای مردم می‌ساختم. البته می خواستم بیشتر فیلم بسازم اما سختی های بود که اجازه نداد. با این حال هرکدام از کارهایم را با عشق ساختم و سراغ ساخت هر فیلمی نرفتم. در این بین از همسرم تشکر می‌کنم که اجازه نداد من هر فیلمی را بسازم.

او از مسعود مهرابی، هوشنگ گلمکانی، خسرو دهقان و حمید صدیقی به عنوان منتقدانی که در زمان ساخت فیلم اولش او را حمایت کردند که منجر به انگیزه گرفتن او شد؛ قدردانی کرد.

بزرگداشت ابراهیم حقیقی / از حسرت‌ها و خوشی های یک گرافیست

بزرگداشت ابراهیم حقیقی در ادامه با پخش فیلم بزرگداشت این هنرمند همراه شد و سپس مجری مراسم از رسول صدرعاملی، آتیلا پسیانی و علی اکبر صادقی دعوت کرد تا برای این بزرگداشت روی صحنه بیایند.

علی اکبر صادقی (هنرمند عرصه‌ی تجسمی) حقیقی را هنرمند برجسته نامید.

صدر عاملی هم گفت: ما پوستر را برای فروش فیلم نمی‌خواستیم چون پوسترها هویت فیلم هستند و خوشحالم که در این دهه‌ها بیشترین همکاری را با او داشتم.
او اضافه کرد: خواهش می‌کنم همه گرافیک را جدی بگیرند، آن هم در دنیایی که کپی پیست رواج یافته است.

آتیلا پسیانی هم بیان کرد: خوشحالم برای اهدای تندیس یادبود: ابراهیم عزیز" اینجا هستم. تناسبی که بین فکر و اجرا در آثار ابراهیم عزیزم هست اعجاب آور است و او نظم را علاوه بر کارهایش بلکه در امور صنفی هم دنبال می‌کند.
حقیقی هم با ابراز خوشحالی از برپایی این تقدیر، گفت: از دومین جشنواره که پوستر کشیدم همراه جشنواره فجر شدم و بعد با طراحی تندیس ادامه پیدا کرد تا به امروز که سیمرغ به هنرمندان اهدا می‌شود.

وی ادامه داد: زندگی آدمها همیشه پر از خوشی و حسرت است و خوشی من بودن کنار هنرمندانی همچون خسرو خسروشاهی، عباس گنجوی و فاطمه معتمدآریا است که خوشحالم بسیار کارهای مشترک با او دارم و نیز این سه بزرگوار و آقای شجاع نوری که اینجا حضور دارند و همچنین یاد می کنم از آقای بهشتی که طراحی سیمرغ، زمان ایشان بود.‌

حقیقی افزود: اما حسرتم این است که در بین این تقدیرها جای عزت الله انتظامی خالی است که تفکر و بودنش برای خانه هنرمندان ایران که امسال ۲۰ سال از تاسیس آن می‌گذرد، راهگشا بود.

بزرگداشت فاطمه معتمدآریا / برایم سخت بود اینجا حاضر شوم

بحش بعدی به بزرگداشت فاطمه (سیمین) معتمدآریا اختصاص داشت که برای او کلیپی با صحبت‌هایی از احمد حامد همسرش، همایون اسعدیان، سیف‌الله صمدیان، شبنم مقدمی، کمال تبریزی، حمیدرضا آذرنگ، رضا کیانیان و پانته آ پناهی‌ها آماده شده بود.
تجلیل این بخش با حضور علیرضا رییسیان، رضا کیانیان و همایون اسعدیان همراه بود.

کیانیان در ابتدا گفت: خوشحالم برای بزرگداشت سیمین اینجا هستم و به نظرم خیلی دیر برای او بزرگداشت گرفته شده که فکر می‌کنم به دلیل فعالیت‌های اجتماعی‌اش اینقدر دیر این اتفاق افتاده است.

او یادآور شد: من وقتی کارم را شروع کردم، او ستاره‌ای در سینما بود.

همایون اسعدیان هم گفت: سینمای ایران و بویژه پشت صحنه آن پس از انقلاب خیلی مورد اعتماد مردم نبود و دوستان زیادی تلاش کردند، شأن این کار را برگردانند و این را مدیون کارگردان‌ها و بازیگرانی مثل معتمد آریا هستیم که در زندگی شخصی‌اش هم خیلی متانت داشته است.

علیرضا رییسیان نیز بیان کرد: برای من افتخار است که پنج نفر از بزرگداشتی‌های امسال در فیلم اول من یعنی «ریحانه» حضور داشتند.

او گفت: سیمین سه خصلت ویژه دارد که اولین آن اخلاق حرفه‌ای به معنای واقعی است. او به حرفه‌اش احترام می‌گذارد و به شدت شما با او راحت هستید وقتی کار می‌کنید. دومین خصلت درک بالا از کار و نقشی است که قرار است ایفا کند و سومین مورد هم شعور اجتماعی بالاست که در آدمهای نخبه این چنینی وجود دارد و خوشحالم که برای چنین ‌فرد بزرگی، امشب بزرگداشت برگزار ‌می‌شود.

معتمدآریا هم پس از صحبتهای همکارانش با این کنایه که «همه را به آقایی قبول دارند» گفت: من خوشحالم به عنوان یک زن می‌توانم گوشه‌ای از احساسات زنانه و مادرانه را با سینما به مردم سرزمینم نشان دهم. برای من سخت بود که بپذیرم در اینجا حضور پیدا کنم. نمی‌خواهم بگویم دلخورم ولی می‌خواهم بگویم جای آقای بیضایی که سهم زیادی در تاریخ فرهنگ این مملکت داشت خالی است. دلم می‌سوزد وقتی آقای شفیعی کدکنی را به کلاس‌اش راه نمی‌دهند.
این بازیگر گفت: بزرگترین خوشحالی امشب برای من این است که خانواده سینما اینجا جمع هستند و من سهم کوچکی از این جمع شدن دارم، همکارانی که فکر می‌کنم بخاطر خودگذشتگی‌ها و دوستی‌های بی دریغ شان به این مهمترین هنر مردمی این روزگار چنگ زده‌ایم.

وی ادامه داد: باید بگویم باعث افتخارم است که همه تیغ‌های تیز سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و همه انتقادها از همه سو به سوی سینمای ایران است چون دست یافتنی نیست و هر کسی از هر طرف پیکان تیز انتقاداتش را سمت سینما پرتاب می‌کند ولی ما خانواده‌ای دوست داشتنی، محترم، والا و معتقد به ارزشهای انسانی هستیم. صنعت و هنر سینمای ما بزرگترین سفیر فرهنگی ما است و این دلیل حملات گسترده به سینمای ایران است.

معتمدآریا گفت: من دلخور نیستم که همیشه هر جا رفتم اولین کاری که با من در این ۴۰ سال کردند این بوده که برایم توقف ایجاد کردند و این‌ها همه باعث رشد و جهش من شد. خوشحالم که وسیله من سینما است و به وسیله همکارانم حمایت شده‌ام نه کسانی که بر مسندی بوده‌اند. من از خانه سینما و همکارانم که در این مجموعه هستند تشکر می‌کنم.

او همچنین با اشاره به فیلم «جاندار» که در آن بازی کرده و در جشنواره حضور دارد، درخواست کرد که از فیلمسازان جوان مانند دو کارگردان جوان این فیلم حمایت شود.

سپس نمایشی به کارگردانی محمد رحمانیان و بازی علی عمرانی، علی تاجمیر، سانیا سالاری، مانیا علیجانی به همراه ۴۰ نفر از دانشجویان تئاتر اجرا شد که درباره دوره‌های مختلف جشنواره فیلم فجر و بعد هم شروع جنگ تحمیلی و فیلم‌هایی که در ادوار مختلف جشنواره حضور داشتند و خاطراتی که از هر کدام از فیلمها و بازیگران برای مردم داشتند بود.

در پایان نمایش هم سرودی برای ۴۰ سالگی انقلاب خوانده شد.

مخاطبان حاضر در سالن هنگام پخش تصاویر و نام مسعود کیمیایی، جمشید مشایخی، اصغر فرهادی همزمان با اجرای این نمایش برای این هنرمندان دست زدند و آنان را تشویق کردند.

سپس ترانه «پروانگی» از فیلم «دستهای آلوده» ساخته سیروس الوند با موسیقی بابک بیات ترانه وطن، عشق ازادی و خوانندگی نیما مسیحا و پیانو نوازی رضا تاجبخش اجرا شد.

بزرگداشت عباس گنجوی با حضور فرمان‌آرا و مسعود کیمیایی

بخش بعدی مراسم به بزرگداشت عباس گنجوی از تدوین‌گران قدیمی و سرشناس سینمای ایران اختصاص داشت که در کلیپی که از این هنرمند پخش شد به سالهای فعالیت و نحوه ورود او به عرصه سینما و تدوینگری اشاره شد.

بهمن فرمان‌آرا و مسعود کیمیایی برای تقدیر از عباس گنجوی روی سن حاضر شدند و حاضران به احترام این هنرمندان ایستاده آنها را مورد تشویق قرار دادند.

مسعود کیمیایی در سخنانی درباره عباس گنجوی گفت: کارهای سیاه و سفیدم همچون فیلم خاک، گوزن‌ها، سفر سنگ و … را با او کار کردم. عباس گنجوی دانستنی‌های زیادی دارد و با دقت روی فیلم‌ها فکر می‌کند و بعد از چند روز جدولی منظم را به تو می‌دهد.

او همچنین گفت: ما روزهای سختی را از برف، سرما تا ساواک با هم گذراندیم.

سپس بهمن فرمان‌آرا با بیان اینکه "من در این مدتی که در کار سینما بودم با هزاران نفر آشنا شدم اما یک دوست دارم و آن هم عباس گنجوی است" بیان کرد: همه شما تفاوت دوست و آشنا را می‌دانید.

او در ادامه از ناصر تقوایی یاد کرد و گفت: موقعی که "نوروز خاویار" را ساخته بودم از او پرسیدم برای مونتور از چه کسی استفاده کنم و او گفت از عباس گنجوی بهتر پیدا نمی‌کنی.

بهمن فرمان‌آرا گفت: از آن پس هر چه فیلم‌ ساختم او مونتاژ کرده است و من شاهد عقدش و بزرگ شدن بچه‌هایش هم بودم. اگر من افسرده باشم هر جا باشد حضور پیدا می‌کند و مشابه ندارد. خیلی از جوانان امروز شاگردان او بودند اما این هنرمند از هیچ شروع کرد و با حضور در استودیوها کار یاد گرفت.

کارگردان «خانه روی آب» گفت: هر چه از عباس گنجوی بگویم کم است! زیرا این‌روزها راجع به کسانی که سن‌شان بالا رفته حرفی زده نمی‌شود و اگر هم زده می‌شود، ناخوشایند است. فیلمی از شهلا ریاحی دیدم که عکس جوانی‌اش را در حالی که آلزایمر گرفته است، به او نشان می‌دهند و می‌گویند این عکس را می‌شناسی؟ متاسفم چرا باید اینگونه بی‌احترامی شود؟! شهلا ریاحی اولین کارگردان زن سینمای ایران است، این‌کار که امروز در اینستاگرم دیدم؛ مثل حرکتی است که کنار تخت بیماری می‌روند و در کنار کسی که اکسیژن در بینی‌اش است، عکس می‌گیرند و آن را پخش می‌کنند، این کارها برای چی است؟

فرمان‌آرا ابراز خرسندی کرد که تا زمانی که "عباس گنجوی" سر پا هست، از او تجلیل شد.

سپس عباس گنجوی که با تشویق حضار روی سن آمده بود با بغض بیان کرد: من به خوبی بلد نیستم حرف بزنم آن هم در چنین جایی و با این‌تعداد تماشاچی! همه حرفها زده شده است اما اکنون چیزهایی اینجا یادآوری شد که خوشحالم کرد. من پیش از کار با ناصر تقوایی و کیمیایی در دوبله کار می‌کردم.

او در ادامه با اشاره به ساخت فیلم «ای ایران» و همکاری با ناصر تقوایی و ابراهیم حقیقی بیان کرد: در آن سالها شنیدن سرود ای ایران جرم بود و حتی ساز هم‌نمی‌توانستیم دست بگیریم. من برای پیدا کردن سرود ای ایران جای جای شهر را گشتم و در نهایت به آن دست پیدا کردم. آن "خودی" به من گفت عباس این برای خودت است و آن را به هیچ کسی نده. من هم آن را به آقای میرشکاری دادم و گفتم این را فقط برای فیلم استفاده می‌کنی.

بزرگداشت خسرو خسروشاهی /

آخرین بخش بزرگداشت افتتاحیه‌ی فیلم فجر به بزرگداشت دوبلور سرشناس سینما؛ خسرو خسروشاهی اختصاص داشت که او در بخشی از کلیپی که پخش شد به شباهت لحن و صدای مهران مدیری در مجموعه «قهوه تلخ» اشاره کرد و گفت: این اتفاق از سوی عده‌ای با انتقاد روبرو شد و گفتند او کار درستی نکرده که لحن مرا تقلید کرده، در حالی که مهران مدیری برای این کار تماس گرفت و از من اجازه خواست.

مراسم بزرگداشت خسرو خسروشاهی با حضور ناصر ممدوح، منوچهر والی زاده و منوچهر اسماعیلی از هنرمندان عرصه دوبله برگزار شد.

اسماعیلی درباره همکار قدیمی‌اش گفت: امشب شبی است که من در بزرگداشت کسی هستم که ۶۰ سال با او همراه بودم و از آغاز با هم بودیم.‌

او که از سرمای نسبی سالن می‌لرزید، افزود: ما در فیلم‌های ایرانی و خارجی زیادی با هم همکاری کردیم.

در ادامه ناصر ممدوح گفت: آقای خسروشاهی با صدایش، کارش و اخلاقش همه را شگفت زده کردند. خوشحالم که در جمع این عزیزان رشد کردم.

سپس منوچهر والی زاده گفت: این روزهای خوب و دیدنی را به همه تبریک می‌گویم. من قبل از هر سخنی که درباره خسرو بخواهم بگویم باید از برگزارکنندگان جشنواره تشکر کنم که به پشت صحنه سینما آمدند و دوبله و تدوینگر را دیدند. ان شالله دکور و گریمور را هم ببینند، در این مدت اخیر به دوبله توجه شده است.

او سپس درباره خسرو خسروشاهی بیان کرد: ما از دبستان با هم رفیق و بچه محل بودیم، با هم بزرگ شدیم، با هم صبح‌های جمعه به سینما ایران در لاله زار می‌رفتیم و لورل هاردی می‌دیدیم.

این دوبلور ادامه داد: نزدیک به ۶۰ سال است در کنار خسرو خسروشاهی کار می‌کنم. او فیلم‌های بسیاری را دوبله کرد. آلن دلون و آل پاچینو از مهمترین نقش‌های اوست. من هم افتخار داشتم در کنارش باشم و بعضی از نقش‌هایی که احیاناً خودش خسته بود به من می‌داد.

او در پایان از انجمن گویندگان تشکر کرد.

مراسم افتتاحیه‌ی فیلم فجر با پخش کلیپی به مناسبت ایام فاطمیه به پایان رسید.

********

این مراسم با سی دقیقه تاخیر آغاز شد و علاوه بر مدیران و هنرمندانی که روی سن رفتند می‌توان  از منوچهر شاهسواری، حبیب ایل‌بیگی، شبنم مقدمی، فرشته طائرپور، جواد رضویان، نسیم ادبی، جواد نوروزبیگی و... به عنوان حاضران مراسم نام برد.

این خبر در طول برگزاری مراسم از ساعت 19 تا 22 بروز رسانی شد.

ایسنا

تعداد بازدید : 175

ثبت نظر

ارسال